Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Δούρου: Πρόκληση για τις Περιφέρειες η κρίση στην Ελλάδα

dourou

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση για τις  αρχαιρεσίες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος ανέφερε ότι η δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, «μπορεί να είναι παράλληλα και πρόκληση δράσης για την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση» και επισήμανε ότι οι Περιφέρειες της χώρας αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση.
Από την μια να δώσουν λύσεις στο εσωτερικό, διεκδικώντας ό,τι νόμιμα δικαιούνται απέναντι σε μια κεντρική εξουσία που υιοθετεί μία εργαλειακή αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης.
Μην λειτουργώντας δηλαδή ως παραμάγαζο της κεντρικής εξουσίας, αλλά διεκδικώντας αυτοτέλεια, αυτενέργεια, και δυνατότητα αυθεντικής εκπροσώπησης των αναγκών της κοινωνίας και των πολιτών.
Και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων σε μια Ε.Ε. όπου το κάθε κονδύλι, η κάθε οδηγία, ο κάθε κανονισμός μπορούν να αποτελέσουν πεδίο αναμέτρησης διαφορετικών φιλοσοφιών.
Εκείνης της λιτότητας και των περικοπών δημοσίων δαπανών κι εκείνης που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση και αλληλεγγύη. Γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία που οφείλει να διέπει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία που καθιστά τις Περιφέρειες παράγοντες κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανασυγκρότησης της πατρίδας.
Τόνισε στη συνέχεια, ότι αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν «εν κενώ αέρος» και μακριά από την κοινωνία και τους πολίτες.
Αντίθετα, απαιτείται αταλάντευτη βούληση προκειμένου να παίξουν οι Περιφέρειες «έναν νέο ρόλο: για την προστασία του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας περιουσίας, του περιβάλλοντος».
Τέλος, κα Δούρου σημείωσε ότι η Ένωση Περιφερειών θα πρέπει πλέον να αποτελέσει σύμμαχο του πολίτη και συμπαραστάτη στους κοινωνικούς αγώνες. Να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον αγώνα για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της πατρίδας. Να γίνει η φωνή και άξιος εκπρόσωπος της Ελλάδας στους θεσμούς της ΕΕ, στην Επιτροπή των Περιφερειών.

ysterografa.gr