Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Πιο κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup – Σημαντική πρόοδος στο Euro Working Group

Πιο κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup – Σημαντική πρόοδος στο Euro Working Group 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι επήλθε κατ΄αρχήν συμφωνία στο Euro Working Group, καθώς σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους έγιναν αποδεκτές κάποιες διευκρινίσεις που δόθηκαν στη γερμανική πλευρά.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές υπάρχει η βάση για συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, όπου θα συζητηθούν οι τελικές λεπτομέρειες. Όπως φαίνεται έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο αδιεξόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης συνέταξαν ένα προσχέδιο συμβιβαστικής συμφωνίας που θα τεθεί στο συμβούλιο των υπουργών.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συγκεκριμένης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι το γεγονός πως τελικά ξεκίνησε με περισσότερες από τρεις ώρες καθυστέρηση, δηλαδή λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα.

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί συσκέψεις μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήθελε να μιλήσει κατ' ιδίαν με τον Γιάνη Βαρουφάκη κι έτσι οι συναντήσεις έγιναν σε... δόσεις!
Μετά τις... συναντήσεις επί συναντήσεων και τις πολύωρες διαβουλεύσεις, φαίνεται ότι Ελλάδα και δανειστές καταλήγουν σε μία συμφωνία δύο σελίδων.
Μάλιστα, η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως "συμφωνία ελαστικότητας", με τις πρώτες πληροφορίες για το τι περιλαμβάνει το κείμενο να βγαίνουν σταδιακά στην επιφάνεια.

Μία πηγή της ΕΚΤ τόνισε πως υπάρχει κείμενο στα χέρια του Ντάισελμπλουμ και έχει την υπογραφή πολύ σπουδαίων προσώπων!
 Στην συμφωνία προβλέπεται τετράμηνη και όχι εξάμηνη παράταση (όπως αξίωνε αρχικά η ελληνική πλευρά), ενώ εκτός από την τετράμηνη παράταση πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν στην συμφωνία μέτρα λιτότητας
Ο διευθυντής της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Πάνος Αμυράς εκτιμά ότι το "μυστικό" της τετράμηνης και όχι εξάμηνης παράτασης είναι ότι "τον Αύγουστο λήγουν ομόλογα, οπότε θα χρειάζεται και νέα συμφωνία"



Παράλληλα, προθεσμία έως τη Δευτέρα έχει η Ελλάδα για να υποβάλει λεπτομερές υπόμνημα με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να κάνει.
Η Bild αναφέρει ότι η Μέρκελ δε συμφωνεί με τη σκληρή στάση που τηρούσε ο Σόιμπλε για την Ελλάδα.

Η οικονομική συντάκτρια του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ Ρόη Χάικου αναλύει τι "κρύβεται" πίσω από την τετράμηνη επέκταση:

Η τετράμηνη παράταση Μαρτίου-Ιουνίου που φαίνεται ότι κερδίζει η ελληνική κυβέρνηση σημαίνει ότι η χώρα θα καθίσει και πάλι στο τραπέζι της δύσκολης διαπραγμάτευσης εάν θέλει να συμμετέχει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα ρίξει «ζεστό χρήμα» στις αγορές.

Ως γνωστόν η ΕΚΤ θα αγοράσει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα κεντρικών κυβερνήσεων έως 50 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2016.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την Ελλάδα θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, καθώς στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου λήγουν ελληνικά ομόλογα αξίας 7,5 δισ. ευρώ, που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα θα περιμένει πρώτα να αποπληρωθούν.
Για να πέσει στην πραγματική οικονομία αυτή η δυνητική ρευστότητα, που για την Ελλάδα μπορεί να φθάσει θεωρητικά στα 33 δισ. ευρώ, θα πρέπει η χώρα να πληρεί δύο αυστηρούς όρους, όπως τους έθεσε ο Μάριο Ντράγκι:

- Η πρώτη προϋπόθεση για να αγοράσει η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα είναι η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής, άρα μετά την τετράμηνη παράταση θα πρέπει να υπάρξει… νέο πρόγραμμα.

- Η δεύτερη είναι ότι για να αγοράζει η ΕΚΤ ομόλογα από τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση. «Στη διάρκεια των επανεξετάσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής βοήθειας για ένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ, η επιλεξιμότητα θα ανασταλεί και θα συνεχιστεί μόνο σε περίπτωση θετικής έκβασης της επανεξέτασης», δηλώνει η ΕΚΤ
 - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις ισπανών και πορτογάλων

- «Ας περιμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου

Πληροφορίες: e-tyros.gr - newsit.gr