Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Κάτι ήξερε ο Μητσοτάκης…

Αν πράγματι η ζωή κάνει κύκλους, φανταστείτε πόσο… στρογγυλοί είναι εκείνοι οι οποίοι απαντώνται στην πολιτική. Σαν σήμερα, το 1992, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία κακοποιήθηκε από τον λαϊκισμό ενός ΠΑΣΟΚ που επέστρεφε καλπάζοντας στην εξουσία, ψήφιζε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.
Ένα νομοσχέδιο φυσικά που δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη, καθώς ο τότε πρωθυπουργός είχε… παραβλέψει το βαθύτερο νόημα της ιστορικής ρήσης του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Στην επικαιροποιημένη μορφή της, εκείνη η φράση εννοούσε… το δίκιο του συνδικαλιστή, και του κόμματος το οποίο εκείνος υπηρετούσε, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν φυσικά το ΠΑΣΟΚ.
Ποιος θα ξεχάσει τις απείρου κάλους σκηνές, με τους συνδικαλιστές των αστικών συγκοινωνιών να ξεγυμνώνουν και να διαπομπεύουν στο δρόμο συναδέλφους τους, αλλά και όσους… τόλμησαν να πιστέψουν ότι στην Ελλάδα οι νόμοι εφαρμόζονται. Δεν…
Έτσι, εκείνη η μεταρρύθμιση, που θα έθετε τις βάσεις για μια ποιοτική αλλαγή στη νοοτροπία του ελληνικού δημοσίου, και θα προσέφερε στην οικονομία της αγοράς το ερέθισμα να απαλλαγεί από τα δεσμά της, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Είκοσι χρόνια μετά, τρεις πολιτικοί αρχηγοί δίνουν μάχη για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία. Και επιταχύνουν τη δρομολόγηση αντίστοιχων ιδιωτικοποιήσεων, υπό τον φόβο των συνδικαλιστών που παραμένουν… μαζί μας. Έστω και έχοντας μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

MANOΣ OIKONOMIΔΗΣ/ statesmen.gr