Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Το Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος στον κόσμο.

Και επίσημα ανεξάρτητο το Νότιο Σουδάν
Την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Νότιου Σουδάν, ανακοίνωσε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Νότιου Σουδάν Τζέιμς Ουάνι Ιγκα. Πρόκειται για το νεότερο κράτος στον κόσμο.

Ο Νότος, του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί, χωρίζεται οριστικά από τον μουσουλμανικό Βορρά μετά δεκαετίες εμφυλίου πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η σημαία του Νοτίου Σουδάν, της 54ης χώρας της Αφρικής, είναι μαύρη, άσπρη, κόκκινη, πράσινη, μπλε και κίτρινη και το σχέδιο της βασίζεται σε αυτό της σημαίας της Κένυας. Αρχικά ήταν το σύμβολο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν και το 2005 έγινε η σημαία της αυτόνομης περιοχής του Νότου.

Το μαύρο συμβολίζει τους ανθρώπους, το άσπρο την ειρήνη και το κόκκινο το αίμα που χύθηκε στη διάρκεια του πολέμου. Το πράσινο αντιπροσωπεύει την γεωργία, κινητήρια δύναμη του Νοτίου Σουδάν και το μπλε τον ποταμό Νείλο.

Το κίτρινο αστέρι στη μια άκρη της σημαίας συμβολίζει την ένωση των δέκα περιοχών του Νοτίου Σουδάν που αποτελούν πλέον την καινούργια χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της αναγνώρισαν σήμερα την Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν, ανακοίνωσαν την στήριξή τους στο νέο κράτος και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αναγνώρισή του από το Σουδάν.

Σε ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες επισημαίνεται: «Η ΕΕ χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης του Χαρτούμ να αναγνωρίσει αμέσως τη νέα Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν».

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ιανουαρίου του 2005 ανάμεσα στην σουδανική κυβέρνηση και στους αντάρτες του Νότου που τερμάτισε τον εικοσαετή εμφύλιο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν φαν Ρομπέι σε προσωπικό του μήνυμα στο Twitter «χαιρετίζει την γέννηση μιας νέας χώρας στην Αφρική και εύχεται στον λαό της ένα μέλος ευημερίας και ειρήνης», ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Η ΕΕ εξετάζει μια συμφωνία συνεργασίας με την Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν και προτρέπει τους ηγέτες της να σεβαστούν τον πλουραλισμό και την διαφορετικότητα ώστε να δημιουργήσουν μια δημοκρατική και ίση κοινωνία που να βασίζεται στους νόμους και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όσον αφορά τη Βρετανία, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε ανακοίνωσή του, τονίζει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περήφανο που βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους που αναγνωρίζουν το Νότιο Σουδάν. Υποδεχόμαστε το Νότιο Σουδάν στην κοινότητα των εθνών και δεσμευόμαστε ότι θα επιδιώξουμε στενότερους δεσμούς ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Νότιο Σουδάν τους επόμενους μήνες και χρόνια».

Με τη σειρά της, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκαλ, δήλωσε: «Αυτό που επιθυμούμε για το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν είναι να γίνουν δύο σταθερές χώρες. Ειδικά το Νότιο Σουδάν χρειάζεται στην δική μας υποστήριξη και αυτή της διεθνούς κοινότητας» και τόνισε πως η ίδρυση ενός νέου κράτους είναι «πολύ σημαντική ημέρα για την Αφρική».

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, επισημαίνεται: «Η Γαλλία αναγνωρίζει και υποδέχεται το Νότιο Σουδάν ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας των Κρατών».

Τέλος, την υποστήριξη του ΟΗΕ προς το νέο κράτος του Νοτίου Σουδάν μετέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, δηλώνοντας ότι «μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας».

«Είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για το λαό του Νοτίου Σουδάν», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια νέα αρχή». Μάλιστα, είπε ότι θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη δωρητών για το Νότιο Σουδάν.

ΔΤ