Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Οι τηλεθεατές ψήφισαν την Ρωσία... αλλά η Ουκρανία κέρδισε στον 61ο διαγωνισμό της Eurovision 2016

Eurovision 2016: Η Ουκρανία νίκησε στον 61ο διαγωνισμό!
Η Ουκρανία κέρδισε την Ρωσία στον χθεσινοβραδυνό 61ο διαγωνισμό της Eurovision 2016, με την Ελλάδα να λείπει για πρώτη φορά στα χρονικά από τον τελικό και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δίνουν ακόμη περισσότερο... πολιτικό χρώμα στο αποτέλεσμα, "αναζωπυρώνωντας" την κόντρα για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία του Πούτιν
Ο Ρώσος υποψήφιος, Sergey LazarevΤο τραγούδι της Ουκρανίας είχε προκαλέσει εξαρχής αντιδράσεις, λόγω των μηνυμάτων του για την προσάρτηση της Κριμαίας και η βρετανική Daily Mail κάνει λόγο για την πιο... πολιτική Eurovision όλων των εποχών.
Η τραγουδίστρια Jamala κατάφερε να κερδίσει τον υποψήφιο που εκπροσωπούσε την Ρωσία, Sergey Lazarev, ο οποίος εμφανίζονταν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση.
Το τραγούδι της, με τίτλο "1944" ήταν
αφιερωμένο στην προγιαγιά της και αναφέρεται στον εκτοπισμό των 240.000 Τατάρων της Κριμαίας (οι οποίοι κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του Αδόλφου Χίτλερ), το 1940, από την Σοβιετική Ένωση του Ιωσήφ Στάλιν, στην Κεντρική Ασία . Η 32χρονη εκπρόσωπος της Ουκρανίας, αποδεχόμενη το βραβείο, τόνισε: "Ξέρω ότι τραγουδάμε ένα τραγούδι για την ειρήνη και την αγάπη και στην πραγματικότητα πραγματικά θέλω να υπάρχει ειρήνη και αγάπη για όλους". Οι στίχοι του τραγουδιού περιγράφουν τις εμπειρίες που έζησε η προγιαγιά της Nazylkhan , σε ηλικία περίπου 25 ετών, που απελάθηκε μαζί με τα πέντε παιδιά της, ένα από τα οποία δεν καάφερε να επιζήσει κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
Και μόνο η συνύπαρξη αυτών των δύο χωρών, των οποίων οι σχέσεις εδώ και δύο χρόνια είναι κάκιστες, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία του Πούτιν, στην τελική δυάδα, ήταν αρκετή για να ενταθούν οι φωνές για πολιτικό χρώμα στον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.
Παρόλα αυτά ο καθένας μπορεί να λέει ό, τι θέλει και να... βλέπει οποιαδήποτε σχέση θέλη με τυχόν πολιτικές προεκτάσεις. Αυτό που όμως είναι δεδομένο, είναι οι κανονισμοί της Eurovision.
Στην επίσημη σελίδα της, στο κομμάτι των κανονισμών αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Στίχοι, ομιλίες, χειρονομίες πολιτικής ή παρόμοιας φύσης δεν θα επιτραπούν κατά την διάρκεια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision".
Ενώ, λοιπόν, η ίδια δηλώνει ξεκάθαρα σε τι αναφέρεται το τραγούδι, προκαλούνται ερωτηματικά για το κατά πόσο τελικά έχει ή... δεν έχει πολιτικά μηνύματα.
Εδώ να σημειώσουμε πως ήδη πριν τον διαγωνισμό είχαν υπάρξει αντιδράσεις για τις πολιτικές αναφορές του συγκεκριμένου τραγουδιού, ωστόσο με ένα tweet η EBU (σ.σ. η διοργανώτρια αρχή) είχε ενημερώσει για την απόφασή της πως "ο τίτλος και οι στίχοι του τραγουδιού δεν περιέχουν πολιτικά μηνύματα και δεν παραβιάζουν τους κανόνες της Eurovision".

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η ψηφοφορία! Ανατροπή το τελευταίο δευτερόλεπτο! Την Ρωσία ψήφισε το κοινό αλλά την "έκαψαν" οι κριτικές επιτροπές! Δείτε αναλυτικά όλα όσα έγιναν στην Globe Arena της Στοκχόλμης!

Οι τηλεθεατές ψήφισαν την Ρωσία με μεγάλη διαφορά, όμως η ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών είχε απόκλιση και της στέρησε τη νίκη. Η Αυστραλία που ήρθε πρώτη στις ψήφους των επιτροπών, τελικά έμεινε στη δεύτερη θέση και παραχώρησε την πρωτιά στην Ουκρανία και την Jamala.
Αυτή είναι η τελική βαθμολογία μετά και τις ψήφους του televoting.



Έτσι διαμορφώθηκε ο πίνακας των αποτελεσμάτων από την ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών.