Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ-1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ



 
Είναι μεγάλη και βαθιά η συγκίνηση όλων μας. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι’ αυτή τη συνάντηση γενεών. Τη συνάντηση των ανθρώπων από το ’74 μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ τους νέους και τις νέες της ΟΝΝΕΔ. Τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, αλλά και τους άνεργους. Τους μαγαζάτορες, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους. Τους ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών, που είναι εδώ όλοι μαζί. Τις νοικοκυρές, τις εργαζόμενες. Είναι εδώ πολίτες που μας ψήφισαν και άλλοι που έρχονται τώρα μαζί μας. Όλες και όλοι μαζί, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πάμε μαζί ξανά, την Ελλάδα μπροστά. Αυτός είναι ο κοινός στόχος. Αυτός είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας.  Πάνω από όλα ο τόπος μας, η Πατρίδα μας, η Ελλάδα μας.

Είμαστε σήμερα εδώ, στη Ρηγίλλης 18, απ’ όπου ξεκίνησε την πορεία της η μεγάλη, η Ευρωπαϊκή, η δημοκρατική, η σύγχρονη, η κεντροδεξιά, η προοδευτική Παράταξή μας. 

Σ’ αυτό το κτίριο αφουγκραστήκαμε τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας και οργανώσαμε μάχες. Με πολλούς που βλέπω εδώ γελάσαμε, κλάψαμε, πανηγυρίσαμε τις νίκες μας. Στενοχωρηθήκαμε με τις ατυχίες μας. Αλλά ήμασταν πάντα μαζί, με όλους τους ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας. Υπηρετήσαμε τις κοινές αρχές, τις αξίες, τους στόχους μας για μια καλύτερη Ελλάδα. Δουλέψαμε με πυξίδα την ιδεολογία μας και τις ιδρυτικές μας αρχές. Δουλέψαμε  με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών. Συναντηθήκαμε με την κοινωνία, με όλες τις κοινωνικές ομάδες. Συνθέσαμε νέες πολιτικές, ενώσαμε απόψεις, τάσεις, ιδέες.

Αυτό το κτήριο υπήρξε τόπος συνάντησης και σύζευξης γενεών, ιδεών, πολιτικών. Έχει τη σφραγίδα όλων των μεγάλων στιγμών στην ιστορία της παράταξης μας, στη μεταπολιτευτική ιστορία μας. Εδώ λοιπόν είναι οι ρίζες μας, εδώ έχει γραφτεί η ιστορία, η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω να τονίσω, ότι για πολλούς που μας ακούνε και δεν είναι εδώ, ότι η Νέα Δημοκρατία για αυτούς μπορεί να ήταν ένα κόμμα που κάποτε το ψήφιζαν, ή κάποτε δεν το ψήφιζαν, ένα κόμμα που τους απογοήτευε ή τους έκανε να πανηγυρίζουν. Για όλους εμάς, όμως, που είμαστε εδώ, η Νέα Δημοκρατία είναι κομμάτι της ζωής μας, γιατί την αγαπήσαμε, την υπηρετήσαμε, της σταθήκαμε και προχωρήσαμε μαζί της. Μόνιμη έγνοια μας, τι παραπάνω μπορούσαμε να κάνουμε για την πατρίδα μας;

Παίρνω θάρρος και κουράγιο και δύναμη από τη δική σας δύναμη, για να εξασφαλίσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο στους Έλληνες πολίτες. Θέλουμε τον πολίτη πρωταγωνιστή και συνδιαμορφωτή του μέλλοντος της πατρίδας μας.

Στο ξεκίνημα αυτού του κρίσιμου αγώνα, είμαστε εδώ για να θυμίσουμε και  να τιμήσουμε τους αγώνες και τους αγωνιστές για την Ελλάδα. Να τιμήσουμε πρώτα απ’ όλα τον ιδρυτή μας, τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, που οδήγησε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη δημοκρατία και στην ανάπτυξη. Να τιμήσουμε τον αείμνηστο Πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη. Να τιμήσουμε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, που έδωσε ώθηση οργανωτική και ανάπτυξη στη Νέα Δημοκρατία. Να τιμήσουμε τον Μπουλντόζα μας, τον Μιλτιάδη Έβερτ. Τους ηγέτες που δεν είναι πια μαζί μας.

Τιμούμε τον πρώην Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που βρίσκεται στην Κρήτη, μας βλέπει και μας στέλνει τους χαιρετισμούς του. Τιμούμε τον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό μας τον Κώστα Καραμανλή, που είναι εδώ μαζί μας, που μας οδήγησε στις μεγάλες πορείες και νίκες. Τιμούμε το φίλο τον πρώην Πρωθυπουργό και αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά, που σήκωσε και κράτησε τη χώρα όρθια μετά τις εκλογές του 2012. Τιμούμε όλα τα ιστορικά στελέχη. Τιμούμε πάνω από όλα τον απλό πολίτη, που έδωσε και δίνει υπόσταση και δύναμη στην παράταξή μας.

Κάποιοι θέλουν να λένε ότι εδώ είμαστε το παλιό και αυτοί είναι το νέο. Τους απαντάμε: Πρώτον, ότι αυτό το παλιό έχει μια ιστορία για την οποία είμαστε περήφανοι γιατί τίμησε τη χώρα, τίμησε την Ελλάδα. Δεύτερον, αυτό το παλιό με τη ψήφο του ελληνικού λαού κυβερνούσε. Ήταν η ψήφος του λαού που δημοκρατικά μας έδινε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να κυβερνούσε. Τρίτον, προσπαθούν να βρίσκουν συνεχώς διχαστικά διλήμματα. Το παλιό με το νέο. Ποτέ δεν υπήρξε ένα τέτοιο δίλλημα για εμάς. Γιατί εμείς το παλιό με το νέο θέλουμε να πηγαίνει μαζί, να συμπορεύεται το παιδί με τους γονείς, ο ενθουσιασμός της νέας γενιάς με την εμπειρία των μεγάλων. Είμαστε αυτοί που ενώνουμε. Ενώνουμε γενιές. Δεν θέλουμε να διχάζονται οι γενιές μας. Δεν μπορεί να δημιουργούμε συνεχώς διχαστικά διλλήματα. Τους λέμε, λοιπόν, ότι εμείς είμαστε και το παλιό και το νέο μαζί. Και μπορούμε να εγγυηθούμε την πορεία της χώρας προς τα εμπρός.

Επειδή, όμως, ακούω να ρωτούν αν είμαστε προοδευτικοί ή όχι, θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα -σήμερα από εδώ, από το ιστορικό αυτό κτήριο- ότι η πρόοδος δε σημαίνει να υιοθετούμε κάθε τι καινούργιο, που δεν ξέρουμε αν είναι σωστό ή όχι, που δεν ξέρουμε αν είναι ή όχι προς όφελος του λαού. Πρόοδος δεν σημαίνει να κάνουμε συνεχώς πειράματα, τα οποία καταλήγουν σε «φέσια» 90 δις. Θέλω ακόμη να πω ότι η Ιστορία μας, η παράδοσή μας, ο πολιτισμός μας είναι η βάση όπου μπορούμε να στηρίξουμε τη νέα τεχνολογία και τη νέα Ευρωπαϊκή πορεία. Άρα, μπορούν να συνυπάρξουν και με στέρεες βάσεις να προχωρήσουμε προς το μέλλον. Θυμίζω ότι όλα τα μεγάλα προοδευτικά βήματα στον τόπο μας, έγιναν από τη Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία πέρασε αναίμακτα τη χώρα από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία. Έφερε το Σύνταγμα του ’75, που υπάρχει ακόμα. Έβαλε τη χώρα στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Προχώρησε στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό, βροντοφωνάζω μαζί σας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα αταλάντευτα προοδευτικό κόμμα, που έχει κάνει όλες τις προοδευτικές τομές της χώρας. Όλοι εμείς είμαστε άνθρωποι της προόδου. Εμείς δώσαμε λύσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Εμείς χαράξαμε την ευρωπαϊκή πορεία. Είμαστε δύναμη συνέπειας και ευθύνης, σταθερότητας και υπευθυνότητας. Γι’ αυτό, να το πούμε καθαρά, με καθαρές κουβέντες: Εμείς δε θέλουμε σημαίες ευκαιρίας. Έχουμε την ελληνική σημαία, την οποία κρατάμε ψηλά, γιατί σε αυτή πιστεύουμε και για την Ελλάδα αγωνιζόμαστε.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως ορίζει η Ιδρυτική Διακήρυξή μας, πάνω απ’ όλα βάζει τον άνθρωπο, είναι το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Το κόμμα που αποκλείει τα άκρα, που αποκλείει τις ακρότητες. Ακολουθούμε το δρόμο που μπορεί να συναντιέται με όλες τις άλλες δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις. Το δρόμο του μέτρου, το δρόμο της μετριοπάθειας. Το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της συναίνεσης. Το δρόμο της συνεργασίας, για τα πραγματικά συμφέροντα όλων των Ελλήνων. Είμαστε ένα κεντροδεξιό σύγχρονο ελληνικό κόμμα, που έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο. Κόμμα που ακολουθεί το δρόμο το μεσαίο για να μπορέσει πράγματι να ολοκληρώσει τη δημιουργικότητά του.

Η Πατρίδα μας, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Στις εκλογές που έρχονται θα κριθεί ποιο δρόμο θα πάρει. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική προσπάθεια και σκληρή δουλειά από όλους. Χρειάζεται, πρώτα απ’ όλα, πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται συνεννοήσεις, χρειάζεται συνεργασίες. Χρειάζεται κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και κυβέρνηση μακροπρόθεσμη.  Δεν είναι δυνατόν κάθε έξι μήνες να έχουμε εκλογές. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε συνεχόμενες, επαναλαμβανόμενες, κυλιόμενες εκλογικές διαδικασίες. Μέσα σε έξι χρόνια αλλάξαμε επτά Πρωθυπουργούς. Ευτυχώς που η κυβέρνηση Σαμαρά κράτησε δυόμιση χρόνια και μπόρεσε να βάλει τον τόπο σε μια πορεία. Μπορεί, όμως, μια χώρα να προχωρήσει με τέτοιες άμεσες εναλλαγές; Γι’ αυτό, και τώρα που μπροστά μας δεν έχουμε άλλη εκλογική διαδικασία, που δεν έχουμε αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές ζητάμε εντολή για ολόκληρη την επόμενη τετραετία. Να συγκροτήσουμε κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορέσει ο τόπος να έχει μια σταθερή πορεία προς τα εμπρός. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση, όλες τις μεγάλες αλλαγές, όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ο τόπος ανάγκη και που είχαν ξεκινήσει. Γιατί σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν έχουμε περιθώρια αυτό-απομόνωσης. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Δεν έχουμε άνεση για μικροκομματικά παιχνίδια. Η χώρα χρειάζεται μεγάλη εθνική προσπάθεια και σκληρή δουλειά.

Άμεσος στόχος μας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας, της σιγουριάς και της εμπιστοσύνης που γκρέμισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ούτε το όνομα του απερχόμενου Πρωθυπουργού δε θα αναφέρω σήμερα. Γιατί σήμερα εδώ χτυπάει μόνο ο παλμός, η καρδιά, η ζωντάνια της Νέας Δημοκρατίας. Είναι λοιπόν ανάγκη ταχύτατα να προχωρήσουμε ως κυβέρνηση στην επίσπευση του νέου ΕΣΠΑ για να μη χαθούν οι πόροι που δικαιούται η χώρα. Να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες το ταχύτερο δυνατόν. Αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για  την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, που φτάνει τα 35 δις. Γι’ αυτό ακριβώς είχαμε κανονίσει την άλλη εβδομάδα να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τους Επιτρόπους, να τους θέσουμε τα θέματα που μας απασχολούν και το μεταναστευτικό.

Όμως, επειδή με διάφορα κόλπα προσπαθούν να αποφύγουν τα debate - και είχα πει πως θα γίνει όποια μέρα θέλουν, όποια ώρα θέλουν - αναβάλλουμε το ταξίδι στην Ευρώπη για να έχουμε το debate που αυτοί απαιτούν. Γιατί προσπαθούν να αποφύγουν το διάλογο. Δε μπορεί όμως να μη γίνει διάλογος. Πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν πως θα πάνε στην κάλπη, πως θα πάνε να ψηφίσουν. Να επιλέξουν κυβερνήσεις που μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Να επιλέξουν τις κατάλληλες πολιτικές, ώστε να γυρίσουν πίσω οι καταθέσεις, να πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης, να έχουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλειάς.
Προτεραιότητά μας, λοιπόν, στο δρόμο αυτό είναι η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για νέες επενδύσεις. Με απλοποίηση των διαδικασιών, με μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, περιορισμό της γραφειοκρατίας, που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, απλούστευση του φορολογικού συστήματος, αλλά και σταδιακή μείωση των φόρων.

Η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς. Στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση, στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Όραμα και σκοπός μας, λοιπόν, είναι μια Ελλάδα που παράγει, εξάγει και προοδεύει. Μια Ελλάδα που δε διώχνει τα παιδιά της στο εξωτερικό, αλλά δημιουργεί εδώ θέσεις δουλειάς, θέσεις προκοπής. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας, που λειτουργεί ως μεγάλο και υπεύθυνο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία είναι λοιπόν εδώ, για να ενώσει όλους τους Έλληνες, όχι να τους διχάσει. Να προσθέσει δυνάμεις, όχι να αφαιρέσει. Να χτίσει, όχι να χαλάσει. Η Νέα Δημοκρατία παλεύει για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες χωρίς να τους ρωτάμε τι ψήφισαν χθες. Τους λέμε να μην πάει, όμως, η ψήφος τους χαμένη. Να σκεφθούν, να προβληματισθούν, να κρίνουν, να συγκρίνουν και μετά να πάνε στην κάλπη. Και κάπου εκεί, πιστεύω ότι αν τα κάνουν όλα αυτά, είμαι σίγουρος ότι θα ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί είναι το κόμμα που εγγυάται το μέλλον, εγγυάται την πορεία προς τα εμπρός. Να μην πάει καμία ψήφος διαμαρτυρίας. Να μην πάει κανείς στην αποχή. Να μην πάει κανείς σε τιμωρητική ψήφο. Είδαμε ότι η τιμωρία και η διαμαρτυρία κόστισαν μέσα σε 7 μήνες 90 δις. Πολλά δεν είναι για να διαμαρτυρόμαστε; Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει η ψήφος να πάει στη Νέα Δημοκρατία. Στις 21 Σεπτεμβρίου να μπορούμε να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων με μία κυβέρνηση μακράς πνοής. Για να κάνουμε σήμερα ό,τι χρειάζεται για το μέλλον. Για να χτίσουμε τώρα τις βάσεις για τις επόμενες γενιές. Είμαι εδώ όπως κι εσείς γιατί πέρα και πάνω από την πολιτική βάζουμε τη χώρα μας, βάζουμε την πατρίδα μας, βάζουμε τον τόπο μας, βάζουμε την Ελλάδα μας. Είμαι εδώ όπως κι εσείς για να αγωνιστούμε ώστε όλοι μαζί να πάμε την Ελλάδα μας μπροστά.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Τους λέμε: Ελάτε μαζί μας. Ελάτε να συναντηθούμε στο σταυροδρόμι που μας οδηγεί στην ανάπτυξη. Σας δίνουμε το χέρι για να κάνουμε σίγουρα, στέρεα βήματα για ένα καλύτερο αύριο. Τώρα είναι η ώρα να πάμε ξανά την Ελλάδα μπροστά. Όλες και όλοι μαζί ας κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία πρώτη δύναμη. Πάμε λοιπόν. Πάμε μαζί. Να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Να πάμε την Ελλάδα ψηλά. Γιατί μπορούμε. Γιατί το αξίζουμε.
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Για ακόμα μια φορά τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί πραγματικά στηρίζουν την προσπάθειά μας. Βλέπω το φίλο μου το Βασίλη Μιχαλολιάκο, την ΟΝΝΕΔ, τους βουλευτές και όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια δίνανε μάχες σε αυτό το ιστορικό κτίριο. Ζήτω η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας. Είμαστε το καινούριο, είμαστε αυτό που έρχεται. Να το καταλάβουν.