Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Εν όψει Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας Συνεδριάζει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για την προσφυγική κρίση

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για την προσφυγική κρίση 
Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται, το μεσημέρι της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο, η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται η στρατηγική της χώρας για την προσφυγική κρίση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας την Δευτέρα.

Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Φώφη Γεννηματά, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέρχονται με συγκεκριμένες προτάσεις στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και με διάθεση να μην υπάρξει σύγκρουση με την κυβέρνηση. Ωστόσο, αναμένεται να γίνει κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν από τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά το πέρας του Συμβουλίου, καθώς στόχος της συνεδρίασης, άλλωστε, είναι η Ελλάδα να εμφανιστεί στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας με ενιαία θέση.

Βασικό στοιχείο της συζήτησης θα είναι, πάντως, το ζήτημα του βέτο που προτίθεται να ασκήσει ο πρωθυπουργός στην περίπτωση που η Σύνοδος δεν ανακόψει τη «φόρα» σε μονομερείς ενέργειες χωρών - μελών της ΕΕ. Οι περισσότεροι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πάντως, δεν συμφωνούν με την άσκηση βέτο εκ μέρους της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να διατυπώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών τις θέσεις που σκοπεύει να αναπτύξει στο Συμβούλιο ΕΕ - Τουρκίας.

Βασικός άξονας των θέσεων αυτών είναι ότι η λύση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της ΕΕ με δεσμευτικό τρόπο. Θα ζητήσει, δηλαδή, από τους εταίρους στην ΕΕ τη συμμετοχή όλων των κρατών - μελών στην κατανομή προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας.

Ακόμη, η κυβέρνηση επιζητά την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, την καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την έγκριση της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κομισιόν.

«Κομβική μέρα για εμάς είναι η 7η Μαρτίου και οι αποφάσεις που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Σύνοδος για τις διαδικασίες και την ταχύτητα μετεγκατάστασης» δήλωσε ο Δ.Βίτσας νωρίτερα. «Η Ελλάδα θα έχει έναν αριθμό προσφύγων, σύμφωνα τον πληθυσμό, την έκταση και άλλους παράγοντες» σημείωσε, τον οποίο προσδιόρισε σε λιγότερους από 20.000 για κάθε 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ