Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

Την απόλυτη συσκότιση και την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης Βουλής και Κομμάτων της χώρας για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του πρωθυπουργού της Π.Γ.Δ.Μ. Νίκολα Γκρούεφσκι, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, επισημαίνει  με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο ίδιος απέστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό επιστολή με ημερομηνία 31/07/2012, για να λάβει απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά στις 04/09/2012. Αμφότερες οι επιστολές θεωρούνται απόρρητες για την ελληνική πλευρά, ενώ ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «οποιοσδήποτε διαβάσει την επιστολή Σαμαρά, θα κατανοήσει απόλυτα ποια είναι η βούληση της άλλης πλευράς».


Έτσι, ενώ από τη μία η Σκοπιανή πλευρά γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις της Ελλάδος και προετοιμάζεται ανάλογα, από την άλλη η Βουλή των Ελλήνων, τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ο ελληνικός λαός βρίσκονται στο σκοτάδι, αγνοώντας πλήρως τους στόχους, τις επιδιώξεις και τις πιθανές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έναντι της άλλης πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗ​ΣΗ

Νέα παρέμβαση έκανε σήμερα (06/10/2012) στη Φθινοπωρινή Συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κούικ.

Το θέμα της σημερινής πρωινής συνεδρίασης ήταν «Τα ΜΜΕ και η συμβολή τους στη Διακυβέρνηση».

Ο Τέρενς Κουίκ αναφέρθηκε στην απίστευτη κρίση που μαστίζει στην Ελλάδα τα ΜΜΕ λόγω των μέτρων λιτότητας, απόρροια των Μνημονίων και στον δραματικό αριθμό ανεργίας που μαστίζει το δημοσιογραφικό κλάδο.

Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις ΜΜΕ με τις τράπεζες, με δάνεια που οδηγούν σε δεσμεύσεις καναλιών και εφημερίδων είτε με την οικονομική-τραπεζική είτε μέσω αυτών με τις εκάστοτε κυβερνητικές εξουσίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τέρενς Κουίκ στην παρέμβασή του είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πριν γίνω μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήμουν επί 45 χρόνια επαγγελματίας δημοσιογράφος στις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες, αλλά και στα μεγαλύτερα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια.

Άρα από αυτή μου την ιδιότητα, σας συγχαίρω που βάλατε στην ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα.

Στην Ελλάδα εξαιτίας των Μνημονίων, των μέτρων λιτότητας και της απίστευτης οικονομικής κρίσης, έχουμε έναν τεράστιο δείκτη ανεργίας στο δημοσιογραφικό κλάδο, ο οποίος στα εγγεγραμμένα μέλη της ΕΣΗΕΑ φτάνει ίσως και να ξεπερνά το 40%.

Ταυτόχρονα, όλα τα μεγάλα πανελλαδικά κανάλια, αλλά και οι πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες, έχουν ισολογισμούς στο απόλυτο κόκκινο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μέσα σε όλα, τα δάνεια που αναγκάζονται να πάρουν για την επιβίωσή τους, καθιστούν αυτά τα ΜΜΕ δέσμια των οικονομικών-τραπεζικών συμφερόντων και μέσω αυτών και των συμφερόντων των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Φαντάζομαι ότι όλοι οι συνάδελφοι που παρευρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα θα αντιλαμβάνονται με αυτά που σήμερα αναφέρω, τα αρνητικά αποτελέσματα στην άσκηση των καθηκόντων πολλών δημοσιογράφων στη πατρίδα μου.

Με την ευκαιρία απευθυνόμενος στο συνάδελφο Βουλευτή, του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Μάρκου, ο οποίος στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι το Αλβανικό Κοινοβούλιο θα ζητήσει την τεχνική βοήθεια του συνδικάτου των Ιταλών δημοσιογράφων για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας και των αλβανικών ΜΜΕ και της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος σε αυτή τη χώρα, θα ήθελα να του προτείνω το εξής:

Να ζητήσει και τη συνδρομή της ΕΣΗΕΑ. Τον διαβεβαιώ ότι και οι κανονισμοί λειτουργίας της ΕΣΗΕΑ, αλλά και ο κώδικας δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα είναι και σκληροί και πλήρεις, ανεξάρτητα με το εάν δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ουσία των διατάξεων που διέπουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα στην Ελλάδα».

Αργότερα, μετά το πέρας της πρωινής Συνδιάσκεψης, ο Τέρενς Κουίκ συνομιλώντας κατ’ ιδίαν με την Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου Τζοζεφίνα Τοπάλλι της εξήγησε ότι η Αλβανία μπορεί, αναζητώντας λύσεις για τα δικά της ιδιωτικά ΜΜΕ,  να ωφεληθεί πολλά καταγράφοντας από το πώς ξεκίνησαν στην Ελλάδα και το πώς πορεύθηκαν μέχρι σήμερα τα ιδιωτικά κανάλια, με πολλές γκρίζες ή και μαύρες ζώνες στην αδειοδότηση και στη λειτουργία τους.  Θα αποφύγει τα ίδια λάθη...