Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Έρχονται επόπτες σε υπουργεία και φορείς

Geniko-Logistirio-KratousΣτενό δημοσιονομικό κορσέ βάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε όλους τους φορείς του Δημοσίου με νέο αυστηρό πλέγμα δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να αποφευχθούν υπερβάσεις δαπανών και συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τα νέα μέτρα ελέγχου ξεκινούν από την υπογραφή ξεχωριστών μνημονίων ανά υπουργείο και ανά φορέα και φθάνουν έως και στον ορισμό επόπτη από το υπουργείο Οικονομικών, σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τον ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία και πανεπιστήμια εάν οι αποκλίσεις είναι συστηματικές και υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί.
Κάθε φορέας καλείται άμεσα, έως τις 31 Δεκεμβρίου να παρουσιάσει μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του και να λαμβάνει αυτόματα διορθωτικά μέτρα ώστε να αποφύγει κυρώσεις που μπορεί να υποστεί εάν στον τριμηνιαίο έλεγχο που καθιερώνεται διαπιστωθούν αποκλίσεις άνω του 10%. Στα μέτρα που θα ισχύσουν είναι και η επιβολή πλαφόν στις υπερωρίες σε Δημόσιο, ΕΣΥ, ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ο αυστηρός έλεγχος για όλες τις έξτρα πληρωμές, η κατάργηση, με εξαιρέσεις, θέσεων εργασίας, μετά από παραίτηση, συνταξιοδότηση, μετάταξη και η υποχρεωτική τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων.
Στην εγκύκλιο που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιγράφονται οι δημοσιονομικοί κανόνες και πρακτικές που θα τηρούνται εφεξής, ενώ με εγκύκλιο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, ενεργοποιείται έκτακτο πλέγμα μέτρων για την τήρηση των στόχων του  Μνημονίου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται:
1. Μνημόνια μεταξύ υπουργείου Οικονομικών με το κάθε υπουργείο και μεταξύ υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων.
2. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, τα υπουργεία, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι Ανεξάρτητες Αρχές και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση υποχρεούνται να έχουν καταρτίσει μηνιαία προγράμματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους έως τις 31 Δεκεμβρίου στα οποία θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι τριμηνιαίοι στόχοι, για τα ανώτατα όρια πληρωμής δαπανών.
3. Παρακολούθηση σε μηνιαία βάση των προϋπολογισμών – σωρευτική εξέταση για την επίτευξη των στόχων ανά τρίμηνο – αυτόματη λήψη μέτρων σε όλο το Δημόσιο για τη διόρθωση αποκλίσεων
4. Σε περίπτωση απόκλισης άνω του 10% θα περικόπτονται αυτόματα πιστώσεις ισόποσες με το μέγεθος της απόκλισης
5. Ειδικά για τους ΟΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία ΕΣΥ, τα Πανεπιστήμια και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα που αποτελούν φορείς της γενικής κυβέρνησης θα μπορεί να ορίζεται επόπτης από το υπουργείο Οικονομικών εάν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα καταγράφεται απόκλιση άνω του 10%.
6. Δημιουργία παρακολούθησης μηχανισμού παρακολούθησης σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
7. “Οικονομικό Παρατηρητήριο” στο υπουργείο Εσωτερικών για τους ΟΤΑ – Σε περίπτωση αποκλίσεων διορθωτικά μέτρα από αύξηση τελών έως και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού
8. Σαφής τήρηση του Μητρώου δεσμεύσεων από όλους – καμία ανάληψη υποχρέωσης πέραν των πιστώσεων – ατομική ευθύνη για το διατάκτη
9. Σαφής προειδοποίηση και διαρκής έλεγχος για την αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  1. Στενός έλεγχος για έξτρα πληρωμές για υπερωρίες, εκτός έδρας, αποζημιώσεις συλλογικών οργάνων, από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικών Ελέγχων
  2. Αυστηρός προγραμματισμός των αναγκών κάθε φορέα ανάλογα με τις εγκεκριμένες πιστώσεις, οι οποίες όπως προειδοποιεί το ΓΛΚ δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
  3. Πλαφόν στον αριθμό ωρών υπερωρίας σε Δημόσιο, ΕΣΥ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ
  4. Κατάργηση θέσεων εργασίας, μετά από παραίτηση, συνταξιοδότηση, μετάταξη – εξαιρούνται ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία, θέσεις ιατρών υπαίθρου, οι θέσεις προσωπικού πολιτικών γραφείων μελών της κυβέρνησης, οι θέσεις δημοσιογράφων για τη στελέχωση γραφείων τύπου, οι θέσεις στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Επικρατείίας και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.
  5. Αποφάσεις μετατάξεων που μπορούν να προωθηθούν χωρίς να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων οι αναγκαίες πιστώσεις είναι όσες προβλέπουν υποχρεωτικές μεταφορές στο πλαίσιο εξυγίανσης φορέων της γενικής κυβέρνησης.
  6. Για πρόσθετες παροχές, εάν τα κονδύλια δεν επαρκούν η συμπλήρωση με τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά

Δήμοι

Σαφή προειδοποίηση προς τους Δήμους να επιδείξουν την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία απηύθυνε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την επομένη της διάθεσης σημαντικών κονδυλίων προς τους Δήμους για την εξόφληση μέρους ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει πως η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις, δίνοντας 109 εκατ. ευρώ ως εξόφληση δόσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους Δήμους και προωθώντας τη διαδικασία για πληρωμές 199 εκατ. ευρώ για επενδυτικές δαπάνες των Δήμων που θα είναι άμεσα διαθέσιμες προς αυτούς. Καταλήγει πάντως τονίζοντας πως το 2013 είναι μια χρονιά κατά την οποία οι Δήμοι οφείλουν να επιδείξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία. Υπενθυμίζεται πως με τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ιδρύεται Οικονομικό Παρατηρητήριο στο υπουργείο Εσωτερικών για την παρακολούθηση των οικονομικών των ΟΤΑ. Σε περίπτωση συστηματικής απόκλισης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα ο ΟΤΑ υποβάλλεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης και θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα όπως, η αύξηση ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσία και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού.

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ /ysterografa.gr