Την κατανομή νέων ρόλων στο ΠΑΣΟΚ που μέλλεται να αλλάξει, ανακοίνωσε σήμερα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος., ενώ αναχώρησε το απόγευμα για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Αναλυτικότερα:
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναλαμβάνουν οι Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ αναλαμβάνει ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης. Καθήκοντα γενικού διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας φέρεται να αναλαμβάνει ο Βασίλης Γερανίδης. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος θα είναι ο Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Κώστας Τριαντάφυλλος, Γραμματέας, ενώ δεν θα ψηφιστεί ο Ζ΄ αντιπρόεδρος, αν προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή. Σ' αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει να μείνει κενή η θέση.
Ως προς το πολιτικό σκέλος, ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας, λέγοντας ότι «με τη Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμαστε αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε αξιακά ούτε πολιτικά». Ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν λησμονεί την τεράστια ευθύνη της ΝΔ για το σημείο στο οποίο φτάσαμε, καταλογίζοντάς της ότι «οδήγησε τυφλά, χωρίς επίγνωση, τη χώρα στις εκλογές της 6ης Μαΐου και στη συνέχεια τροφοδότησε την πόλωση με το ΣΥΡΙΖΑ». «Ελπίζω ότι η ΝΔ θα καταλάβει όσα δεν καταλάβαινε όλη την περίοδο κατά την οποία ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε στα στελέχη της να αντέξουν το βάρος της συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι καιροφυλακτεί να εκμεταλλευτεί αποτυχία της κυβέρνησης που θα είναι αποτυχία και της χώρας.
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε παράλληλα τους βουλευτές του κόμματος να τον στηρίξουν: «Το βάρος που σηκώνουμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο, γι' αυτό σας θέλω όλους δίπλα μου. Ενεργούς και αποφασισμένους να ξανακάνουμε την παράταξη εκλογικά και κοινοβουλευτικά μεγάλη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ανατράπηκαν δεδομένα, συνήθειες, ρόλοι». Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «άθλο» το γεγονός ότι «το τραγικά ηττημένο ΠΑΣΟΚ του Μαΐου διατήρησε σχεδόν το ποσοστό του». «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε το νέο πλαίσιο που επέβαλε ο λαός με την ψήφο μας. Να το σεβαστούμε κατ' αρχάς και σταδιακά να το αλλάξουμε, πείθοντας και πάλι τους πολίτες για την ταυτότητα και την ποιότητα του νέου ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε πως «το αποτέλεσμα των δίδυμων εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου σηματοδοτεί πρακτικά το τέλος του ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε τα τελευταία χρόνια».
«Η περίοδος 2009-2012 υπήρξε καταλυτική για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις του με την κοινωνική του βάση» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «όλες οι μεγάλες επιλογές του ΠΑΣΟΚ από των δεκαετιών του '80, του '90 και των αρχών του 2000 τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, συμπαρασύροντας όλες τις μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες της παράταξης».
Για τη συγκυβέρνηση και την προγραμματική συμφωνία
Απαντώντας στις επικρίσεις για τον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αποφασίστηκε να μην μετάσχουν πολιτικά και προβεβλημένα στελέχη, σημειώνοντας ότι «η άλλη επιλογή θα οδηγούσε και στη δική μου συμμετοχή ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών υπό τον Αντώνη Σαμαρά. «Δεν είναι αυτό που χρειάζεται τώρα η παράταξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα το δίνουμε πλήρως με την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και τη δική μου ενεργό συμμετοχή, καθώς και με τη συμμετοχή όλων των έμπειρων στελεχών μας σε αυτή» συνέχισε, τονίζοντας: «Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση έγινε με περιορισμένο αριθμό εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, κατάλληλων για τη θέση που κλήθηκαν να καλύψουν. Αναζητήσαμε πρόσωπα κατάλληλα για τις αντίστοιχες θέσεις και όχι θέσεις για δεδομένα πρόσωπα».
Για την προγραμματική συμφωνία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Θα είμαστε πολύ επίμονοι και αυστηροί στα θέματα αυτά και κυρίως στην άμεση, ταχεία και αποτελεσματική προώθηση των προγραμματικών στόχων της κυβέρνησης. Εγγυητής της τήρησης των κανόνων αυτών είναι η προγραμματική και πολιτική συμφωνία και η διαρκής συνεννόηση των Αρχηγών και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων. Θεσμική εγγύηση είναι η λειτουργία της Βουλής με τρόπο ουσιαστικό και ενεργό και όχι με τον γνωστό έως τώρα τρόπο που βασιζόταν στο τεκμήριο μιας μονοκομματικής δεδηλωμένης πλειοψηφίας.
Για την ανασυγκρότηση του κόμματος
Ο κ. Βενιζέλος, ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 6 Ιουλίου συγκαλείται η εναρκτήρια συνδιάσκεψη, ενώ, όπως γνωστοποίησε, τις πολιτικές λειτουργίες θα συντονίζει προσωρινή πολιτική γραμματεία και την οργανωτική προσπάθεια θα συντονίζει οργανωτική γραμματεία. Στις Νομαρχίες και τις Περιφέρειες, θα συγκροτηθούν Νομαρχιακές και Περιφερειακές Οργανωτικές Επιτροπές Ανασύστασης.
Στην Εθνική Επιτροπή Ανασύστασης και Οργάνωσης του Συντακτικού Συνεδρίου θα εκπροσωπούνται όλες αυτές οι συνιστώσες της προσπάθειας.
Στις 6 ή στις 7 Ιουλίου (αν στις 6 γίνει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης) συγκαλείται η Εναρκτήρια Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών Ανασύστασης.
Στην Εναρκτήρια Συνδιάσκεψη θα κληθούν να λάβουν το λόγο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η παράταξη του μέλλοντός μας - Πρόσκληση αυτοοργάνωσης
«Το αποτέλεσμα των δίδυμων εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου σηματοδοτεί πρακτικά το τέλος του ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε τα τελευταία χρόνια.
Η περίοδος 2009-2012 υπήρξε καταλυτική για την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις του με την κοινωνική του βάση, όπως αυτή είχε συγκροτηθεί σταδιακά από το 1977 και κυρίως από το 1981 και μετά.
Όλες οι μεγάλες επιλογές του ΠΑΣΟΚ των δεκαετιών του ΄80, του ΄90 και των αρχών του 2000 τέθηκαν υπό αμφισβήτηση συμπαρασύροντας όλες τις μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες της παράταξης.
Άρα το κρίσιμο και επείγον ζήτημα, το υπαρξιακό για την παράταξη είναι να προσδιορίσουμε με σύγχρονο, με καθαρό και ειλικρινή τρόπο, την ίδια την φυσιογνωμία της. Το ιδεολογικό της στίγμα, την πολιτική της αναφορά, την στρατηγική της θεώρηση. Την προγραμματική της πρόταση. Με στόχο τη γνήσια εκπροσώπηση των προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας».
eklogika.gr