Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΔ κ ΑΝΤ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει, για δεύτερη ημέρα, την περιοδεία του στη Θράκη.
Σήμερα το πρωί, είχε συνάντηση με το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με το Μουφτή Κομοτηνής και με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Κομοτηνής, όπου -σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε- είπε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Πρώτα από όλα, κύριε πρόεδρε θα ήθελα να σε συγχαρώ γιατί αυτά τα οποία είπατε τα προσυπογράφω, ανέτως. Αισθάνομαι ότι έχει επιστρέψει στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η εποχή της εγκατάλειψης. Υπάρχει αποβιομηχάνιση παντού, υπάρχει εκτίναξη της ανεργίας παντού, υπάρχει δημογραφική απογύμνωση. Και η κυβέρνηση δείχνει ότι το μόνο το οποίο επιφυλάσσει για τη Θράκη είναι -χωροταξικά τουλάχιστον- να είναι κέντρο υποδοχής των λαθρομεταναστών. Αυτό, για μας, είναι απαράδεκτο.
Η Θράκη δικαιούται να εξελιχθεί σε πρότυπο εναλλακτικής, οικολογικής ανάπτυξης. Σε μοντέλο μιας ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας -που είναι- και να μπορέσει μέσα από τη διαφορετικότητα να αποκτήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που χρειάζεται. Γιατί η επιχειρηματικότητα είναι το βάθρο -όπως είπα και πριν- της ανάπτυξης. Και πρέπει πάντοτε να την απενοχοποιούμε, αντί να τη θεωρούμε υπεύθυνη για όσα έχουν συμβεί. Γιατί υπάρχουν, δυστυχώς και τέτοιες απόψεις.
Θα πρέπει η επιχειρηματικότητα -και αυτή είναι η ευθύνη που αναλαμβάνω εδώ σήμερα στη Θράκη- να βασιστεί πάνω στη σύμπλευση της βοήθειας του κράτους, όχι της συμμετοχής του, ώστε να σταθεί ο επιχειρηματίας στα πόδια του.
Και πιστεύω πραγματικά ότι πυρήνας είναι τα Επιμελητήρια σε κάθε περιοχή. Εμείς τα σεβόμαστε απολύτως. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι σημαντικές προσωπικότητες του χώρου σας -δεν θέλω να προχωρήσω σε ονόματα- έχουν, ήδη, επίσημα αναλάβει την ευθύνη να είναι δίπλα μας στην προσπάθεια κατάρτισης ενός προγράμματος σύγχρονου, Ευρωπαϊκού, που θα προχωρά στην ανταγωνιστικότητα με τολμηρές τομές, γιατί διαφορετικά δεν σώζεται τίποτα.
Ο μόνος τρόπος είναι η Ανάπτυξη. Και η Ανάπτυξη θα γίνει μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Χαίρομαι για τα λόγια, τα οποία είπατε. Θέλω να εγγυηθώ στις Θρακιώτισσες και τους Θρακιώτες αυτή την προοπτική από τη δική μας πλευρά. Γι’ αυτό ετοιμάζουμε και, σε λίγο, θα ανακοινώσουμε το επικαιροποιημένο πρόγραμμά μας, το Ζάππειο ΙΙ, όπως το λέμε.
Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι εδώ. Θέλω να ξέρετε ότι σε κάθε περιοχή, που πηγαίνω, επισκέπτομαι πάντοτε τα Επιμελητήρια. Λυπούμαι για το γεγονός ότι οι πληροφορίες λένε ότι και για τα Επιμελητήρια ακόμα ετοιμάζουν ‘’Καλλικράτη’’. Εύχομαι να μην είναι έτσι. Θα είναι, δηλαδή, αδιανόητο την ώρα που απαιτείται  έκτακτη λύση στο έκτακτο πρόβλημα -και η έκτακτη λύση θα προέλθει μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία- να την υπαγάγουμε και αυτή σε ένα κρατικό οικοσύστημα, ελεγχόμενο από το κέντρο. Θα είναι αδιανόητο. Εδώ, αντίθετα, θα πρέπει να υπάρχει ενίσχυση της αποκέντρωσης και όχι του κέντρου.
Είπατε, πολύ σωστά, ότι είμαστε μία χώρα με το ρεκόρ να έχει η πρωτεύουσά της το μισό πληθυσμό. Δυστυχώς, σε λίγο, θα είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να κάνουμε τα πάντα στην Αθήνα. Και σήμερα, εν πολλοίς, αυτό γίνεται. Θέλετε να φτιάξετε μία επιχείρηση εδώ στη Θράκη; Κατεβαίνετε στην Αθήνα για να πάρετε 400 άδειες, χάνετε 400 μέρες. Έτσι δεν υπάρχει παραγωγικότητα. Υπάρχει πλημμυρίδα γραφειοκρατίας στην Αθήνα. Τα δύο μπερδεύονται. Δυσαρεστείται ο κόσμος. Αυτό γινόταν ακόμη και σε καλές εποχές. Και ακόμη περισσότερο τώρα που έχει μπει η κατάθλιψη σαν εθνικό χαρακτηριστικό.
Θέλω, λοιπόν, να σας παρακαλέσω να προχωρήσουμε τώρα, στην ανάλυση των συγκεκριμένων. Πέρασε η εποχή της θεωρίας. Είμαστε στην ιδεολογία του συγκεκριμένου. Και θα ήθελα από τον κάθε ένα, από τις κυρίες και τους κυρίους, που είχαν την καλοσύνη να έρθουν σήμερα και εκπροσωπούν μία τάξη ανθρώπων, να μας πουν τις απόψεις τους. Γιατί θέλουμε να είμαστε γνώστες, να έχουμε γνώση και όχι γνώμη του τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή. Περιοχή την οποία ιδιαίτερα αγαπάμε όχι μόνο επειδή είναι ακριτική, αλλά και επειδή έχει δώσει, με την ιστορία της, λαμπρά παραδείγματα αγώνα και στην ανάπτυξη και στην οικονομία. Και θέλουμε να έρθει αυτή η εποχή και πάλι. Με ανθρώπους όπως εσείς, που το κύτταρό σας αντιλαμβάνομαι ότι είναι νευρικό και παραγωγικό.
Θέλουμε και να πληροφορούμαστε την αλήθεια και να είμαστε μαζί αγωνιστές σ’ αυτή την καινούργια προσπάθεια που έχουμε βάλει μπροστά.
Είμαι εδώ με τους άξιους φίλους, συνεργάτες, συναδέλφους μου, για να αποτυπώσουμε αυτές τις σκέψεις και να σας βοηθήσουμε κι εμείς, όταν με το καλό έρθει η στιγμή, να βγούμε όλοι μαζί, πιο γρήγορα από αυτό το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας.
Ευχαριστώ πολύ για την τιμή και την πρόσκληση».