Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Το μεγάλο φαγοπότι στα Ταμεία – Τα φέσια που τινάζουν την κοινωνική ασφάλιση στον «αέρα»

Στοιχεία-φωτιά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων που αγγίζουν τα 10,4 δισ. ευρώ, αποτυπώνονται σε πρωτοσέλιδιο δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής». Η «ακτινογραφία» δείχνει πως τα χρέη, στη μεγάλη πλειονότητά τους και συγκεκριμένα κατά 83%, ανήκουν σε οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν χρέη προ κρίσης και συνεχίζουν να τα αυξάνουν.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για βόμβα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό προίκα από την εποχή της «ευημερίας». Σήμερα, όμως, οι οφειλές απειλούν τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος.
Η εφημερίδα επικαλείται δεδομένα που έχει πλέον το υπουργείο Εργασίας μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, με ακρίβεια σεντ στο φάσμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, 213.234 πρόσωπα χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Mόνο 833 επιχειρήσεις, φέρονται να χρωστούν 2,8 δισ. ευρώ.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, μέχρι τις 31 Ιουλίου στο ΚΕΑΟ είχαν ενταχθεί χρέη 213.234 εργοδοτών/ασφαλισμένων, ύψους 10,472 δισ. ευρώ από τέσσερα Ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Μεγάλος ασθενής είναι το ΙΚΑ με 7,87 δισ. «φέσια» από χρωστούμενες εισφορές, αν και ο ΟΑΕΕ διεκδικεί την πρωτιά σε πλήθος οφειλετών (99.140 έναντι 87.647 του ΙΚΑ) που συνολικά όμως χρωστούν λιγότερα (2,34 δισ.).
Το 83% των χρεών έχει δημιουργηθεί από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν χρέη για πρώτη φορά από το 2009 και παλαιότερα. Αυτοί χρωστούν σήμερα (σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι 4 Αυγούστου) 9 δισ. ενώ μέχρι και το 2009 χρωστούσαν ήδη 6,4 δισ.
Αντίστοιχα οι οφειλέτες που δημιούργησαν χρέη προς τα Ταμεία για πρώτη φορά από το 2009 και μετά χρωστούν σήμερα 1,86 δισ., δηλαδή το 17% των συνολικών χρεών.
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ότι δηλαδή «σήμερα διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις της ασυνέπειας και το τίμημα της ανευθυνότητας, που αναπτύχθηκε κυρίως στην περίοδο της ευημερίας»