Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Το πλαίσιο του συμβιβασμού Αθήνας – δανειστών

6972AF01AD2BA40BA2A06441B9D6D26B.jpg
Επίτευξη συμφωνίας έχει αρχίσει διαφαίνεται μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.
Μάλιστα, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η συμφωνία μπορεί να έρθει και μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, με το τελικό κείμενο να συμφωνείται Παρασκευή ή Σάββατο.
Σύμφωνα μάλιστα με ρεπόρτερ του Mega που επικαλέστηκε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, το κείμενο έχει αρχίσει να γράφεται και θα είναι περίπου 20 σελίδες συν τις παραπομπές. Το κείμενο αυτό θα ξεκαθαρίζει τι υποχρεούται η κάθε πλευρά να κάνει και με ποια χρονοδιαγράμματα.
Αναλυτικά:
Ένα από τα θέματα-αγκάθια, το ΦΠΑ παραμένει ανοιχτό. Η ελληνική κυβέρνηση ζητά τρεις συντελεστές, με τα τρόφιμα στο χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί προτείνουν 2 συντελεστές.
Στα εργασιακά, φαίνεται πως υπάρχει κοινός τόπος. Η Αθήνα ζητά και μάλλον θα προχωρήσει έτσι, να έχουμε ένα μοντέλο με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο, με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις: το φθινόπωρο του 2015 και τον Απρίλιο του 2016.
Στο ασφαλιστικό, θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017. Η Αθήνα όμως θα δεσμεύεται να ανοίξει τη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος το φθινόπωρο, μετά από αναλογιστικές μελέτες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα βάζει φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Ανοιχτό σημείο παραμένει το δημοσιονομικό κενό, καθώς μας χωρίζει διαφορά 1 δισ. ευρώ.
Τέλος, όσον αφορά τις 100 δόσεις, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ, με τους θεσμούς όμως να μην συμμερίζονται αυτήν την αισιοδοξία…
Δείτε το ρεπορτάζ…

arouraios.gr/