Λογικό, θα πει κάποιος, αφού μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την πλήρη αποκάλυψη των ναζιστικών θηριωδιών, η χώρα πορεύτηκε μέσα σε ένα ισχυρό σύνδρομο ενοχών.
Ναι, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι χώρες που έπεσαν θύματα αυτής της θηριωδίας – με πρώτη την Ελλάδα – ζουν την επανάληψη του εφιάλτη με έναν σχεδόν ανέμελο τρόπο.
Ούτε δικαιολογεί το γεγονός ότι με τόσο μεγάλη ευκολία και για λόγους πολιτικού καιροσκοπισμού, κάποιοι εδώ δέχονται να συνυπολογίζονται οι ψήφοι τους με αυτές των ναζί.
Στη Γερμανία, λοιπόν, το φαινόμενο της νεοναζιστικής έξαρσης αντιμετωπίζεται με κάθε τρόπο και σε κάθε του λεπτομέρεια – έστω και στην πιο «αθώα».
Όπως έγινε γνωστό, οι τελωνειακοί στα γερμανικά αεροδρόμια πραγματοποιούν έρευνες στις αποσκευές των ταξιδιωτών, προκειμένου να εντοπίζουν διάφορα αναμνηστικά αντικείμενα, όπως κούπες του καφέ με φωτογραφίες του Χίτλερ και με σβάστικες.
Τα φλυτζάνια αγοράζονται σε παραλίες στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και οι αρχές δηλώνουν ότι οι τουρίστες που έχουν στην κατοχή τους τέτοιου είδους κούπες οφείλουν να γνωρίζουν πως παραβιάζουν το γερμανικό νόμο που απαγορεύει όλα τα σύμβολα των ναζί.
Μάλιστα, αυτοί που προσπαθούν να φέρουν στη Γερμανία τέτοιες κούπες, συλλαμβάνονται και οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Δηλαδή, οι γερμανικές αρχές δεν περιορίζονται στην κατάσχεση των παράνομων αντικειμένων, αλλά λαμβάνουν και σοβαρά μέτρα καταστολής.
Τον περασμένο Μάιο πάλι, η μεγαλύτερη εταιρεία καθαριστικών προϊόντων του κόσμου υποχρεώθηκε να αποσύρει από τη γερμανική αγορά ένα απορρυπαντικό μετά τις καταγγελίες ότι ένας αριθμός που ήταν τυπωμένος σε εμφανές σημείο πάνω στο κουτί του είναι το σύμβολο του "Χάιλ Χίτλερ" για τους νεοναζιστές.
Το απορρυπαντικό, έφερε τον αριθμό 88, τυπωμένο με μεγάλα, μαύρα στοιχεία, πάνω σε μια φωτογραφία της φανέλας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας.
Πρόκειται για τον κωδικό αριθμό που χρησιμοποιούν συνθηματικά οι νεοναζί αντί των γραμμάτων HH που παραπέμπουν στα αρχικά του Heil Hitler.
Το H είναι το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου και η εταιρία ισχυρίστηκε ότι με το 88 θέλησε να υπογραμμίσει ότι το συγκεκριμένο απορρυπαντικό δίνει πέντε πλύσεις παραπάνω, δηλαδή 88 αντί για τις συνηθισμένες 83!
Από την πλευρά της, τον περασμένο Ιούνιο, η καγκελάριος Μέρκελ απέτισε φόρο τιμής στους δράστες της απόπειρας εναντίον του Χίτλερ που είχε οργανωθεί πριν από 70 χρόνια, καθώς, όπως είπε, κατάφεραν να πάρουν μια «απόφαση σύμφωνη με τη συνείδησή τους» σε «μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».
Η κ. Μέρκελ εγκαινίασε στο Βερολίνο μια νέα μόνιμη έκθεση του Μνημείου της Γερμανικής Αντίστασης, η οποία είναι αφιερωμένη κυρίως στην απόπειρα εναντίον του Χίτλερ που πραγματοποίησε στις 20 Ιουλίου 1944 ο συνταγματάρχης φον Στάουφενμπεργκ.
Και ιδού τι δήλωσε:
«Πρόκειται για την 70η επέτειο και βρίσκω πολύ καλό το γεγονός ότι με την ευκαιρία αυτής της επετείου ανοίγει μια τέτοια έκθεση. Δείχνει πώς άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, κατάφεραν να πάρουν μια απόφαση σύμφωνη με τη συνείδησή τους, δεν αφέθηκαν να τους οδηγήσει μια άνευ όρων πίστη, αλλά κατάφεραν να σφυρηλατήσουν τη δική τους ιδέα για το τι είναι απαραίτητο για τη Γερμανία. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία και μια απόφαση που ελήφθη κατά συνείδηση με την πλήρη έννοια του όρου. Δείχνει πως σήμερα οφείλουμε ακόμη και πάντα να σκεπτόμαστε: Γιατί στρατευόμαστε σε κάτι; Ποιον εκπροσωπούμε; Και να οικοδομούμε αδιάκοπα τη δική μας γνώμη».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει πολύ εκτιμήσει την πρωτοβουλία του Στρατού να οργανώνει, από το 2008, μια επίσημη τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων στις 20 Ιουλίου μπροστά από το Ράιχσταγκ, όπου συνεδριάζει η Μπούντεσταγκ, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.
«Αυτό δείχνει πως, για μας, ο όρος 'κοινοβουλευτικός στρατός' δεν είναι μόνο μια λέξη, είναι κάτι σημαντικό, πως ενσαρκώνει μια ζώσα δημοκρατία και εξαιτίας αυτού, προσφέρει μια στήριξη στις γυναίκες και τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων που εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας μας στη διάρκεια μερικές φορές δύσκολων αποστολών», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Λίγες μέρες νωρίτερα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη ότι ο πρόεδρος της χώρας, Γιοάχιμ Γκάουκ, δεν υπερέβη τις εξουσίες του όταν χαρακτήρισε «τρελούς» τους διαδηλωτές του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), τον Αύγουστο του 2013.
Το ακροδεξιό κόμμα είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του και δεν διατηρεί την πολιτική ουδετερότητά του, γιατί σε ομιλία του χαρακτήρισε τα μέλη του NPD «τρελούς».
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ωστόσο έκρινε ότι τα σχόλια του Γκάουκ σε μια ομιλία του ενώπιον 400 μαθητών πριν τις περσινές βουλευτικές εκλογές δεν καταπατούν τα δικαιώματα του κόμματος.
Η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου και των νεοναζιστών ξεκίνησε μετά τις διαδηλώσεις που οργάνωσε το NPD σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λειτουργία ενός κέντρου που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες στο Βερολίνο.
«Χρειαζόμαστε πολίτες που θα βγουν στο δρόμο για να δείξουν σε αυτούς τους τρελούς ποια είναι τα όριά τους», είχε δηλώσει ο Γκάουκ στην ομιλία του έξω από ένα κέντρο υποδοχής ατόμων που αιτούνται άσυλο στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, ο πρόεδρος απλώς «υπενθύμισε πόσο σημαντική είναι η ελευθερία της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι και ζήτησε να υπάρξει μια αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών απόψεων, κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει».
Επομένως, η Γερμανία δεν θα αναζητούσε ψήφους μεταξύ των αρνητών της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού…
elzoni.gr