Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ ΣΤΗ ΖΑΧΟΛΗ

Στο χωριό Ζάχολη του πρώην δήμου Ευρωστίνης γάργαρα νερά ξεχύνονται από τις εντυπωσιακές, πέτρινες, παραδοσιακές βρύσες ή κυλάνε στα αυλάκια και στα ρέματα και προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ανεπανάληπτο θέαμα. Το χωριό διασχίζει στο μέσο ο Ζαχολίτικος ποταμός, όπου σε ένα τμήμα μήκους 600 μέτρων έχουν γίνει έργα ανάπλασης επί δημαρχίας Δημήτρη Δούσκα.
Το ρέμα αυτό, το “Ρέμα των Μύλων”, όπως ονομάζεται, είναι ένας ειδυλλιακός χώρος περιπάτου που ο καθένας μπορεί να αισθανθεί και νοιώσει το μεγαλείο της φύσης.
Κοντά στο ρέμα σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων υπάρχουν δυο υπέροχες παραδοσιακές ταβέρνες που λειτουργούν χειμώνα-καλοκαίρι. Εκεί μπορεί να απολαύσετε από παραδοσιακή φασολάδα της περιοχής μέχρι τα καλλίτερα παιδάκια από ντόπια κρέατα.
Αξίζει όμως να βρεθείτε στα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου όπου βγαίνουν τα υπέροχα κεράσια της Ζάχολης. Στο χωριό γίνεται και σχετική γιορτή του κερασιού.

Τελευταία δημιουργήθηκε και ένας όμορφος πέτρινος ξενώνας στον οποίο μπορείτε να μείνετε και από εκεί να πραγματοποιείτε τις ημερήσιες εξορμήσεις σας. Μια από αυτές μπορείτε να αφιερώσετε στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΧΟΛΗΣ

Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του πρώην δήμου Ευρωστίνης . Ο ναός αυτός έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημέιο, και συνδέεται στενά με τους αγώνες του έθνους κατά την επανάσταση του 1821. Είναι προεπαναστατικό κτίσμα, το οποίο κτίσθηκε πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού, που αναφέρεται στα Βενετικά αρχεία από το 1696. Έχει πραγματοποιηθεί στο ναό αυτό δύο φορές πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Είναι ένα από τα σπάνια  μνημεία της Χριστιανοσύνης από άποψης ρυθμού και αρχιτεκτονικής με τους δέκα επτά τρούλους. Έχει κτισθεί επί Τουρκοκρατίας (1811) σε διάστημα 39 ημερών μετά από χορήγηση 40 ημερών προθεσμίας από την Τουρκική Διοίκηση. Το 1991 κατέρρευσε ο κεντρικός τρούλος και ένα μέρος της στέγης του ναού και αναστηλώθηκε το 1993. Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται τάφος και η προτομή του Ζαχολίτη οπλαρχηγού της επανάστασης του ‘21 Παναγιωτάκη Γεραρή.
sfedona.gr