Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Πέθανε ο Κίρο Γκλιγκόροφ

Ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ένας άνθρωπος που «μίσησε» ολόκληρη η Ελλάδα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Κίρο Γκλιγκόροφ πέθανε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στο σπίτι του και η κηδεία του θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης στα Σκόπια.
Γεννήθηκε στην πόλη Στιπ το 1917. Σπούδασε στη νομική σχολή του Βελιγραδίου. Ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της ΠΓΔΜ από το 1991 έως το 1999.
Ήταν ο άνθρωπος που ανακίνησε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ζητώντας να αναγνωριστούν ως Μακεδονία. Σε μια... αναλαμπή ειλικρίνειας, όμως, στις 3 Ιουνίου του 1992, ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ παραδέχτηκε ότι ο λαός του δεν είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



Είχε, όμως, πολλές φορές διαφωνήσει με την πολιτική Γκρούεφσκι. «Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια (...) πρέπει όμως να καταλάβετε πως ζούμε σε μια περιοχή που αποκαλείται Μακεδονία και πιστεύω πως έχουμε και εμείς το δικαίωμα να αυτοαποκαλούμαστε Μακεδόνες χωρίς αυτό να προκαλεί πρόβλημα», είχε πει.

Η απόπειρα δολοφονίας

3 Οκτωβρίου 1995 και ο Γκλιγκόροφ γίνεται στόχος βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο των Σκοπίων. Ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, πηγαίνοντας από το σπίτι στο γραφείο του. Ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο εξερράγη, ανατινάζοντας το προεδρικό όχημα
Ο οδηγός του Γκλιγκόροφ σκοτώθηκε, δεκάδες περαστικοί τραυματίστηκαν, ενώ ο τότε ηγέτης της ΠΓΔΜ γλίτωσε, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά πάνω από το δεξί του μάτι. Το τραύμα δεν τον εγκατέλειψε ποτέ...
Ποτέ, κάνεις δεν έμαθε ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Γκλιγκόροφ. Η απόπειρα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, ούτε και βρέθηκε κάποιος ύποπτος. Μόνο θεωρίες συνωμοσίας υπήρξαν και τίποτα άλλο. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι κατηγόρησε δημόσια μια «πολυεθνική εταιρία από γειτονική χώρα». Αλλά δεν κατονόμασε καμία...
Τα σκοπιανά ΜΜΕ, όμως, είχαν κατηγορήσει τη βουλγαρική Multigroup και τη σέρβικη KOS. Όμως ο επικεφαλής της Multigroup, Ίλια Πάβλοφ, συναντήθηκε με τον Γκλιγκόροφ στην Οχρίδα και τον διαβεβαίωσε ότι η εταιρία του δεν προσπάθησε να τον δολοφονήσει.

newsit.gr