Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Τι προλαβαίνει κανείς σε εκατό ώρες; Τι άλλο εκτός από την άτακτη χρεοκοπία;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
«Προφανώς θέλουμε δανεισμό, αλλά πρέπει να επανεξετάσουμε τους όρους του δανεισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «6 μέρες».

Σύμφωνοι, αλλά σε μια συζήτηση κατά την οποία θα επανεξεταστούν οι όροι του δανεισμού, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβουν μέρος και οι δανειστές.

Ναι, αλλά αμέσως μετά, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο ίδιος και το κόμμα του σχεδιάζει πρόγραμμα… εκατό ωρών!

Είπε επί λέξει:

«Δεν έχει νόημα εμείς να ετοιμάσουμε πρόγραμμα εκατό ημερών. Δε θα προλάβουμε. Εμείς χρειαζόμαστε πρόγραμμα εκατό ωρών. Και αυτό σχεδιάζουμε, το πρόγραμμα των εκατό ωρών»!

Είχαμε δηλαδή το γνωστό «ιστορικό» και απολύτως προπαγανδιστικό πρόγραμμα των εκατό ημερών που από τον Ανδρέα πέρασε στον Γιώργο, τώρα με τον Αλέξη θα αποκτήσουμε και πρόγραμμα εκατό ωρών!

Δεν αξίζει να επιχειρηματολογήσει κανείς επί ενός τέτοιου πυροτεχνήματος, αλλά πιθανόν να υποκρύπτει και κάτι άλλο, πλην του εμφανούς προπαγανδιστικού στόχου να παραπλανηθεί για άλλη μια φορά ο λαός.

Είναι σαφές πως μέσα σε εκατό ώρες είναι αδύνατον να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που λέει ότι θα πράξει: Δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού και αντικατάσταση του μνημονίου με ένα άλλο, πιο αναπτυξιακό.

Επομένως, τι μπορεί να γίνει μέσα σε εκατό ώρες;

Μα απλώς κατάργηση με ένα άρθρο των μνημονίων, καταγγελία τους και άτακτη χρεοκοπία με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Με δεδομένο δε πως αυτό (προφανώς μέσω εκλογών και αναλόγου εκλογικού αποτελέσματος) θα έχει την εντολή από τον λαό, τα πράγματα θα είναι – έτσι τουλάχιστον πιστεύει ο κ. Τσίπρας – πολύ εύκολα:

Θα έλθει βοήθεια από το εξωτερικό σε τρόφιμα και φάρμακα, θα στηθούν συσσίτια και αν τολμήσει να διαμαρτυρηθεί κανείς, ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει πως είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για πρόγραμμα των εκατό ωρών και κατάργηση των μνημονίων και πως είναι ηλίθιος όποιος πίστεψε πως μέσα σε εκατό ώρες υπήρχε δυνατότητα για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό.

Φυσικά, αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή για όποιον θελήσει να το εφαρμόσει, διότι ο λαός θα αντιδράσει με απρόβλεπτο τρόπο στις τρομερές συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Φυσικά, δεν υπάρχει ζήτημα υπερατλαντικής βοήθειας. Την επομένη της ψήφισης μεσοπρόθεσμου και προϋπολογισμού, η εκπρόσωπος του State Department Βικτόρια Νούλαντ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία με την ΕΕ όσον αφορά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μιλώντας για «μεγάλη ημέρα».

Και όταν ο κ. Τσίπρας λέει ότι «η ταύτιση στο θέμα της διαγραφής χρέους με το ΔΝΤ είναι συγκυριακή», δεν μας λέει τίποτε, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμία ταύτιση, ούτε και συγκυριακή, αφού οι δύο πλευρές υποτίθεται ότι ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες – το ΔΝΤ θέλει να διασφαλίσει τα λεφτά του, η δε Ελλάδα θέλει να βγει από την κρίση χωρίς να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, κάτι για το οποίο το ΔΝΤ δεν φαίνετα να ενδιαφέρεται διακαώς.

Εξακολουθώντας να μην αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει η συχνά επαναλαμβανόμενη φράση «η αυτοδυναμία της Ελλάδας και του λαού θα είναι το κρίσιμο», διαπιστώνω επίσης ότι στο ερώτημα περί εκλογών, ο κ. Τσίπρας, που τις μισοζητά, αποφεύγει να απαντήσει.

Στο ερώτημα αν βλέπει σύντομα εκλογές, απαντά πως η εκτίμησή του είναι ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αντέξει πολύ»…

Επομένως, αυτό που επιθυμεί είναι να πέσει η κυβέρνηση, ώστε να έλθει ο ίδιος να εφαρμόσει το περίφημο πρόγραμμα των εκατό ωρών.

Το οποίο, όπως είπαμε, δεν μπορεί να περιλαμβάνει τίποτε άλλο εκτός από δύο τινά:

Είτε εφαρμογή των μνημονίων, διότι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ισχυριστεί, «οι άλλοι τα έκαναν χάλια και δεν μπορεί να συμβεί κάτι το διαφορετικό, θα πεινάτε και με μας, αλλά θα το ευχαριστιέστε διότι θα βρίσκεται ο λαός στην εξουσία»…

Είτε κατάργηση των μνημονίων με ψηφοφορία στη Βουλή – αυτό μόνο μπορεί να προλάβει κανείς σε εκατό ώρες – και νέα περίοδος δεινών και πείνας, με το ίδιο επιχείρημα: «Πεινάτε, αλλά στην εξουσία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οφείλετε να το δεχθείτε, διότι εσείς το ζητήσατε και εσείς δώσατε τη συγκατάθεσή σας».

Είναι πλέον σαφές για ποιο λόγο ο κ. Τσίπρας θέλει «ανατροπή» χωρίς εκλογές:

Σε περίπτωση εκλογών, θα πρέπει να λογοδοτήσει. Διότι κατά την προεκλογική περίοδο – αν υπάρξει προεκλογική περίοδος και αν προλάβουμε να φθάσουμε σε εκλογές και αν έχουμε λεφτά για να τις κάνουμε – θα μιλά για επαναδιαπραγμάτευση, επανεξέταση και αντικατάσταση του παρόντος μνημονίου.

Αν, όμως, δεν γίνουν εκλογές, δεν θα μπει στον κόπο να υποσχεθεί όσα δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει και θα πάει κατευθείαν στην… πείνα!

Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας το είπε και στη συγκεκριμένη συνέντευξή του:

«Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, κανείς δεν περιμένει ότι ο Τσίπρας έχει ένα μαγικό ραβδί και, με το που θα έρθει, θα τα κάνει όλα διαφορετικά από ό,τι είναι»...

Και αφού δεν έχουμε το μαγικό ραβδί, θα… πεινάσετε στην στοργική και εθνικά υπερήφανη αγκαλιά μας!

Διότι, απ’ ό,τι φαίνεται, το διακύβευμα είναι ποιος θα βρίσκεται στην εξουσία όταν θα πεινάμε…