Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Χρωστάτε δάνειο σε τράπεζα; Τι σας ετοιμάζουν Τρόικα και κυβέρνηση

trapeza_373091336
Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και τελικό στόχο την ανάταξη της οικονομίας.Μέλημα της κυβέρνησης είναι η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να απαιτηθούν νέα κρατικά κεφάλαια για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Εθνος της Κυριακής, η αγωνία για το σύνολο του «λογαριασμού» που θα προκύψει από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών έχει κορυφωθεί.
Το ενδεχόμενο να απαιτηθούν και άλλα κρατικά κεφάλαια για τις τράπεζες προβληματίζει έντονα, γι αυτό και αναζητείται μια μονιμότερη λύση για τα δάνεια «που δεν είναι πιθανό να αποπληρωθούν».
Τον προβληματισμό επέτεινε ρεπορτάζ των βρετανικών Financial Times που ανέφερε ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι 4 συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 15 δισ. για τη διαγραφή των «κόκκινων δανείων».
Το ίδιο δημοσίευμα προανήγγειλε ότι ο κ.Στουρνάρας θα εξετάσει το εάν θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια Bad Bank για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών, για την οποία ωστόσο θα απαιτηθεί χρηματοδότηση.
Κατά το Εθνος της Κυριακής, το ΔΝΤ είναι υπέρ της δημιουργίας Bad Bank και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Εκείνο που λείπει είναι η σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Σκοπός της Bad Bank θα είναι η «εξαγορά» των «κόκκινων δανείων».
Για να λειτουργήσει όμως χρειάζεται χρηματοδότηση που θα καλύψει το ενεργητικό της.
Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε μεν επιτυχώς στην Ιρλανδία, η οποία όμως δεν είχε δημοσιονομικό πρόβλημα και έτσι είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την Bad Bank. Ετσι αναζητείται και από την Αθήνα ο τρόπος εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων.

arouraios.gr