Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Σαμαράς: Αποστομώνουμε τους προφήτες της καταστροφής

«H μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που θεμελίωσε την δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη είναι εδώ και κάνει το χρέος της στην πατρίδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο 9ο συνέδριο του κόμματος που γίνεται στο Στάδιο Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο.
H OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Πολλή ζέστη έξω, αλλά πολύ πιο θερμή η φλόγα της ψυχής μας εδώ μέσα. Aδέλφια μου Νεοδημοκράτες, Αγωνιστές ΟΝΝΕΔίτες, ψυχή των αγώνων μας.


H Παράταξή μας, η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, που κράτησε την Ελλάδα όρθια σε όλες τις δύσκολες στιγμές, είναι σήμερα εδώ, είναι απόψε στις επάλξεις, και κάνει αυτό που έκανε πάντοτε: Το Χρέος της προς την Πατρίδα! Αυτό κάνουμε απόψε. Πριν τρία χρόνια ακριβώς, η παράταξή μας είχε δοκιμαστεί σοβαρά. Την ίδια περίοδο που και για την πατρίδα μας άρχιζε μια δραματική δοκιμασία, μπαίναμε στην περιπέτεια του μνημονίου.

Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν, η Eλληνική κοινωνία πέρασε πολλά. Μύθοι κατέρρευσαν, ανατράπηκαν ισορροπίες, συσχετισμοί δεκαετιών. Αλλά μέσα σε αυτή την κοσμογονία, η Παράταξή μας έμεινε όρθια για να κάνει ακριβώς το χρέος της στην Πατρίδα.

Πριν έναν χρόνο ακριβώς, αναλαμβάναμε τη διακυβέρνηση της Χώρας, με μια τρικομματική συνεργασία, μέσα σε συνθήκες δραματικές! Κι ενώ οι περισσότεροι προέβλεπαν την εκδίωξη της Ελλάδας από το Ευρώ… Μέσα σε ένα χρόνο διαψεύσαμε όλα τα «σενάρια της καταστροφής»! Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της Χώρας διεθνώς. Την κρατήσαμε μέσα στην Ευρώπη και στο Ευρώ. Σταθεροποιήσαμε την Πατρίδα μας. Εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της χρηματοδότησής της. Βάλαμε τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη. Που όσο μένουμε στο δρόμο αυτό, δεν αργεί να έρθει.

Τώρα, με την αναγγελία κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη ολόκληρη, μέσω της Ελλάδας, βάζουμε τη Χώρα μας, για τα καλά πλέον, στον παγκόσμιο χάρτη των ενεργειακών μεταφορών! Καθιστούμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, την καθιστούμε πόλο επενδύσεων, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά αποστομώνουν τους «προφήτες της καταστροφής». Η αναγγελία κατασκευής του ΤΑΡ ήταν η καλύτερη είδηση που υπήρξε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αλλά δεν ήταν η μόνη! Και σύντομα θα υπάρξουν περισσότερες. Όλα αυτά αποτελούν «ψήφο εμπιστοσύνης» για την Ελλάδα μας!

Πριν έναν χρόνο, όταν αναλαμβάναμε, υποσχεθήκαμε πάνω απ’ όλα ένα πράγμα: Ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το Ευρώ. Και παρά τις αντίθετες προβλέψεις των περισσοτέρων, το καταφέραμε! Και προσπαθούμε να πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα, τον μεγάλο μας στόχο, που είναι να ανακουφίσουμε τον κόσμο, να ελαφρύνουμε τα βάρη, να αποκαταστήσουμε τις αδικίες και να βγούμε από τα μνημόνια μιαν ώρα αρχύτερα.

Κάποιοι πιστεύοντας ότι καταστροφολογώντας κατά της Ελλάδας και καταγγέλλοντας τους πάντες ότι θα ξεφύγουν από τα Μνημόνια, στην πραγματικότητα μπλέκουν πιο βαθιά. Εμείς ξέρουμε ότι για να ξεφύγεις από τους δανειστές σου πρέπει να πάψεις να έχεις συνεχώς ανάγκη από δανεικά! Κι αυτό προσπαθούμε. Με μεταρρυθμίσεις και με επενδύσεις που θα φέρουν ανάκαμψη.

Ψηφίσαμε επενδυτικό νόμο που αποτελεί αληθινή τομή σε σχέση με αυτά που ίσχυαν επί δεκαετίες. Η Ελλάδα πια γίνεται ελκυστική για επενδύσεις. Άρχισαν οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, μέσα σε πάρα πολύ δύσκολο κλίμα, που όμως βελτιώνεται συνεχώς. Αποκρατικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ, αποκρατικοποιήθηκε ο ΔΕΣΦΑ και το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη ΔΕΠΑ σύντομα θα ξεπεραστεί. Κάποιοι βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν για τη ΔΕΠΑ. Δεν ήξεραν, όμως, ότι ερχόταν από πίσω η επιλογή της Ελλάδας για την κατασκευή του ΤΑΡ! Που αλλάζει τον ρόλο της Χώρας μας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Και τώρα, κατάπιαν τη γλώσσα τους! Τι να κάνουμε; Προτιμώ να διαψεύδεται ο κύριος Τσίπρας και να χαίρεται η Ελλάδα, παρά να χαίρεται ο κύριος Τσίπρας, επειδή χάνει η Ελλάδα!

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, πράγματι, σκόνταψε προσωρινά και για λόγους άσχετους με την Ελλάδα. Αλλά και σε αυτό σύντομα θα πάρουν την απάντησή τους. Και θα προτιμούσαν να μην είχαν μιλήσει καθόλου.

Κι ακόμα, η Χώρα μας, εκτός του ότι μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη στη σκακιέρα των αγωγών, προωθεί και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα στηρίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ. Τώρα γίνεται ενεργειακός κόμβος. Αύριο θα γίνει και παραγωγός ενέργειας η Ελλάδα. Γιατί διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα και χρειαζόμαστε στήριξη για να τα εκμεταλλευτούμε. Και πώς θα μπορούσε να είχε η Ελλάδα στήριξη, αν είχαμε βγει από την Ευρώπη και ήμασταν τελείως απομονωμένοι;

Σήμερα η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μέσα σε ένα χρόνο μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες! Και πέτυχε όσα ελάχιστοι περίμεναν πέρσι τέτοιον καιρό. Κι έτσι η Παράταξή μας είναι σήμερα τριπλά δικαιωμένη:
Δικαιώθηκε όταν πριν τις εκλογές του 2009, ως κυβέρνηση, είχε εισηγηθεί ήπια μέτρα λιτότητας. Δικαιώθηκε τότε και ο Κώστας Καραμανλής και δικαιώθηκε πλήρως!
Αργότερα δικαιωθήκαμε με το παραπάνω, γιατί πρώτοι εμείς επισημάναμε το λάθος του πρώτου Μνημονίου. Σήμερα, το λάθος αυτό το αναγνωρίζουν ακόμα κι εκείνοι που το εισηγήθηκαν. Κι εδώ δικαιωθήκαμε πλήρως.
Κι ακόμα δικαιωνόμαστε τώρα, για τον τελευταίο χρόνο. Σταθεροποιήσαμε τη Χώρα, εφαρμόσαμε τις μεταρρυθμίσεις, φέρνουμε επενδύσεις, ανοίγει η λεωφόρος για Ανάκαμψη.

Αλλά θα νιώσουμε πραγματικά δικαιωμένοι, μόνο όταν καταφέρουμε να νικήσουμε την ανεργία. Την ανεργία όλων! Αλλά πολύ περισσότερο, των νέων παιδιών μας. Και πώς θα γίνει αυτό; Με επενδύσεις, που θα φέρουν θέσεις εργασίας. Με διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας των νέων. Σε αυτό μας έχει βοηθήσει τόσο η ΟΝΝΕΔ, με συγκεκριμένες, σύγχρονες προτάσεις. Αλλά και με τη συνεχή βοήθεια της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Έφτασα κατευθείαν από το αεροδρόμιο από τις Βρυξέλλες, όπου λήφθηκαν οι πρώτες σχετικές αποφάσεις. Εξήγησα ότι αυτό είναι σημαντικό για όλη την Ευρώπη, αλλά είναι απολύτως κρίσιμο για την Ελλάδα. Και οι Ευρωπαίοι, επιτέλους, έχουν αρχίσει και το καταλαβαίνουν. Προσοχή όμως: Εμείς βάλαμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις. Αλλά όλα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο δεν είναι έργο μόνο μιας παράταξης. Η Αναγέννηση της Ελλάδας είναι έργο όλων των Ελλήνων. Βοήθησε και το ΠΑΣΟΚ. Βοήθησε και η ΔΗΜΑΡ. Έχουμε, είχαμε, θα έχουμε πάντα διαφωνίες με τα κόμματα αυτά. Μεγάλες διαφωνίες! Διαφορετική ιστορική διαδρομή. Αλλά το έργο του τελευταίου χρόνου το πετύχαμε όλοι μαζί. Αυτό είναι η αλήθεια, αυτό είναι το δίκαιο κι αυτό πρέπει να ειπωθεί. Καθαρές κουβέντες.

Γι’ αυτό, θα το ξαναπώ: Στις κρίσιμες στιγμές, αν η Πατρίδα το απαιτεί, ένα κόμμα έχει υποχρέωση να ακούσει την πατρίδα. Γιατί τι μας έμαθε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; Τι εντολή μας δίνουν οι αγωνιστές αυτής της Παράταξης; Σε τι νάματα μορφώθηκε, γαλουχήθηκε η δική μας η ΟΝΝΕΔ; Ποιο ήταν πάντα το κορυφαίο κίνητρο, το κορυφαίο κριτήριο για κάθε δική μας πολιτική κίνηση; Η Πατρίδα, μπροστά στην οποία υποκλίνεται ο κάθε Έλληνας, ο κάθε πατριώτης.

Με τρικομματική κυβέρνηση λοιπόν προχωρήσαμε τον τελευταίο χρόνο. Με δικομματική προχωράμε από εδώ και στο εξής να εξαντλήσουμε την τετραετία. Το έχει ανάγκη η Ελλάδα και η Ελλάδα που χτίζουμε είναι υπόθεση όλων. Αλλά εμείς βάζουμε τη δική μας σφραγίδα και ζητάμε τη στήριξη όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση. Όπως ζητάμε και τη στήριξη εκείνων που δεν συμμετέχουν, γιατί η αναγέννηση αυτή που ήδη άρχισε είναι υπόθεση ολόκληρου του Έθνους. Πολύ περισσότερο όταν μας ενώνει ο κοινός παρανομαστής της Ευρώπης. Γιατί η σωτηρία της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε σημαίνει και παραμονή στην Ευρώπη. Και αυτό το θέλαμε ειλικρινά όλοι, το παλέψαμε όλοι και το καταφέραμε όλοι μαζί!

Αγωνιστές και αγωνίστριες, συμμαχητές και συμμαχήτριες, το ξέρετε ότι τις τελευταίες μέρες περάσαμε μια μεγάλη δοκιμασία. Γιατί; Γιατί είχαμε το θάρρος να κλείσουμε την αμαρτωλή την ΕΡΤ. Την ΕΡΤ, που αποτέλεσε για δεκαετίες σύμβολο αδιαφάνειας και σπατάλης. Που ήταν για πολλά χρόνια «κάστρο των βολεμένων». Δεν «καταργήσαμε» τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Γιατί ως τώρα, με την αμαρτωλή ΕΡΤ, είχαμε σκάνδαλα, σπατάλη, απεργίες. Δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είχαμε. Καταργήσαμε την ΕΡΤ για να αποκτήσουμε αληθινά ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και αυτό σήμερα προωθεί αυτή η Κυβέρνηση. Έπρεπε να επιβάλουμε θυσίες σε όλο τον λαό, αφήνοντας τα «προπύργια των προνομιούχων» άθικτα; Ήταν δυνατό να κερδίσουμε τη μάχη της στήριξης του Ελληνικού λαού, αν δεν τολμούσαμε να ακουμπήσουμε, να αγγίξουμε τέτοια εστία σκανδάλων και διαφθοράς; Για θυμηθείτε: Όλοι μέχρι τώρα έδειχναν με το δάχτυλο την ΕΡΤ και ρωτούσαν: «Γιατί αυτούς δεν τους αγγίζει κανείς;» Έπρεπε να την κρατήσουμε και να την πληρώνει ο Ελληνικός λαός; Έπρεπε να την κοιτάμε και να την «καμαρώνουμε» για το υπέρογκο κόστος, για το τεράστιο προσωπικό της, με το οποίο πετύχαινε ελάχιστη τηλεθέαση; Για τα όργια των συνεχών απεργιών; Για τις απίστευτες υπερωρίες, σπατάλες; Αυτά έπρεπε να κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε; Αυτά που τώρα βλέπουν οι εισαγγελείς;

Ε, λοιπόν, όχι! Προτιμήσαμε να τα αλλάξουμε μια και καλή. Κι έτσι στέλνουμε μήνυμα καθαρό προς κάθε κατεύθυνση:
Πρώτον, στον Ελληνικό λαό: Τις θυσίες θα τις μοιραστούν όλοι! Και οι βολεμένοι του χθες δεν αποτελούν εξαίρεση. Τέρμα στα ακριβά ελαττώματα των λίγων.
Δεύτερον, σε όλους εκείνους που έχουν μάθει να θεωρούν τη δημόσια περιουσία ατομικό τους «τσιφλίκι» και είναι έτοιμοι να κατεβάζουν διακόπτες ή να κάνουν «πειρατικές εκπομπές» ή να εκβιάζουν την κυβέρνηση.

Το μήνυμα είναι σαφές: Η λογική των καταλήψεων τέλος! Προχωράμε με τον νόμο, εφαρμόζουμε τον νόμο, κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο. Και εφαρμόζουμε και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το «μαύρο» θα φύγει από τις οθόνες, αλλά στις αμαρτίες του παρελθόντος δεν θα γυρίσουμε. Η ΕΡΤ είναι καταργημένη και η νέα δημόσια τηλεόραση θα πάρει πολύ σύντομα τη θέση της.

Αυτά όλα, βέβαια, φαίνονται απίστευτα για εκείνους που πιστεύουν στην Ελλάδα της παλιάς νοοτροπίας. Αλλά αυτά τα απίστευτα είναι που τολμήσαμε. Γιατί η Ελλάδα του αύριο, η Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων, των τολμηρών αλλαγών, δεν θα είναι όπως η Ελλάδα του χθες.

Φίλες και φίλοι, στην ΕΡΤ διέπραξαν σφάλματα όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα. Και επωφελήθηκαν ιδιαίτερα όλοι όσοι δεν κυβέρνησαν. Ασφαλώς και το ΠΑΣΟΚ διόριζε. Και η Νέα Δημοκρατία διόριζε. Αλλά –γιατί μου αρέσει να τα λέω όλα «ξώπορτα»- και οι δύο διόριζαν κυρίως ανθρώπους της Αριστεράς! Εμείς, λοιπόν, είπαμε τέρμα σε αυτά. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, ανήκει σε όλο τον Ελληνικό λαό. Θα στελεχωθεί αξιοκρατικά. Θα βρίσκεται μακριά από κομματικές επιρροές. Θα απευθύνεται σε όλους, θα σέβεται όλους. Και αυτό βάζει βέβαια τον πήχη αυτής της Κυβέρνησης πολύ ψηλά. Αλλά μας δίνει και ένα ηθικό πλεονέκτημα μεγάλο. Γιατί δεν μπορείς να κυβερνήσεις έναν λαό, ιδιαίτερα όταν ο λαός αυτός δοκιμάζεται, χωρίς να κερδίζεις την εμπιστοσύνη του, χωρίς ηθικό πλεονέκτημα. Για να κλείσουμε λοιπόν με την αμαρτωλή ΕΡΤ: Όλοι έκαναν λάθη στο παρελθόν. Αλλά εμείς τώρα μπαίνουμε μπροστά και διορθώνουμε τα λάθη. Ενώ κάποιοι άλλοι επιμένουν στα ίδια λάθη.

Η κρίση αυτή τώρα ξεπεράστηκε. Αλλά όλοι έχουν μάθει κάτι: Χωρίς να σπάσεις αυγά, σε αυτή την Ελλάδα ομελέτα δεν γίνεται. Και χωρίς συγκρούσεις με τα προνόμια και με τα κάστρα των βολεμένων, δεν θα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούν να προχωρήσουν έτσι.

Αυτή η παράταξη άνοιξε τον δρόμο για το αύριο. Βάζει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις. Βάζει τη σφραγίδα της στη μεταμόρφωση της Πατρίδας. Ποιο είναι, όμως, φίλες και φίλοι, το όραμα μας για τη Νέα Ελλάδα;
Πρώτον, μια χώρα που θα βασίζεται στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Όχι σε δανεικά! Μια χώρα που θα στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα, στην ανταγωνιστικότητα, στα ταλέντα, στην εργατικότητα των ανθρώπων της, στις ανεξάντλητες δυνάμεις της Ελληνικής Διασποράς, που σήμερα κι αυτή βρίσκεται μαζί της, με τους πιο αγωνιστές, άριστους Έλληνες του εξωτερικού, τους χαιρετίζω δύο φορές γιατί αυτοί δύο φορές έχουν την Ελλάδα μέσα τους.
Αυτός είναι ο πλούτος μας και θα τον αξιοποιήσουμε, παραγωγή, εξαγωγές, ευκαιρίες για όλους. Να μην πάει χαμένο κανένα μυαλό, να μην πάει χαμένο κανένα ταλέντο, να μη μας φύγει κανένα νέο παιδί, να έχουν ευκαιρία να προκόβουν όλοι στην πατρίδα τους, και να επιστρέψουν τα παιδιά που έφυγαν.
Δεύτερον, θέλουμε μια Χώρα που ξέρει να υπερασπίζεται τα Εθνικά της δικαιώματα αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τη διεθνή της θέση. Όχι περιχαρακωμένη! Όχι με φοβικά συμπλέγματα! Όχι με σύνδρομα απομόνωσης από παντού. Η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει συμμετέχοντας στο κόσμο, όχι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Και μπορεί - μαζί με την Κύπρο- να γίνει προπύργιο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εγγύηση ασφάλειας για πολλές χώρες της περιοχής, «ατμομηχανή ανάπτυξης» για τα Βαλκάνια. Μπορεί να γίνει πύλη εμπορίου Ευρώπης – Άπω Ανατολής – Κίνας! Μπορεί να γίνει βασικός κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού. Όλα αυτά αναβαθμίζοντας το ρόλο της, αξιοποιώντας τη θέση της, όχι σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο!
Και φυσικά εμείς δεν θα ζητήσουμε ποτέ από κάποιον να μας… «υιοθετήσει»! Δεν ψάχνουμε για «προστάτες»! Χτίζουμε έντιμες σχέσεις με εταίρους, με φίλους και συμμάχους. Δεν θα συμπίπτουν πάντα τα συμφέροντά μας με όλους. Ούτε οι επιδιώξεις μας. Αλλά αν εμείς πατάμε γερά στα πόδια μας, αν εμείς ξέρουμε τι θέλουμε, αν παίζουμε ρόλους σημαντικούς στην περιοχή μας, μπορούμε να κερδίσουμε και το σεβασμό απ’ όλους. Ασφαλώς, η Ανεξαρτησία είναι πηγή της Ελευθερίας μας. Αλλά δεν θα γίνουμε πιο «ανεξάρτητοι», αν πάμε απομονωμένοι από όλους! Η Ανάπτυξη που θα πετύχουμε και οι ρόλοι που διεκδικούμε είναι πηγή ανεξαρτησίας, θωράκιση Εθνικής κυριαρχίας.
Τρίτον, πέρα από την Ανάπτυξη πηγή δύναμης είναι και η Δημοκρατία μας. Αλλά Δημοκρατία δεν σημαίνει αυθαιρεσία μειοψηφιών! Δημοκρατία δεν είναι το κομματικό κράτος! Δημοκρατία δεν είναι το «μονοπώλιο της αλήθειας» από κάποιους! Δημοκρατία δεν είναι τα προνόμια των συντεχνιών και το κράτος όπου κυριαρχούν πάντα οι «ημέτεροι», οι χαμαιλέοντες της Πολιτικής και οι κρατικοδίαιτοι διαπλεκόμενοι. Δημοκρατία σημαίνει ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο. Δημοκρατία σημαίνει ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στις ευκαιρίες. Δημοκρατία σημαίνει σταθερότητα και δημοκρατική τάξη, ότι κανείς δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να επηρεάζει ούτε να εκβιάζει εξελίξεις ούτε μέσα από τη Χώρα, ούτε έξω απ’ αυτήν.

Δημοκρατία σημαίνει ότι στο δημόσιο συμφέρον υποτάσσονται τα πάντα. Και οι πάντες! Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, όχι κομματικά «φέουδα». Σημαίνει διαφάνεια και στην ενημέρωση, στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, πρόσβαση για όλους στην Παιδεία, Υγεία και ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Υπάρχει τέτοια Δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα; Την ξέρετε την απάντηση: Όχι, δεν υπάρχει! Μαζί θα τη φτιάξουμε! Μαζί τη φτιάχνουμε με αγώνες, με τόλμη κάθε μέρα.

Τέλος, στην Ελλάδα που χτίζουμε, πηγή δύναμης και υπερηφάνειας είναι ο Πολιτισμός μας! Ο Ελληνικός Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα ένδοξα ερείπια από το χθες! Ούτε τα γύψινα αγαλματάκια που πουλάνε οι πραματευτές στους τουρίστες. Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι η μήτρα του σύγχρονου Πολιτισμού, είναι οι μεγάλες απαντήσεις στα αιώνια ερωτήματα του Ανθρώπου που όλες δόθηκαν εδώ, σε αυτό το χώρο, από ανθρώπους που λούζονταν από το ίδιο φώς, όπως εμείς, που βρέχονταν από τις ίδιες θάλασσες, όπως εμείς και, ναι, που δοκιμάζονταν από τα ίδια πάθη, όπως εμείς. Που ήταν ταυτόχρονα ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο, όπως εμείς, που μιλούσαν την ίδια γλώσσα, που πρωτοστατούσαν, ταυτόχρονα, σε απίστευτους αγώνες Ελευθερίας και σε μοναδικές τραγωδίες εμφύλιου σπαραγμού. Τα πάντα ειπώθηκαν εδώ. Τα πάντα γράφηκαν εδώ. Τα πάντα έγιναν εδώ. Κι όμως! Αυτή την κληρονομιά εμείς οι ίδιοι την αγνοούμε. Καμιά φορά την περιφρονούμε κιόλας. Σε αυτή την παρακμή πρέπει να μπει ένα τέλος! Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης είναι αφετηρία Ανάκαμψης και πηγή δύναμης. Δεν αποτελεί «στροφή στο χθες». Είναι εφαλτήριο για άλματα στο αύριο. Τα μεγαλύτερα πνευματικά κινήματα τους τελευταίους αιώνες στην Ευρώπη υπήρξαν η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός. Έχουμε έναν κορυφαίο Γάλλο διανοητή που σε λίγο θα μας μιλήσει.


Τα μεγαλύτερα λοιπόν κινήματα στην Ευρώπη, Αναγέννηση και Διαφωτισμός, έγιναν όταν οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν ξανά και διάβασαν με νέο μάτι τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Σήμερα, σε ένα σύγχρονο κόσμο, όπου παραμερίζονται οι ψεύτικες βεβαιότητες, τα δόγματα και οι ιδεοληψίες, μπαίνουν ξανά αιώνια ερωτήματα, όπου οι Αμερικανοί διαβάζουν ξανά Αριστοτέλη και Θουκυδίδη, όπου οι Ρώσοι διαβάζουν ξανά τους Πατέρες της Εκκλησίας και τον Πλάτωνα, όπου οι Κινέζοι διαβάζουν –το είδα στην Κίνα- ξανά τον Πλάτωνα μαζί με τον Κομφούκιο, όπου οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν ξανά τον Ξενοφώντα και τον Πολύβιο, όπου επιστρέφει, ειδικά στην Ευρώπη, η μεγάλη συζήτηση που έγινε στην Αμερική, ανάμεσα στον Τζέφερσον και τον Χάμιλτον, που και οι δυο τους έκαναν συνεχείς και ευθείες αναφορές στους Έλληνες Κλασικούς, εμείς τι θα κάνουμε; Θα τα παρακολουθούμε όλα αυτά από μακριά, σιωπηλά και παθητικά; «Βουβοί και μοιραίοι αντάμα»; Θα μείνουμε πίσω, όταν όλοι οι άλλοι ανακαλύπτουν ξανά την Πνευματική μας Κληρονομιά; Ή θα πρωτοστατήσουμε σε αυτή τη σύγχρονη Αναγέννηση διεθνώς, που θα σημαίνει ταυτόχρονα και πνευματική Αναγέννηση της Πατρίδας μας;

Φίλες και φίλοι, σας μίλησα για τέσσερα μεγάλα βήματα που οικοδομούν τη Νέα Ελλάδα. Της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Της διεκδίκησης νέων ρόλων διεθνώς, της σύγχρονης Δημοκρατίας και του Πολιτισμού. Η Παράταξη μας όμως έχει ιδιαίτερο ρόλο να παίξει. Γιατί οι δικές της αρχές, οι αξίες μας αποτελούν τα καλύτερα θεμέλια για τη Νέα Ελλάδα:
Πρώτον, γιατί επί τόσα χρόνια είχε επικρατήσει σε αυτόν τον τόπο ένα μοντέλο ανάπτυξης που ενδιαφερόταν μόνο για την «αναδιανομή». Και έφτασε η Χώρα να αναδιανέμει δανεικά, σε βάρος των νέων παιδιών, των επόμενων γενεών! Οι λέξεις επένδυση, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, ήταν ή ξεχασμένες ή απαγορευμένες! Η επιχειρηματικότητα και οι αποκρατικοποιήσεις το ίδιο. Όλα όσα γίνονταν παντού αλλάζουν. Εμείς τα είχαμε ξεχάσει, τα είχαμε απαγορεύσει. Η Ελλάδα έμενε πίσω συνεχώς. Τώρα τελειώνουν όλα αυτά.
Απενοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα. Στρεφόμαστε στην επένδυση, στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια. Δεν ξεχνάμε την αναδιανομή του εισοδήματος ασφαλώς. Δεν ξεχνάμε τη στήριξη των πιο αδύναμων στρωμάτων ασφαλώς. Αλλά δεν μπορείς να αναδιανείμεις εκείνο που δεν παράγεις. Για να κάνεις αναδιανομή, πρέπει να παράγεις πρώτα.
Πολεμάμε τη φτώχεια, πολεμάμε την ανεργία, πολεμάμε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αλλά για να κερδίσει μια χώρα αυτόν τον «πόλεμο», πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα «όπλα»: Επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα! Αυτά μόνο δημιουργούν πλούτο και φέρνουν εισόδημα και θέσεις εργασίας. Αυτά που δυστυχώς τα πολεμούσε η Χώρα μέχρι πρόσφατα. Τώρα σε αυτά θα στηριχθούμε για να αλλάξουμε τη μοίρα της.
Και ανταγωνιστικότητα σημαίνει υψηλή ποιότητα, χαμηλό κόστος, νέες επιχειρήσεις. Χαμηλό κόστος δεν σημαίνει «φθηνά εργατικά», όπως πιστεύουν κάποιοι. Σημαίνει υψηλή παραγωγικότητα εργασίας. Σημαίνει υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό. Να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα των ανθρώπων μας και να παράγουμε ένα σύγχρονο προσωπικό υψηλής μόρφωσης, συνεχούς εξειδίκευσης.
Η Ελλάδα ήταν γεμάτη στρεβλώσεις, που εμπόδιζαν την αύξηση και την είσοδο, την έναρξη νέων επιχειρήσεων. Σήμερα καταργούμε αυτές τις στρεβλώσεις και διευκολύνουμε την έναρξη νέων επιχειρήσεων. Αλλά ανταγωνιστικότητα σημαίνει πριν απ’ όλα δύο πράγματα: Χαμηλή φορολογία και πόλεμο στη γραφειοκρατία.
Τον πόλεμο στη γραφειοκρατία τον αρχίσαμε ήδη. Καταργήθηκαν– θα πω μόνο ένα παράδειγμα- 81 πιστοποιητικά από διάφορες δημόσιες αρχές. Τώρα θα παρέχονται με ηλεκτρονικό τρόπο από τα ΚΕΠ σε μια μέρα. Εκεί που παλιά ήταν υπόθεση μηνών.
Ο νέος επενδυτικός νόμος υποχρεώνει το κράτος να απαντά στις επενδυτικές προτάσεις εντός τριμήνου. Εκεί που παλιά χρειαζόταν τρία και τέσσερα χρόνια. Και που πολλές φορές η απάντηση δεν ερχόταν ποτέ. Κι έτσι δεν έρχονταν ούτε και οι επενδύσεις.

Όσον αφορά τη φορολογία, είμαστε υποχρεωμένοι, πριν από όλα, να καλύψουμε τα ελλείμματα. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με δανεικά. Αλλά διευρύνουμε και τη βάση. Και κυρίως πολεμάμε τη φοροδιαφυγή! Γιατί δεν μπορεί κάποιοι να πληρώνουν τα πάντα και κάποιοι να γλιτώνουν για πάντα! Έτσι ανοίγουμε το δρόμο για μελλοντική μείωση των φόρων. Όλων των φόρων! Από το ΦΠΑ στην εστίαση που συνεχίζουμε να το παλεύουμε, μέχρι το φόρο εισοδήματος και το φόρο περιουσίας.

Στόχος μου, και αν θέλετε και προσωπικό μου στοίχημα, είναι να φτάσουμε στο 15% του φόρου για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα! Δεν θα πάμε εκεί από τη μια μέρα στην άλλη; Θα πάμε σταδιακά, αλλά με σίγουρα βήματα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κερδίσει οριστικά τη μάχη αυτή αν δεν μειώσει τους φόρους. Θα το πετύχουμε σταθερά στα επόμενα τέσσερα χρόνια, τέσσερα με πέντε το πολύ χρόνια.

Τρίτη αρχή της παράταξής μας είναι η Ασφάλεια του Πολίτη! Το είπαμε καθαρά: Η Ελευθερία δεν είναι αντίθετη με την Ασφάλεια, όπως νομίζουν κάποιοι. Η Ασφάλεια των πολιτών είναι προϋπόθεση Ελευθερίας. Η Ασφάλεια είναι εγγύηση Ελευθερίας! Δεν υπάρχει Ελευθερία χωρίς αίσθημα Ασφάλειας. Και έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα με χειροπιαστά αποτελέσματα.

Και θέλω να δώσω δημόσια τα συγχαρητήριά μου στην Ελληνική Αστυνομία, που κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες κάνει καθημερινά το καθήκον της. Πολλές φορές με αυταπάρνηση κάποιες φορές – δυστυχώς - και με ανθρώπινα θύματα. Οι αστυνομικοί μας που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με το έγκλημα είναι για εμένα σύγχρονοι ήρωες! Η κοινωνία τους αγκαλιάζει. Και η Πολιτεία τους τιμά. Και υπόσχομαι να κάνουμε πολλά περισσότερα για να ενισχύσουμε το έργο τους και να ανταμείψουμε τις προσπάθειές τους. Γι’ αυτό επιμένω και για αυτό επανέρχομαι συνεχώς: Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να μένουν άθικτα τα «κάστρα των βολεμένων», όταν έχουμε υποβάλλει σε τέτοιες θυσίες τους ενστόλους μας, αστυνομικούς και βεβαίως τους πανάξιους Έλληνες στρατιωτικούς.

Πρέπει να μοιράσουμε δίκαια τις θυσίες, για να μπορέσουμε να ανταμείψουμε εκείνους που, παρά τις περικοπές που υπέστησαν, συνεχίζουν και κάνουν ευσυνείδητα και αποτελεσματικά το καθήκον τους. Δεν είναι οι αστυνομικοί μας, δεν είναι οι στρατιωτικοί μας «παιδιά ενός κατώτερου Θεού»! Είναι οι θεματοφύλακες της Ελευθερίας μας. Και τους αξίζει περισσότερος σεβασμός και πολύ καλύτερη μεταχείριση.

Τέταρτη αρχή της Παράταξής μας είναι το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον είναι βάση της Δημοκρατίας. Της δικαιοσύνης και της πολιτικής σταθερότητας. Η Δημοκρατία δεν είναι άθροισμα συντεχνιών. Δεν έχει «δίκιο» όποιος φωνάζει περισσότερο, όποιος ελέγχει «κυκλώματα» ή όποιος εκβιάζει πιο αποτελεσματικά. Η Δημοκρατία δεν ελέγχεται από τα παρασκήνια, δεν τρομοκρατείται η δημοκρατία και δεν εκβιάζεται και σέβεται τα δικαιώματα όλων και δεν επιφυλάσσει διακρίσεις σε κανένα! Κι όπως έχουν δικαίωμα κάποιοι να διαδηλώνουν ελεύθερα, έχουν επίσης δικαίωμα, κάποιοι άλλοι, να πηγαίνουν ελεύθερα στη δουλειά τους.

Αδέλφια μου Νεοδημοκράτες, η Χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπέστη μιαν «άοπλη εισβολή» εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών. Και μόνο όταν αναφέρω τους αριθμούς αυτούς σε ξένους ηγέτες βλέπω στα μάτια τους και την έκπληξη και την ανησυχία. Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε εστίες παγκόσμιας, μόνιμης αναταραχής. Απελπισμένοι άνθρωποι από διάφορες ταραγμένες περιοχές, προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη. Μπαίνουν στην Ελλάδα γιατί προσφέρεται γεωγραφικά. Κι ύστερα παγιδεύονται στην Ελλάδα, αφού δεν τους δέχεται καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Βλέπουμε τους ανθρώπους αυτούς με αγάπη και συμπάθεια. Καταλαβαίνουμε αγωνίες και απελπισίες. Αλλά δεν μπορούν να μείνουν στη Χώρα μας. Δεν τους αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία μας. Δεν μπορούν άλλο οι πόλεις μας να είναι υπό κατάληψη. Δεν μπορούν οι πολίτες μας να εγκαταλείπουν τις γειτονιές τους και να νιώθουν απόλυτη ανασφάλεια. Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει κέντρο υποδοχής εκατομμυρίων λαθρομεταναστών απ’ όλο τον κόσμο! Αυτό απλώς δεν γίνεται. Δεν είναι θέμα, μην κάνετε λάθος, ιδεολογίας ή ιδεοληψίας. Απλά δεν γίνεται και δεν το συζητάμε.

Καταφέραμε ήδη μέσα σε ένα χρόνο να σταματήσουμε την προσέλευσή τους. Που έχει μειωθεί πια στο ελάχιστο. Καταφέραμε ακόμα να επαναπατρίσουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες. Συνεχίζουμε να περιφρουρούμε τα σύνορα και να επεκτείνουμε τον έλεγχο στις γειτονιές. Αλλά το έργο του επαναπατρισμού τους είναι τεράστιο και χρειαζόμαστε τη βοήθεια των εταίρων μας.

Ήδη ως Ελλάδα προωθούμε μιαν Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να πειστούν οι χώρες προέλευσης να τους δεχθούν πίσω. Η Ενωμένη Ευρώπη έχει το ειδικό βάρος να πείσει τις χώρες αυτές και να σταματήσουν πια αυτά τα καραβάνια των απελπισμένων. Μπορεί να γίνει προπύργιο σταθερότητας στην περιοχή. Και δεν μπορεί να αφήσουμε σεισμικά κύματα ταραχών στη γειτονιά μας να διαλύουν τη Χώρα.

Πέμπτη αρχή της παράταξής μας: το Εθνικό συμφέρον! Το Έθνος για μας δεν είναι έννοια «ξεπερασμένη». Το Έθνος είναι πάνω από κόμματα, το Έθνος είναι πάνω από ιδεοληψίες, το Έθνος μάς ενώνει μεταξύ μας. Το Έθνος μάς ενώνει με όσους Έλληνες πέρασαν, άφησαν το αποτύπωμά τους, αλλά δεν υπάρχουν πια. Αλλά το Έθνος μάς ενώνει και με εκείνους που δεν ήλθαν ακόμα. Το Έθνος είναι η ρίζα μας, η υπερηφάνειά μας, το χρέος μας, απόλυτα συνυφασμένο με την Ελευθερία και με την Αξιοπρέπειά μας. Το Έθνος είναι η συγκίνηση που δεν χρειάζεται να την εξηγήσει όποιος τη νιώθει. Και δεν μπορεί να την καταλάβει όποιος δεν τη νιώθει. «Έθνος» είναι η κοινή Πατρίδα που έχουν οι πολίτες. Δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς πολίτες, πολίτες χωρίς πόλη, χωρίς κοινή Πατρίδα! Και χώρες χωρίς Εθνική υπόσταση, δεν είναι ελεύθερες χώρες, είναι «γεωγραφικοί» χώροι, πιόνια στα χέρια των ισχυρών. Για μας λοιπόν, για την παράταξή μας, η Ελλάδα είναι χώρα, δεν είναι «χώρος»! Και οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι «πληθυσμός»!

Η Παράταξή μας είναι και Ευρωπαϊκή, στρατηγικά. Είναι συνυφασμένη με τις καλύτερες πνευματικές παραδόσεις του Ελληνισμού! Οικουμενική σκέψη, ανοιχτοί ορίζοντες, λαχτάρα επιστροφής στην «Ιθάκη». Εμείς δεν γίναμε «ευρωπαϊστές» από μόδα. Δεν γίναμε «ευρωπαϊστές» από υπολογισμό ή από ανάγκη. Ήμασταν πάντα και είμαστε για πάντα «ευρωπαϊστές». Άρα, η καλύτερη και ισχυρότερη εγγύηση του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού, είναι η βαθιά προσήλωσή μας στο εθνικό συμφέρον, στην Ελληνική μας Παράδοση. Το Εθνικό συμφέρον είναι, λοιπόν, απόλυτα συμβατό με την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Για παράδειγμα, θέλουν να μπουν τα δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν είναι να διαδραματίσουμε ρόλους σταθερότητας θέλουμε πίσω μας τη γειτονιά μας σταθερή, δημοκρατική, με Ανάπτυξη. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι δεν χωράνε αλυτρωτισμοί. Προβλήματα που υπάρχουν σε γειτονικές χώρες πρέπει να λυθούν οριστικά. Να λυθούν. Όχι να κρυφτούν «κάτω από χαλί». Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονές μας. Που σημαίνει, αν θέλουν τα Σκόπια να μπουν στην Ευρώπη, εμείς θα τους βοηθήσουμε, αλλά εκείνοι να παραιτηθούν από τον αλυτρωτισμό τους και να συμφωνήσουν σε ένα όνομα για κάθε χρήση, που δεν θα θίγει την ελληνικότητα της Ελληνικής Μακεδονίας.

«Πρόοδος» λοιπόν για μένα είναι τρία πράγματα: Να έχουμε όραμα, να έχουμε σχέδιο, να έχουμε αποφασιστικότητα.
Ήδη στο Συνέδριο προωθούμε μεγάλες αλλαγές. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που με μεγάλη αφοσίωση και αγάπη βοήθησαν τη Νέα Δημοκρατία.
Η παράταξή μας, λοιπόν, έχει όραμα, έχει αρχές, έχει σχέδιο που το ξεδιπλώνει κάθε μέρα, που το βελτιώνει.

Στους αγώνες μένουμε πάντα όρθιοι, δεν πέφτουμε ποτέ!
Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι υπάρχουν απέναντί μας κάποιοι άλλοι, όχι εμείς, δέσμιοι ακραίων ιδεολογιών, που θέλουν την Ελλάδα δεμένη με το χθες. Που θέλουν να κρατήσουν ίδια όλα όσα πρέπει να αλλάξουμε. Που θέλουν να προστατέψουν τα φέουδα των βολεμένων. Και που αυτό το αποκαλούν «Δικαιοσύνη». Που θέλουν να διασώσουν την ασυδοσία των συντεχνιών. Να κατεβάζουν διακόπτες, να καταλαμβάνουν δημόσια περιουσία, να καίνε την Αθήνα φορώντας κουκούλες. Και να τα αποκαλούν όλα αυτά «Δημοκρατία»! Να προκηρύσσουν απεργίες κάθε τόσο, να απαγορεύουν στις εφημερίδες να εκδοθούν, εκτός από τις δικές τους. Και σε αυτές που «επιτρέπουν», να τους υπαγορεύουν βέβαια τι θα γράψουν. Είναι αυτό που λένε «Ελεύθερη Ενημέρωση». Εμποδίζουν τις επενδύσεις. Κι ύστερα διαμαρτύρονται για την ανεργία. Διώχνουν επιχειρήσεις. Κι ύστερα διαμαρτύρονται για τα λουκέτα. Θέλουν να βγει η Ελλάδα από την Ευρώπη, αλλά τσακώνονται για το πώς, το πότε και το γιατί. Δεν θέλουν αποκρατικοποιήσεις, αλλά καταγγέλλουν την κυβέρνηση αν κάποια αποκρατικοποίηση ξαφνικά σκοντάψει. Κι ύστερα την ξανά-καταγγέλλουν την Κυβέρνηση, όταν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Διαμαρτύρονται- και το ζω συνεχώς- όταν ο ξένος Τύπος μιλάει, όπως μιλάει τελευταία για επιτυχίες της Ελλάδας, ενώ πανηγύριζαν όταν ο ίδιος Τύπος μίλαγε παλαιότερα για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Εύχονται διακαώς η Ελλάδα να αποτύχει. Κι όταν η χώρα προχωράει, μένουν αμήχανοι, ή λουφάζουν ή αμφισβητούν τις επιτυχίες της πατρίδας τους, ακόμα κι όταν τις αναγνωρίζουν οι χειρότεροι επικριτές μας μέχρι σήμερα.

Θέλουν η Κυβέρνηση να πέσει, αλλά δεν τολμάνε να τη ρίξουν. Παριστάνουν ότι έχουν σχέδιο, και κάθε τόσο βγαίνει μια «συνιστώσα» τους και λέει ακριβώς τα αντίθετα. Δεν έχουν ιδέες, απλώς απεχθάνονται οτιδήποτε καλό συμβαίνει ή πάει να συμβεί στη χώρα. Δεν έχουν απόψεις, έχουν μόνο εμμονές. Εμφανίζονται ως «προοδευτικοί», αλλά εκπροσωπούν τους χειρότερους εφιάλτες του χθες! Και είναι τόσο δήθεν «προοδευτικοί», που κάθε τόσο ταυτίζονται στη Βουλή και ψηφίζουν και μαζί με τους νεοναζί!

Και οι νεοναζί, από την πλευρά τους, επικαλούνται τις ακρότητες των άλλων, για να διαπράξουν κι εκείνοι τα ίδια και χειρότερα! Επικαλούνται οι Νεοναζί την «Πατρίδα» και θαυμάζουν τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε ποτέ αυτή η Πατρίδα! Η Ελλάδα που κάποτε πολέμησε όρθια και μόνη το Ναζισμό, διασύρεται σήμερα από θαυμαστές των Νεοναζί! Ιδεολογία τους είναι το απροκάλυπτο μίσος, το λαθρεμπόριο του πατριωτισμού! Μίσος για κάθε τι μεγάλο και σπουδαίο γέννησε ποτέ η Ελλάδα. Μίσος για την Παράδοση, την Οικουμενικότητα τη Δημοκρατία, τον Ανθρωπισμό, την Ισορροπία, το Μέτρο, τον Ιδεαλισμό. Εκπροσωπούν το μίσος και κηρύσσουν το Μίσος.

Και τα δύο, λοιπόν, άκρα, εύχονται και προσεύχονται και κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε η Ελλάδα να αποτύχει, να βγει από την Ευρώπη, να χάσουμε το στοίχημα.
Εδώ πέρα απόψε τους το λέμε ξεκάθαρα. Δεν θα τους το επιτρέψουμε! Δεν θα τους αφήσουμε εμείς, η παράταξη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα τους αφήσουμε εμείς, εμείς που χτίζουμε τη Νέα Ελλάδα, σε μιαν Ευρώπη που κι εκείνη τόσο πολύ αλλάζει. Εμείς που αγωνιστήκαμε για να στεριώσει η Δημοκρατία, δεν θα αφήσουμε τους εχθρούς της να την ποδοπατήσουν. Εμείς που σχεδιάζουμε την Νέα Ελλάδα του Αύριο, δεν θα αφήσουμε τους ακραίους, που ζουν με τους εφιάλτες του χθες, να μας κρατήσουν κολλημένους στο Χθες.

Φίλες και φίλοι, Τώρα στηρίζουν τις προσπάθειές μας. Παλεύουν δίπλα μας πολλοί περισσότεροι. Το στοίχημα δεν είναι μόνο δικό μας. Πιστέψτε με, είναι η μοίρα, είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Εμείς θα βάλουμε την σφραγίδα μας αλλά ζητούμε τη βοήθεια, τη στήριξη από όλους γιατί θα τα καταφέρουμε μόνον ως ενωμένοι όλοι οι Έλληνες. Τείνουμε το χέρι σε όλους. Ακόμα και στους αντιπάλους μας.

Η Νέα Ελλάδα που οικοδομούμε είναι πάνω από κόμματα. Θα την πετύχουμε όλοι μαζί. Θα την πετύχουμε μόνον ενωμένοι και θα ανήκει σε όλους.

Θέλω να το πω καθαρά, αυτή η Παράταξη ανοίγει τα φτερά της, θα ενώσει την Ελλάδα. Μέσα στις γραμμές και γύρω της, θα ενώσει όλους τους Έλληνες. Όσους για διάφορους λόγους έφυγαν παλαιότερα… Εκείνους που δεν στάθηκαν ποτέ δίπλα μας. Προσκλητήριο δίνουμε σε όλους!

Όλοι εκείνοι που αφήνουν πίσω το παρελθόν κι έχουν την ίδια λαχτάρα με μας, να χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα. Όλοι εκείνοι που θέλουν να κλείσουν το δρόμο στους ακραίους, που θέλουν να κλείσουν το δρόμο σε νέους διχασμούς. Όλοι εκείνοι που θέλουν μιαν Ελλάδα ισχυρότερη, αξιότερη, πιο σεβαστή, μέσα σε μιαν Ευρώπη πιο Αναπτυξιακή, με περισσότερη Αλληλεγγύη. Προσκλητήριο Ενότητας κάνουμε απόψε. Για να χτίσουμε μαζί τη Νέα Ελλάδα.

Ρωτώ τον καθένα και την καθεμιά σας ξεχωριστά. Σας μοιάζει απίστευτο τέτοια Ενότητα; Πρέπει, να ρωτήσουμε τον καθένα μέσα του να απαντήσει. Γιατί θέλουν τον Έλληνα να συνεχίζει να βαδίζει την «πεπατημένη» του χθες; Γιατί τον θέλουν εγκλωβισμένο στα ίδια στερεότυπα; Γιατί τον θέλουν κολλημένο σε αυτά που έχουν φέρει αυτά τα τωρινά αδιέξοδα; Γιατί μας θέλουν με τα γνωστά συνθήματα; Τα α γνωστά αιτήματα; Τη γνωστή γκρίνια; Τη γνωστή φαγωμάρα; Τις γνωστές «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα στα κόμματα; Ή τη γνωστή εσωστρέφεια μέσα στα κόμματα; Τις γνωστές μικρότητες και σκοπιμότητες; Που μας έχουν φέρει σε όλα αυτά;

Όταν από την άλλη πλευρά, σκεφτείτε, τι πετύχαμε μαζί: Καταργήσαμε προηγουμένως και χειροκρότησε δίκαια η ΟΝΝΕΔ το άσυλο στα Πανεπιστήμια! Ο αγωγός θα έρθει στην Ελλάδα! Ο Πειραιάς γίνεται κέντρο παγκόσμιο. Οι τράπεζες που πολλοί δεν το περίμεναν ανακεφαλαιοποιήθηκαν και έμειναν σε Ελληνικά χέρια. Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο. Αποκτάμε και πάλι αξιοπιστία, σεβασμό. Ξεδιπλώστε, λοιπόν, αυτές τις σημαίες! Γιατί αυτά είναι επιτεύγματα στα οποία πρωτοστατήσαμε, και τα οποία όλοι μαζί κερδίσαμε. Τη σημαία της ψυχής του ο καθένας να την ξεδιπλώσει. Πετύχαμε πολλά και απίστευτα τον τελευταίο χρόνο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλά περισσότερα να κάνουμε. Και να ξέρετε ότι ο Έλληνας μεγαλουργεί όταν τολμά να κάνει τα «απίστευτα». Όταν ανατρέπει τα προγνωστικά. Όταν διαψεύδει τις «Κασσάνδρες».

Ας κάνουμε, λοιπόν, το «απίστευτο»: Και ας μείνουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά! Όρθιοι, εκεί που μας είχαν γονατισμένους… Ας κάνουμε μια νέα αρχή, εκεί που μας είχαν «τελειωμένους». Ας χτίσουμε αυτή την καινούργια Νέα Ελλάδα, που τα αξίζει η Ιστορία μας. Και που την οφείλουμε στα παιδιά μας.

Χρέος δικό μας δεν είναι να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Χρέος μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα σε δρόμο Ανάπτυξης. Χρέος δικό μας δεν είναι να συγκρουόμαστε με τους εταίρους μας ούτε να υποτασσόμαστε στους δανειστές μας… Χρέος μας είναι να απαλλαγούμε από την ανάγκη των δανεικών. Χρέος μας δεν είναι να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για εκλογικά ποσοστά ή για υπουργικές καρέκλες… Χρέος είναι να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για τα νέα τα παιδιά, ευημερία, προοπτική για τον Έλληνα επιχειρηματία. Χρέος δικό μας δεν είναι να βριζόμαστε πάνω στα ερείπια της Χώρας μας. Χρέος μας είναι να χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα! Χρέος δικό μας δεν είναι να διαφωνούμε μεταξύ μας για το σε ποιο ξένο «προστάτη» θα προσκολληθούμε ως Χώρα… Χρέος μας είναι να ενωθούμε, για να μην έχουμε ανάγκη από «προστάτες», για να κερδίζουμε εταίρους και συμμάχους. Και κυρίως το σεβασμό τους.

Αυτό το χρέος έχει πια όνομα: Το λένε «Νέα Ελλάδα»! Και δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι όλων των Ελλήνων! «Σ’ αυτό τον τόπο όσοι αγαπούνε»… κάπως έτσι ονειρεύονται τη χώρα τους. Είμαστε μαζί τους. Κι είναι μαζί μας!

Τελειώνω γιατί πράγματι το τελευταίο διάστημα και εγώ ακόμα ομολογώ ότι το παράκανα.
Παραφράζοντας τους στίχους του Πάμπλο Νερούντα που έκανε για την πατρίδα του τη Χιλή, και που πιστεύω ότι είναι εκείνο που θέλει σήμερα ν' ακούσει η ψυχή του Έλληνα:
Θα σε υποχρεώσουμε Πατρίδα,
Θα σε υποχρεώσουμε Ελλάδα
Να κάνεις θαύματα,
Γιατί μέσα μας
Βρίσκεσαι Εσύ, η Ελπίδα και το Θαύμα!
Με το τωρινό μας Συνέδριο,
Φίλες και φίλοι, ανοίγουμε ένα τέτοιο πλατύ δρόμο, μια λεωφόρο Ενότητας. Ενότητας όλων των Ελλήνων. Ενότητας για την Ελλάδα. Ενότητας για τη Νέα Ελλάδα.
Προχωράμε μαζί μπροστά.

Σας ευχαριστώ πολύ για όλα. Ευχαριστώ για την αγάπη, ευχαριστώ για τη συγκίνηση. Να είστε δυνατοί. Καλή δύναμη, ευχαριστώ πολύ.