Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη ζητάει ο Τσίπρας

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη ζητάει ο Τσίπρας
Την διεξαγωγή Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ζητεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Η ημερομηνία της συζήτησης, θα ανακοινωθεί αύριο το μεσημέρι, μετά την Διάσκεψη των Προέδρων. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες αναμένεται να οριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός, την τελευταία περίοδο, η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι οποίες προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα, «που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία».

Επισημαίνει δε, ότι το «πραγματικό δυστύχημα», είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματικής αντιπολίτευση, αλλά και από άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου, όμως, τονίζει ότι κεντρικός, στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη, «εμπιστοσύνη, που τα τελευταία ειδικά χρόνια, έχει διαρραγεί, εξαιτίας, και εξωθεσμικών και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Η δέσμευση εξάλλου της κυβέρνησης στον στόχο αυτό, αποδεικνύεται από το ότι για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, η
Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και προχωρά στην εις βάθος διερεύνηση υποθέσεων της λίστας Μπόργιανς και Λαγκάρντ, των άνευ εγγυήσεων τραπεζικών δανείων, αλλά και άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, που ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμη και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας», τονίζει ακόμη στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας.

Προσθέτει πως με δεδομένα τα παραπάνω είναι χρέος της κυβέρνησης να ανοίξει με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο, εντός του Κοινοβουλίου, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα, «όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση» και γνωστοποιεί ότι για τον λόγο αυτό, ζητεί την διεξαγωγή Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα της εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής