Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Σταύρος Δήμας: Έτσι θα βγούμε από την κρίση

Στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του από την ημέρα που έγινε αντιπρόεδρος της ΝΔ ο Σταύρος Δήμας αποκαλύπτει τα επιχειρήματα που το κόμμα του θέτει στις διεθνείς επαφές του, ενώ χαρακτηρίζει «μίζερη» την πρόσφατη μείωση του ούτως ή άλλως «τοκογλυφικού και εκδικητικού» επιτοκίου. Ο κατά γενική ομολογία επιτυχημένος πρ. επίτροπος για το Περιβάλλον δεν κρύβει την ανησυχία του για την πυρηνική ενέργεια, εύχεται σύντομη απεμπλοκή της διεθνούς κοινότητας από τη Λιβύη, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τα δύο αυτά διεθνή γεγονότα συνδυαστικά.

Πόσο ανησυχείτε για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας τώρα και μελλοντικά στην Ευρώπη; Μόλις πριν από λίγο καιρό κάποιοι ζητούσαν κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και στη χώρα μας...
Κατ’ επανάληψη έχω τονίσει τους κινδύνους από την παραγωγή και τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και τα άλλα σχετικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η διαχείριση των ραδιενεργών υπολοίπων και η συντήρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων μετά το τέλος της παραγωγικής ζωής τους. Νομίζω ότι στη χώρα μας οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας, που ήταν πάντα μειοψηφία, έκαναν λάθος εκτιμήσεις, υπερτονίζοντας τα πλεονεκτήματα έναντι των μειονεκτημάτων της. Είναι προφανές ότι λόγω των συχνών σεισμών οι σχετικοί κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι και η οικονομική επιβάρυνση για πρόσθετες εργασίες ισχυροποίησης των εγκαταστάσεων θα καθιστούσε την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και οικονομικά ασύμφορη. Το γεγονός ότι σε μια χώρα πειθαρχημένη και τεχνολογικά προηγμένη, όπως η Ιαπωνία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, καθώς και η έκπληξή τους που δεν είχαν προβλέψει όλους τους πιθανούς κινδύνους επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις για την πυρηνική ενέργεια. Πιστεύω ότι η ορθή επιλογή για την Ελλάδα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε γειτονικές όμως χώρες, όπως στη Βουλγαρία, στη Σλοβενία, στην Τουρκία, λειτουργούν ή ετοιμάζονται πυρηνικοί σταθμοί. Κινδυνεύουμε, κ. υπουργέ ;
Αυτό είναι αλήθεια, και οι κίνδυνοι υπάρχουν. Γι’ αυτό και επιβλήθηκε από την Ε.Ε. το κλείσιμο αρκετών μονάδων παλαιάς τεχνολογίας, ιδιαίτερα σταθμών τύπου Τσέρνομπιλ. Πρόσφατα μάλιστα αποφασίστηκε να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέο, πιο αυστηρό κανονισμό για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Πιστεύω ότι η πίεση της κοινής γνώμης, αλλά και το πρόσθετο οικονομικό κόστος από τον νέο κανονισμό θα αποτρέψουν την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών και θα επισπεύσουν το κλείσιμο παλαιών. Το ίδιο πιστεύω και για την Τουρκία, που θα πρέπει να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η κατάληξη των επιχειρήσεων στη Λιβύη; Θα απεμπλακεί σύντομα η διεθνής κοινότητα;
Κατ’ αρχάς πιστεύω και ελπίζω το ρεύμα δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο να επικρατήσει. Πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους. Γι’ αυτό και η διεθνής εμπλοκή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρέπει τα τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν, αφού εξασφαλιστεί η προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από την κρίση στη Λιβύη;
Η όλη αναταραχή στη Βόρεια Αφρική, μεταξύ άλλων, θα εντείνει τις πιέσεις από νέα κύματα μεταναστών, θα αυξήσει τις τιμές των καυσίμων και θα ζημιώσει ελληνικές εταιρείες που έχουν εργασίες στις χώρες αυτές. Ταυτόχρονα, όμως, εφόσον γίνουν οι σωστοί χειρισμοί, μπορεί να αναδειχτεί και να αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημαντικά διμερή θέματα, όπως ο καθορισμός ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, πρέπει να είναι πάντα στο μυαλό μας και να καθοδηγούν τις κινήσεις μας. Ακόμη θέλω να επισημάνω ότι η πολιτική αστάθεια στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, σε συνδυασμό με τα πυρηνικά προβλήματα της Ιαπωνίας, θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, κάτι που βέβαια δεν θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Λίγες μέρες πριν από την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματός της, τι κρατά και τι αλλάζει η ΝΔ από την πρώτη παρουσίαση πέρυσι το καλοκαίρι;
Η παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος της ΝΔ θα γίνει από τον κ. Σαμαρά στο Ζάππειο το επόμενο διάστημα και αφού βέβαια το ευρωπαϊκό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί. Θα καταθέσει προτάσεις για έξοδο από την κρίση προτάσσοντας την άμεση ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Ελάχιστοι αμφισβητούν πλέον ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από πέρυσι βυθίζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας και επίμονων ελλειμμάτων. Και σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η λύση στο πρόβλημα μπορεί να έρθει αν δοθεί προτεραιότητα και επιτευχθεί ανάπτυξη.

Υπάρχουν δηλαδή μέτρα, κ. υπουργέ, τα οποία το κόμμα σας προτείνει και θα μπορούσαν να αλλάξουν άμεσα την ουσία της οικονομικής πολιτικής αλλά και την ψυχολογία;
Αυτός είναι ο σκοπός του επικαιροποιημένου προγράμματος. Τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό και με δυνατότητες ταχείας απόδοσης, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι νέες τεχνολογίες κ.ά., είναι λογικό να έχουν προτεραιότητα. Θα χρειαστεί ακόμη να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες από την Ε.Ε., όπως τα προγράμματα διευρωπαϊκών υποδομών. Να συνηγορήσουμε ακόμα στην πρόταση Μπαρόζο για την έκδοση «ομολόγων έργων». Απαραίτητη βέβαια είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος με ξεκάθαρους και φιλόδοξους στόχους και ενός γενναίου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

ΝΔ και μνημόνιο
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι πέρυσι ήταν η εποχή της συναίνεσης, φέτος είναι η εποχή της αλλαγής των όρων του μνημονίου. Πόσο εφικτό είναι αυτό, δεδομένης της στάσης των δανειστών μας;
Κατ’ αρχάς ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι αντίθετος με τους μακροπρόθεσμους στόχους του μνημονίου, αλλά με την πολιτική που μας επιβάλλει προκειμένου να φτάσουμε στους στόχους αυτούς. Η άποψη ότι η προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα οδηγήσουν από μόνες τους σε ταχεία αποκατάσταση των ρυθμών ανάπτυξης είναι υπεραισιόδοξη και σε κάθε περίπτωση θα απαιτήσει πολύ χρόνο. Αυτό γίνεται πλέον ευρύτατα αντιληπτό, πιστεύω και από τους εταίρους μας.

Στο σημείο αυτό όμως επανέρχεται η μομφή που σας απευθύνει το ΠΑΣΟΚ, ότι άλλα λέτε στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό...
Αυτό δεν αληθεύει. Ίσως έτσι ερμηνεύουν το ότι η ΝΔ δεν εξάγει στο εξωτερικό την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Και κατά τη γνώμη μου καλώς πράττει η ΝΔ. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να αρχίσει η αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.

Το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλοι, όπως π.χ. ο κ. Καρατζαφέρης, διατείνονται ότι χωρίς το μνημόνιο η κυβέρνηση δεν θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Το βρίσκετε υπερβολικό;
Αναμφίβολα ευθύνη για το ακολουθούμενο μη ρεαλιστικό μείγμα πολιτικής φέρουν σε μεγάλο βαθμό και οι δανειστές μας. Καθυστέρησαν, και το μνημόνιο παρουσιάστηκε ως λύση ύστατης ανάγκης. Σκοπός του πακέτου στήριξης έπρεπε να ήταν το να επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας χωρίς να υπονομεύσει τη μακροπρόθεσμη φερεγγυότητά μας. Θα έπρεπε, συνεπώς, να ζητήσουμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, περισσότερο συμβατό με τη βέλτιστη αλληλουχία των μέτρων. Η δημοσιονομική προσαρμογή δηλαδή χρειάζεται να συμβαδίζει με διαρθρωτικά και άλλα μέτρα που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Ισχυρίζονται πάντως ότι η ΝΔ έπρεπε να είχε ψηφίσει στη Βουλή υπέρ του μνημονίου...
Η ΝΔ με τη στάση της υπογράμμισε τα λάθη της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Ενίσχυσε κατ’ αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση να αναπτύξει λογικά επιχειρήματα για τη διόρθωση αυτών των λαθών. Εξάλλου αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης στην επιδίωξη του κοινού στόχου, που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας μας.

«Ακόμη και τραπεζοϋπάλληλος...»
Ποια είναι αυτά τα λάθη, κ. υπουργέ;
Εκτός απ’ όσα ανέφερα προηγουμένως, ορισμένοι όροι του δανείου ήταν τόσο λάθος που έβγαζαν μάτι. Για παράδειγμα, ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος αποπληρωμής, τον οποίο οποιοσδήποτε απλός τραπεζικός υπάλληλος δεν θα ενέκρινε, γιατί απλώς δεν θα μπορούσε να εκπληρωθεί. Ή το απαράδεκτα υψηλό, τοκογλυφικό και εκδικητικό επιτόκιο. Από πολύ νωρίς η ΝΔ υπέδειξε και εξήγησε τα λάθη αυτά στην τρόικα και μετά στον κ. Στρος-Καν, στον κ. Ρεν και σε άλλους. Θέσαμε π.χ. το ερώτημα γιατί, ενώ διακηρύσσουν ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα σταματήσει τις πληρωμές προς τους δανειστές της, επιβαρύνουν την Ελλάδα με ασφάλιστρα κατά του κινδύνου που κατηγορηματικά αποκλείουν. Πέραν της μεγάλης επιβάρυνσης της χώρας, έστειλαν και λάθος μήνυμα στις αγορές. Και πρέπει να αποκαλύψω ότι δεν καταγράφηκε καμία διαφωνία εκ μέρους των συνομιλητών μας. Με την ευκαιρία, θέλω να τονίσω ότι η μείωση του επιτοκίου κατά 1% ήταν μίζερη και η χειρότερη από τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μείωση δηλαδή 1% ή 2% ή 2,5%.

Πολλή συζήτηση γίνεται για τη στάση που τήρησε ο κ. Παπανδρέου μόλις εξελέγη, κυρίως στις διεθνείς επαφές του. Εσείς ήσασταν επίτροπος τότε. Τι έχετε να μας καταθέσετε επ’ αυτού;
Ότι όλοι μας, πάντα και παντού, και πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, όπου τα λόγια εύκολα παρερμηνεύονται, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε οδηγό την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων.

«Ηγέτες με σθένος»
Ένας στους τρεις ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς είναι εκτός ΝΔ την ώρα αυτή. Ποιες πρωτοβουλίες και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρει η ηγεσία του κόμματός σας από δω και πέρα;
Η αβεβαιότητα, η σύγχυση, η δικαιολογημένη ανησυχία των συμπατριωτών μας για το μέλλον και τα εντεινόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά δεν επιτρέπουν μικροκομματικούς σχεδιασμούς και πρακτικές. Πιστεύω ότι ούτε αποδίδουν κομματικά. Οι πολίτες θα επιλέξουν εκείνες τις πολιτικές που θα πείσουν για την αποτελεσματικότητά τους και τους πολιτικούς τους οποίους θεωρούν ικανούς, σοβαρούς και ειλικρινείς. Χρειαζόμαστε ηγέτες με σθένος.

FREE SUNDAY