Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ: "Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να αποδράσει, να προσέλθει στη Βουλή και να δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει..."

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ


Σε πρόσφατη συνέντευξη σας χαρακτηρίσατε το μεταναστευτικό ως μία «βόμβα» για την Ε.Ε. Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής και τι πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθεί αυτή η έκρηξη;

Η Ευρώπη σήμερα εμφανίζεται βαθιά διχασμένη στο προσφυγικό και αυτός ο διχασμός είναι ένα μεγάλο τεστ. Ή θα τον ξεπεράσει και θα βγει δυνατότερη ή θα αρχίσει σταδιακά να “ξηλώνεται” το πουλόβερ και βασικές ευρωπαϊκές αρχές θα τεθούν σε αμφισβήτηση, γεγονός που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε διάλυσή της. Τα αποτελέσματα της Συνόδου προκάλεσαν νέα ερωτηματικά. Είναι απολύτως σαφές ότι η επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία, η κορύφωση των πολεμικών αναμετρήσεων στη Συρία και η εικόνα μιας εξασθενημένης Ευρώπης που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, αποτελούν  κακό οιωνό. Η αίσθησή μου είναι ότι η θέση της Ελλάδας, παρά τα καλά λόγια που ακούσαμε λόγω της παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σήμερα ακόμη πιο αδύνατη. Απαιτείται να αποφευχθεί πάση θυσία το κλείσιμο των συνόρων, να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία για τον επιμερισμό των προσφύγων και να πιεσθεί η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της.  



Βλέπουμε ωστόσο στο εσωτερικό της ΝΔ να επικρατούν διαφορετικές γραμμές. Κάτι που αποτυπώθηκε και πρόσφατα στην βουλή για τον ρόλο που θα πρέπει να έχει το ΝΑΤΟ με τον Ν. Δένδια να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ εσείς υποστηρίζετε πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Ακούστε, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτούν  μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα στον χειρισμό τους. «Δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια, μόνο εθνικά συμφέροντα», όπως σοφά  έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και η ανάγνωση των διεθνών και ευρωπαϊκών συμμαχιών και συγκυριών απαιτούν μελέτη και αυτοσυγκράτηση.   Είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς κριτική σε αυτή την κυβέρνηση με την πρόχειρη και αλλοπρόσαλλη πολιτική που ασκεί. Όμως η πολιτική αυτή εκθέτει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο την Ελλάδα και όχι τον κ. Τσίπρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική. Tο υπουργείο εξωτερικών είναι ο μεγάλος απών. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν υπήρχαν  περιθώρια άρνησης της συμμετοχής του ΝΑΤΟ και της εντονότερης παρουσίας της Frontex. Δια της παρουσίας του ΝΑΤΟ  η Τουρκία δεσμεύεται,  μένει  βέβαια να το δούμε στην πράξη,  ότι θα παίρνει πίσω τους πρόσφυγες που φεύγουν από τα λιμάνια της. Και γι’ αυτό η ΝΔ είπε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Όταν βεβαίως στη Βουλή παρουσιάστηκε το θέμα, δεν υπήρχε ολοκληρωμένη ενημέρωση, οπότε δικαίως οι συνάδελφοι της ΝΔ αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι πέρσι ήθελε να διαλύσει το ΝΑΤΟ, σήμερα να θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του.

Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση παρά τις συνεχείς διαψεύσεις θα επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό;
Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να φανταστώ ποιο θα είναι το διακύβευμα των εκλογών και τι θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας από τον ελληνικό λαό. Να τον ξαναεκλέξει  πρωθυπουργό,  ώστε  να συνεχίσει τη σημερινή πολιτική του; Δεν υπάρχει κανένας λόγος, μπορεί να συνεχίσει να κάνει την πολιτική του με τους 153 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.  Να ζητήσει εκλογές για να αλλάξει πολιτική;  Μπορεί να το πράξει και σήμερα. Η μόνη πιθανότητα να υπάρξουν εκλογές είναι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακολουθηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες και υπάρξει αδιέξοδο. Έτσι μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Άλλα το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού  ο κ. Τσίπρας δεν το έχει.
Η ΝΔ δεν ζητάει εκλογές, δεν πιστεύει ότι μια οικουμενική κυβέρνηση θα λύσει το πρόβλημα και παράλληλα καλεί  τον Αλέξη Τσίπρα αν δεν μπορεί να το πει, για να ακολουθήσουν οι συνταγματικές διαδικασίες. Αυτό δεν είναι αντιφατικό από την στιγμή που χωρίς την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία;  
Ένα κόμμα που σέβεται τον εαυτό του, τέσσερις μήνες μετά της εκλογές, δεν ζητάει εκλογές, διότι θα έδειχνε περιττή αλαζονεία ή -αν μη τι άλλο- στοιχειώδη έλλειψη σεβασμού στην εκλογική διαδικασία. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να αποδράσει, να προσέλθει στη Βουλή και να δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Με βάση το Σύνταγμα θα υπάρξουν διαδικασίες διερεύνησης δυνατοτήτων ύπαρξης μιας άλλης κυβέρνησης. Αν δεν ευοδωθούν, τότε βεβαίως θα έχουμε εκλογές. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του «ζητώ εκλογές» και του «φοβάμαι τις εκλογές». Η ΝΔ δεν τις φοβάται.
Η ΝΔ με ποιο τρόπο θα μπορέσει να ξαναγίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη; Χρειάζεται διεύρυνση η οποία θα πρέπει να είναι αμφίπλευρη ή μόνο προς τον μεσαίο χώρο; Θα πρέπει να γίνουν ανοίγματα σε συγκεκριμένα πρόσωπα;   
Η ΝΔ έχει δεσμευτεί δια του προέδρου της για την στροφή προς το κέντρο και νομίζω ότι αυτό είναι και το ζητούμενο. Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σκεπτόμενων παραγωγικών ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν τρόπο έκφρασης. Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μέσο της πολιτικής τους έκφρασης.   Αυτό βεβαίως θα εκφραστεί και με πρόσωπα του ευρύτερου κεντρώου χώρου. Έχει δε σημασία η στροφή προς το κέντρο να καταγραφεί και με κοινωνικές πολιτικές,  με τις ιδέες της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, οι οποίες είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα τα τελευταία 5 χρόνια.


Γραφείο Τύπου Ντόρας Μπακογιάννη