Ο κύβος ερρίφθη από Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο πριν από μερικές ημέρες και η απόφαση ήταν η επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα.
Μία απόφαση που ανέτρεψε τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Καπα Research που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, το βασικό συμπέρασμα είναι η μείωση της διαφοράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Νέα Δημοκρατία, αφού αν σήμερα είχαμε εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα με 25,5% έναντι 22,7% της Νέας Δημοκρατίας, με την ψαλίδα έτσι να κλείνει στις 2,8 μονάδες ενώ πριν από μόλις ένα μήνα η διαφορά αυτή έφτανε το 3,6%.
Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 6,7% με τα υπόλοιπα κόμματα να εμφανίζονται σταθερά στα ποσοστά τους, εκτός από την ΔΗΜΑΡ, η οποία δείχνει να "εξαφανίζεται" από τον πολιτικό χάρτη, την ώρα που οι φήμες για ενσωμάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να περιμένουν... επιβεβαίωση. Το Ποτάμι έχει ποσοστό 6%, με την Χρυσή Αυγή να ακολουθεί κατά πόδας με 5,9% και το ΚΚΕ να έχει 5,8%.
Σχετικά με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για το ύπατο αξίωμα της χώρας, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται θετικοί τόσο για τον υποψήφιο προσωπικά, όσο και για την επιλογή της συγκυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο ερώτημα αν ο κ. Δήμας είναι κατάλληλο πρόσωπο για την συγκεκριμένη θέση, η απάντηση "ναι και μάλλον ναι" συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 54,5% με την απάντηση "όχι και μάλλον όχι" να συγκεντρώνει 31,6%.
Η επίσπευση της διαδικασίας κρίνεται επίσης θετικά, αφού "σωστή και μάλλον σωστή" την χαρακτηρίζει το 72,7% των ερωτηθέντων, με ένα ποσοστό 22% να την χαρακτηρίζει "λάθος και μάλλον λάθος". Προσωπικά για τον Σταύρο Δήμα, η άποψη που έχουν σχηματίσει οι ερωτηθέντες είναι "θετική και μάλλον θετική"¨σε ποσοστό 64,1%, ενώ "αρνητική και μάλλον αρνητική" την χαρακτηρίζει το 22.2%.
Σχετικά τώρα με το ενδεχόμενο της συγκέντρωσης 180 "ναι" για τον εκλεκτό των Σαμαρά - Βενιζέλου, τα δεδομένα μοιάζουν απαισιόδοξα, αφού το 61,1% απαντά "όχι και μάλλον όχι", ενώ "ναι και μάλλον ναι" απαντά το 32,4%.
Παράλληλα, η αλλαγή στάσης της κοινής γνώμης αποτυπώνεται και στο ερώτημα για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ, με το 59,1% των ερωτηθέντων να τη θεωρούν ορατή και μόνο ένα ποσοστό 33,6% πιστεύει πως έχουμε αποφύγει αυτό τον κίνδυνο.
Άλλα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι:
Το 57,8% επιθυμεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, χωρίς πρόωρες εκλογές, ποσοστό που αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες μέσα σε έναν μόλις μήνα
- Το 59,9% θεωρεί τις πρόωρες εκλογές αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνία
- Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 45,1% έναντι 33,5% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας
- Το 40,6% επιθυμεί και πάλι μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία (40,6%) έναντι ενός 35,7% που επιθυμεί μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα
Ακόμη, διαπιστώθηκε αυξημένη συμμετοχή των ερωτώμενων σε σχέση με προηγούμενες περιόδους μετρήσεων, κάτι που δείχνει πως το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις έχει αυξηθεί σημαντικά.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και δύο νέες δημοσκοπήσεις που κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα και παρά τις μικροδιαφορές στα ποσοστά των ερωτημάτων που "καίνε", δείχνουν να συγκλίνουν στο ίδιο αποτέλεσμα: αμφίρροπη μάχη για την εκλογή ΠτΔ και στο βάθος... εκλογές.
Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο με 27,6% και τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με 24%, ανεβάζοντας την διαφορά στις 3,6 ποσοστιαίες μονάδες. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά εμφανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση να οφηγεί την κούρσα με 24,2% και την κυβέρνηση να έπεται με 21,1%.
Αυτό που βέβαια έχει τεράστια σημασία είναι πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις η διαφορά που είχε χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μειώνεται.
Ακόμη, στην τέταρτη δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για το Παρόν, η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων διαγράφεται στις 7 ποσοστιαίες μονάδες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 28,5% και τη Νέα Δημοκρατία 21,5%, ωστόσο στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία από προηγούμενη μέτρηση.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να υπάρξουν 160-165 βουλευτές που θα πουν «ναι». Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, θα δώσει ιδιαίτερη δυναμική στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα και θα συμβάλει στη διαμόρφωση θετικού κλίματος ενόψει των επόμενων δυο ψηφοφοριών, κυρίως της τελευταίας και πιο κρίσιμης στις 29 του μήνα.
Άλλωστε, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά τόνισε πρόσφατα την μεγάλη σημασία που θα έχουν η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία (στις 23 Δεκεμβρίου), λέγοντας ότι «αυτή την ώρα δεν υπάρχει προεδρική πλειοψηφία, αλλά υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική για την υποψηφιότητα του κ. Δήμα».
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεργατών του πρωθυπουργού με ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και στελέχη που προέρχονται από την κεντροδεξιά αλλά ανήκουν σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς.