Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά με τη νέα κυβέρνηση

Antonis-Samaras
(Photo Eurokinissi)
Δεξιά κυβέρνηση με αντιπρόεδρο και Υπουργό Βενιζέλο προέκυψε μετά το νέο ανασχηματισμό ο οποίος επεφύλαξε εκπλήξεις και αρκετή γκρίνια.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να έφυγε με χαμόγελα από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις σχετικές ανακοινώσεις στο κόμμα του όμως είναι σαφές πως περίμεναν μεγαλύτερη συμμετοχή σε κομβικά υπουργεία.
Ουσιαστικά τα δύο υπουργεία που είχαν στελέχη της ΔΗΜΑΡ πέρασαν στα χέρια στελεχών της ΝΔ ενώ ανέπαφο έμεινε τόσο το Οικονομικών όσο και το Εργασίας.
Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την κυριαρχία του σε δύο υπουργεία που ήδη είχε , το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ουσιαστικά κέρδισε το Υποδομών και Μεταφορών που περνά στα χέρια του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Τα βασικά υπουργεία τα οποία βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Τρόικα είτε δεν άλλαξαν , είτε πέρασαν στα χέρια στελεχών της ΝΔ που από καιρό έχουν ταχθεί υπέρ των σκληρών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.
Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό ταχθεί υπέρ ενός μικρού δημόσιου τομέα ενώ υπέρ των μεταρρυθμίσεων έχει ταχθεί και μια από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού, ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Εκπληξη αποτελεί και η τοποθέτηση του Γιάννη Μιχελάκη στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών μετά την αποχώρηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος πλήρωσε την κακή προσωπική σχέση που είχε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος αντικατέστησε τον Κώστα Μουσουρούλη που θα ψάχνει να βρεί γιατί είδε την έξοδο.
Δένδιας και Αθανασίου αποτελούν προσωπικές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά που νοιώθει πως μετά τον κ. Ρουπακιώτη θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος  ενώ  ο Πάνος Παναγιωτόπουλος  γύρισε μερικά υπουργεία πριν τελικά καταλήξει στου Πολιτισμού.
Χωρίς αγωνία φαίνεται πως πέρασαν τη χθεσινή βραδιά οι Αρβανιτοπουλος, Χατζηδάκης, Βρούτσης και Κεφαλογιάννη που γνώριζαν όπως φαίνεται πως θα παραμείνουν στα πόστα τους ενώ μέχρι το τέλος αγωνία υπήρξε στο Υπουργείο Εξωτερικών με συνεργάτες του Δημήτρη Αβραμόπουλου να θεωρούν πως δεν υπήρχε ζήτημα μετακίνησης.
Αν και επίσημα από το περιβαλλον του κ. Αβραμόπουλου τονίζεται πως ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα για τη μετακίνησή του στο Αμυνας πληροφορίες θέλουν το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ να είχε ζητήσει θέση αντιπροέδρου ενώ μάλλον δεν χάρηκε και ιδιαίτερα με την τοποθέτηση της κας Γεννηματά σε θέση Αναπληρωτή.
Σε κάθε περίπτωση το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά κυρίως μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και είναι σαφές πως πολύ γρήγορα τα στελέχη θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις.
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ / ysterografa.gr