Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Pierre Moscovici στις επιτροπές της Βουλής

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία συμμετείχε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία κ. Pierre Moscovici. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν και διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα καθώς και Έλληνες ευρωβουλευτές.
Στην ομιλία του με θέμα «Οικοδομώντας μαζί το μέλλον της Ελλάδας» ο κ. Moscovici αναγνώρισε το σοβαρό έργο της Ελλάδας που γίνεται στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε θετική πορεία και ήδη, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τη στροφή στην ανάπτυξη. Ο κ. Επίτροπος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την προσπάθεια του ελληνικού λαού, ενώ σημείωσε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης σημείωσε από την πλευρά του ότι οφείλει να αποτελεί κοινό στόχο η ενίσχυση του πλαισίου της εργασιακής και κοινωνικής ασφάλειας στη χώρα και εν γένει στην ευρωζώνη. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουράκης, το επίπεδο προστασίας της εργασίας, αλλά και το Κοινωνικό Κράτος έχουν οπισθοχωρήσει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και αυτή η πορεία θα πρέπει να αντιστραφεί. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν ανάγκη από την ενίσχυση του κοινοτικού κεκτημένου σε αυτούς τους τομείς και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη τείνουν να το υπενθυμίζουν διαρκώς. Στην κατεύθυνση αυτή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τα κράτη μέλη στο σύνολό τους θα πρέπει να κινηθούν με στόχο τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και των κοινωνιών στο σύνολό τους. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και η περίπτωση του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι χαρακτηριστική της ανάγκης για επαναπροσδιορισμό των πολιτικών και των αξιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με έμφαση στην άρση της σκληρής λιτότητας που δυσαρεστεί τους λαούς, στρέφοντάς τους είτε προς την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε προς την ακροδεξιά εθνικιστική αναδίπλωση.