Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Οι αστειότητες του πρωθυπουργού

Οι αστειότητες του πρωθυπουργού

Οι απίστευτοι πολιτικοί χειρισμοί του Γ. Παπανδρέου, το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις χθεσινές παλινωδίες του, αναδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αδυναμία του να κυβερνήσει τη χώρα και, παράλληλα, την ανάγκη να δοθεί τέλος στην ακυβερνησία με την προσφυγή στο λαό. Η αρχική εκδήλωση πρόθεσης από τον κ. Παπανδρέου για παραίτησή του και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με άλλον πρωθυπουργό μετατράπηκε, λίγες ώρες αργότερα, σε «γάντζωμα» στην εξουσία και εξαγγελία ανασχηματισμού επικοινωνιακού χαρακτήρα, για αλλαγές προσώπων και όχι της αδιέξοδης πολιτικής που κατέστρεψε τη χώρα και διαλύει την κοινωνία.
Ο Γ. Παπανδρέου το μεσημέρι παρέδωσε την εξουσία και το βράδυ άλλαξε γνώμη, προφανώς επειδή το μετάνιωσε ή δέχθηκε πιέσεις από το στενό περιβάλλον του. Είπε να φύγει, μα πού να πάει, κατά την αποστροφή του λαϊκού αοιδού. Αυτή δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση από ένα εκλεγμένο πρωθυπουργό, αλλά πρόκειται για πρωτοφανείς αστειότητες. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου δεν άντεξε το βάρος και, υπό το κράτος του πανικού που προκαλεί η κατάρρευση, αυτοκαταργήθηκε πριν αποκαθηλωθεί από τους ίδιους τους βουλευτές του, αλλά, στη συνέχεια, αποφάσισε να περισώσει ό,τι μπορεί.
Η αβάσταχτη ελαφρότητα, που διακρίνει τους πολιτικούς χειρισμούς του πρωθυπουργού και η οποία επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση αυτή, είναι εθνικά επικίνδυνη. Η κωμωδία εξελίσσεται σε δράμα για τον Γ. Παπανδρέου, αλλά, δυστυχώς, και για την Ελλάδα, αφού το σημερινό καθεστώς ακυβερνησίας και οι καταδικαστικές επιλογές του Μνημονίου αφήνουν για την επόμενη μέρα μια «μαύρη τρύπα», όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στη χώρα. Φθάνει όμως πια το παιχνίδι με τους θεσμούς, με την οικονομία, με την κοινωνία. Μόνη λύση πλέον είναι οι εκλογές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ