Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Στο 55% οι πιθανότητες… ίδιας κυβέρνησης στη Γερμανία

Angela-Merkel-Phillip-RoselerΈναν μήνα πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, οι πολιτικοί αναλυτές δεν κουράζονται να διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις, και να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τυχόν κρυμμένα μηνύματα, τα οποία δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ανιχνεύσουν.
Κανείς φυσικά δεν αμφισβητεί το μεγάλο και καθαρό προβάδισμα του κεντροδεξιού συνασπισμού CDU/CSU, όπως και κανείς δεν βλέπει πώς μπορούν να ανακάμψουν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν τα μέχρι σήμερα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φίλιπ Ρέσλερ, δηλαδή ο συνασπισμός CDU/CSU και το FDP θα συνεχίσουν να ασκούν την εξουσία και μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σύμφωνα λοιπόν με τη στάθμιση του μέσου όρου των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες να επαναληφθεί η συγκεκριμένη πολιτική συμμαχία για τη συγκρότηση κυβέρνησης, φτάνουν στο 55%. Φτάνουν… και περισσεύουν δηλαδή, ώστε να μην υποχρεωθεί η Άνγκελα Μέρκελ να καταφύγει σε έναν Μεγάλο Συνασπισμό με το SPD,  που θα συνεπαγόταν εκ των πραγμάτων υποχωρήσεις.

υστερογραφα.