Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ



.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάμε σε ένα θέμα το οποίο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση χθες και αφορά στη σύγκρουση του Προέδρου της Ν.Δ. με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., τον κ. Καρατζαφέρη. Χρησιμοποιήθηκαν φράσεις στο Κοινοβούλιο, οι οποίες δεν τιμούν και τον ίδιο το θεσμό του Κοινοβουλίου, ενώ ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. συνέχισε και σήμερα το πρωί με ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ν.Δ.; Τιμά -αν θέλετε- το σύνολο της παράταξης, το να γίνεται αυτό το δημόσιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Θα συνεχίσετε εσείς σε αυτή τη λογική; Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Άλλο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν διάβασα καλά και το κατάλαβα καλά, ένας βουλευτής του κόμματός σας, ο κ. Κ. Χατζηδάκης, είχε χθες σε μια εφημερίδα ένα άρθρο, που ήταν υπέρ της συναίνεσης και εναντίον των εκλογών. Αν δεν απατώμαι, η γραμμή του κόμματος, που εξέφρασε ο κ. Σαμαράς….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι. Έχετε μείνει μόνο στον τίτλο, που δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο του άρθρου. Αλλά, τέλος πάντων, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλατε να σχολιάσετε την απόφαση του Eurogroup;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία -το υπογράμμισε πολλές φορές έως τώρα ο Πρόεδρός μας κ. Αντώνης Σαμαράς- συμφωνεί ως προς τους στόχους, αλλά διαφωνεί ως προς τους τρόπους με τους οποίους επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων αυτών.
Είναι βασική θέση μας η μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Συμφωνούμε, επίσης, στα καθοριστικά μέτρα, που έχουν τεθεί, όπως:
-Οι αποκρατικοποιήσεις και, γενικότερα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
-Η δραστική μείωση της κρατικής σπατάλης. Σας θυμίζουμε ότι το πρόγραμμά μας προβλέπει μείωση δημοσίων δαπανών κατά 18,4 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια και τον πρώτο χρόνο 4,2 δισ. ευρώ.
-Η κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών.
-Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
-Το πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια. Αμέσως μετά, η εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Και η εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.
Όμως, για να υπάρξει επανεκκίνηση της Οικονομίας, πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των προτάσεων που καταθέσαμε στο «Ζάππειο ΙΙ».
Ως άμεσα μέτρα -το είπε και χθες ο Πρόεδρος στη Βουλή- ζητούμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζωτικό πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά.
Για το σκοπό αυτό θεωρούμε ότι πρέπει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:
-Να αξιοποιήσει άμεσα τις δυνατότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Παγκόσμια Τράπεζα.
-Να βάλει μπροστά τα έργα συμβάσεων παραχώρησης -ανάμεσα στα οποία και οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι- που έχουν ουσιαστικά σταματήσει.
-Να επισπεύσει την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
-Να προχωρήσει στον αναγκαίο συμψηφισμό για χρέη από και προς το Δημόσιο.
-Να συνεχιστεί η παροχή εγγυήσεων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τουλάχιστον ένα ακόμα χρόνο, έτσι ώστε οι πιστώσεις αυτές, που τόσο ανάγκη τις έχει η αγορά, να φτάσουν στην πραγματική Οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιπλέον, το Eurogroup έθεσε ως προαπαιτούμενο για την επιτυχία του προγράμματος την εθνική ενότητα και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Λέει ότι η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά θέλει πρώτα την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και μετά…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η απάντησή μου, σας καλύπτει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι δεν σας αγγίζει ως Ν.Δ.;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι στους βασικούς στόχους, στη μείωση ελλείμματος και χρέους, συμφωνούμε. Ποιος διαφωνεί με τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους; Επίσης, στα καθοριστικά μέτρα, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, ο έλεγχος της σπατάλης στο Δημόσιο και όλα τα άλλα που σας ανέφερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε, δηλαδή, δεν υπάρχει διαφωνία;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Στους βασικούς στόχους και τα καθοριστικά μέτρα έχουμε τη συγκεκριμένη θέση την οποία σας ανέπτυξα. Είπαμε, επίσης, ότι για να υπάρξει επανεκκίνηση χρειάζεται εφαρμογή των προτάσεων που έχουμε κάνει στο «Ζάππειο ΙΙ», που είναι τα φορολογικά κ.λ.π. Είναι όλα αυτά που ξέρετε και θεωρώ ότι είναι γνωστά πια. Ως άμεσης προτεραιότητας θέτουμε το πρόβλημα της ρευστότητας της αγοράς, που εμείς το θεωρούμε σημαντικό και ζητούμε από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει άμεσα τις δυνατότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεως και η Παγκόσμια Τράπεζα, να προχωρήσει στη ρύθμιση των οφειλών από και προς το Δημόσιο και όλα τα υπόλοιπα τα οποία θεωρούμε απαραίτητα για τη ρευστότητα. Και τα έχουμε αναφέρει εκτενώς, τις τελευταίες μέρες. Και τα είπε, μάλιστα, και ο Πρόεδρος της Ν.Δ., χθες, στην ομιλία του στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Eurogroup μιλάει για το Μεσοπρόθεσμο, όμως. Ότι πρέπει να εφαρμοστεί.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας. Αν πιστεύετε ότι στο ενδεχόμενο να γίνουν τώρα εκλογές θα είχε σαν αποτέλεσμα από την κάλπη να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή όχι. Με το κλίμα που υπάρχει έξω.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πιστεύουμε και έχουμε ως στόχο να είναι η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν είναι, όμως, πάμε σε περιπέτεια…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμο κόμμα μετά την όποια εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν γίνει αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με όλο αυτό το κλίμα που υπάρχει έξω;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτός είναι ο στόχος μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος σας,….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς δεν βλέπουμε τίποτα άλλο πέραν της αυτοδυναμίας….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος σας, η χώρα οδηγείται σε ακυβερνησία και άρα σε χρεοκοπία.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτές είναι δικές σας εκτιμήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού δεν είστε βέβαιος για την αυτοδυναμία.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είπα εγώ ότι δεν είμαι βέβαιος για την αυτοδυναμία; Το ακριβώς αντίθετο είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα πως δεχτήκατε να κάνετε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, όταν κατά τα άλλα υποτίθεται ότι διαφωνείτε επί της ουσίας με την πολιτική του;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά τις συνθήκες που έγινε αυτή η προσπάθεια. Υπήρξε αναλυτική αναφορά στη Βουλή και χθες από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε να μην είναι πρωθυπουργός και ως εκ τούτου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήταν το πρόβλημα ή η εφαρμοσμένη πολιτική;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μα και σε αυτό μπήκαν βασικοί όροι. Οι όροι ήταν να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου και να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση και του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν στελέχη που έχουν διαμηνύσει στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι κακώς χειρίστηκε το θέμα και ότι θα έπρεπε να είχε πάει στο Μέγαρο Μαξίμου;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, όλοι συμφωνούν με την τακτική του Σαμαρά;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Όλοι συμφωνούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε υπόψη σας αν έχουν κανονιστεί συναντήσεις στο περιθώριο του ΕΛΚ;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα σας ανακοινώσω εγκαίρως το πρόγραμμα του Προέδρου. Ευχαριστώ πολύ.