Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Αντιπαράθεση για την παρουσία τούρκων παρατηρητών στα νησιά

Αντιπαράθεση για την παρουσία τούρκων παρατηρητών στα νησιά
Αθήνα
Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της παρουσίας τούρκων παρατηρητών στα νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο αρμόδιος υπουργός Γ.Μουζάλας εξήγησε με υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι θετική η παρουσία τους.

«Μακάρι να έρθουν» τόνισε ο υπουργός, «διότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, καθώς ο Τούρκος παρατηρητής θα είναι παρόν στην καταμέτρηση μαζί με τους Έλληνες αλλά και τους εκπροσώπους της Frontex».


Αντίστοιχα, συνέχισε ο κ. Μουζάλας, θα υπάρχουν Έλληνες παρατηρητές και στα τουρκικά παράλια: «Όλα θα είναι ισόποσα, είναι μια αμιγώς και μόνο τεχνική λεπτομέρεια η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει και δεν θα συνδέεται με κάτι άλλο.

» Όλοι καταλαβαίνουν ότι με αυτήν την πρακτική δεν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία εκτός βέβαια από τους αντιπολιτευόμενους και τους κακοπροαίρετους» κατέληξε.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας είπε ότι είναι δύσκολο να αδειάσει, καθώς όλοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό.

«Το χάος στην Ειδομένη είναι ευθύνη της Ιστορίας, όχι της κυβέρνησης» όπως τόνισε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Π.Κουρουμπλής, τόνισε στο Mega ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στη συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πάνω στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές επιφυλάξεις για την ικανότητα της δύναμης του ΝΑΤΟ να είναι αποτρεπτική.

Σε πρωινή εκπομπή του Mega υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση για το προσφυγικό μεταξύ του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Πάλλη, με τον κ. Γεωργιάδη να αναφέρει ότι η Τουρκία θα στήσει άγαλμα στον κ. Τσίπρα.

«Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τον βίο αβίωτο σε ανθρώπους, να είμαστε ξεκάθαροι» είπε ο κ. Πάλλης.

«Ενώ στην Ειδομένη τούς κάνετε τον βίο καλό, είστε πολύ ανθρωπιστές στη Ειδομένη, τους αφήνετε μέσα στις λάσπες, ενώ εμείς ήμασταν κακοί» απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Μόνο φυλακές φτιάχνατε τόσα χρόνια για τους πρόσφυγες, εγκληματούσατε τόσα χρόνια» ανταπάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ότι θα εγκατασταθούν τούρκοι αξιωματούχοι σε ελληνικά νησιά, προκειμένου να εποπτεύουν τη διαδικασία επανεισδοχής μεταναστών.
«Θα υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι θα φροντίζουν, ώστε να γίνεται η προώθηση γρηγορότερα, με ταχύτερο τρόπο, ώστε μέσα σε 48 ώρες να επιστρέφονται οι οικονομικοί μετανάστες, αυτοί που δεν χρήζουν προστασίας στην Τουρκία» είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας στην τηλεόραση του Σκάι.
«Οφείλουν να δώσουν άμεσες εξηγήσεις για ένα θέμα που προβληματίζει και ανησυχεί όλους τους Έλληνες» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Εκεί έφτασαν τα πράγματα! Η κυβέρνηση ομολόγησε. Παντελώς ακατάλληλοι άνθρωποι κυβερνούν την Ελλάδα στην πιο δύσκολη από το 1974 στιγμή της» πρόσθεσε.

Μιλώντας στον Real FM, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε: «Καταλαβαίνω την αγωνία. Νομίζω όμως ότι ενώ ξεκινάει από μια αθώα αγωνία, υπάρχει μια διάθεση κακής αντιπολίτευσης. Αυτή είναι μια συμφωνία του 2002. Είναι η συμφωνία επανεισδοχής, δεν είχε ενεργοποιηθεί  και προέβλεπε αξιωματικό της Τουρκίας στη Μυτιλήνη και αξιωματικό δικό μας στο Δεκελί. Θα είναι αμοιβαίο. Είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Δεν άπτεται ζητημάτων εθνικής ανεξαρτησίας» τόνισε.
Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Αν η ΝΔ χρειάζεται διευκρινίσεις επί του σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού, δεν έχει παρά να τις ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς, αντί να επιδίδεται σε καθημερινές, πλέον, τηλεοπτικές επιδείξεις μικροπολιτικής και καιροσκοπισμού.»
 Δριμύτατη επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του περί παρουσίας τούρκων αξιωματούχων στα νησιά, προκειμένου να αξιολογούν τις επανεισδοχές στην Τουρκία.
«Αν δεν έβγαιναν από τα πιο επίσημα χείλη και μάλιστα on camera θα πιστεύαμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει πρόβες σε πρωταπριλιάτικα αστεία με τις δηλώσεις του περί Τούρκων αξιωματικών σε ελληνικά νησιά για την αξιολόγηση των προς επανεισδοχή στην Τουρκία ατόμων.
» Δυστυχώς για την χώρα, όμως, η πραγματικότητα των υποχωρήσεων και της κατηφόρας της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας και της φύλαξης των συνόρων, είναι παρούσα και επικίνδυνη.
» Καλούμε τον κ. Τόσκα να δώσει άμεσα εξηγήσεις και να αποκαλύψει τη πραγματικά έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και της χώρας μέσα στα τραγικά αδιέξοδα της.
» Θα τους κρίνει η Ιστορία και δεν θα είναι καθόλου επιεικής μαζί τους.

Επιφυλάξεις για τους Τούρκους τοποτηρητές στα ελληνικά νησιά εξέφρασε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ.Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ: «Περιμένω να δω γραμμένη τη συμφωνία. Δεν ξέρω τι είπε ο κ. Τόσκας. Μου ηχεί αρνητικά.»

Μικτή επιτροπή ευρωπαίων και όχι Τούρκων παρατηρητών θα έπρεπε να βρίσκεται στα νησιά και να επιτηρεί την διαδικασία επανεισδοχής, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Newsroom ΔΟΛ