Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Όχι σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο συγχωνεύσεων, καταργήσεων σχολείων στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) που ξεκινούν σειρά κινητοποιήσεων για το θέμα . Μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα κλείσουν, ενώ συγχωνεύσεις αναμένονται και σε λυκειακές τάξεις... αλλά και σε σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην ίδιο χώρο.
Στη Δυτική Κορινθία προτείνεται η συγχώνευση του Γυμνασίου Παναριτίου με 13 μαθητές με το 2ον Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου που απέχουν 20 χιλιόμετρα μεταξύ τους καθώς και η υγχώνευση του Επαγγελματικού Λυκείου Ξυλοκάστρου με 40 μαθητές με το Επαγγελματικό Λύκειο Κιάτου που απέχουν μεταξύ τους 15 χιλιόμετρα.
Οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών  αντιδρούν στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας . Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π. E. ΣΙΚΥΩΝΑΣ- ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ , για το θέμα αυτό σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξείς:
  
"Καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
Κιάτο,
19/01/2011
 Πληρ. : Κάσσιος Δημήτριος, Τηλ. 69..
Προς: κ. Διευθυντή Π/θμιας Εκπ/σης Ν. Κορινθίας
Κοιν: Μέλη του Συλλόγου
Το τελευταίο διάστημα προωθείται διαδικασία για συγχωνεύσεις και καταργήσεις διαφόρων σχολικών μονάδων. κ. Διευθυντά, Ευελπιστούμε ότι εσείς ,πριν συζητήσετε το σοβαρότατο αυτό θέμα με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων της Πρωτοβάθμι ας Εκπαίδευσης, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση , με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και γενικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν θα πάρετε την ευθύνη αποκλειστικά επάνω σας. Η Παιδεία και η Εκπαίδευση , όπως πολύ καλά λέγατε κι ως συνδικαλιστής, δεν είναι υπόθεση του ενός. Χρειάζεται οι όποιες αποφάσεις – προτάσεις σας να έχουν τύχει ευρύτατης αποδοχής αν όχι ομοφωνίας. Το Δ.Σ του Συλλόγου μας ομόφωνα εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του για τις επιχειρούμενες αλλαγές, γιατί αυτές όπως προτείνονται θα οδηγήσουν: • Στην κατάργηση και συγχώνευση σχολείων μόνο και μόνο για εξοικονόμηση πόρων • Στη μείωση των θέσεων εργασίας, στην παύση των διορισμών • Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών • Στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών • Στην κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας • Στην δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. κ. Διευθυντά, Είναι ανάγκη να επισημάνουμε ότι δεν πρόκειται για καταργήσεις κάποιων ολιγοθεσίων σχολείων (μονοθέσια, διθέσια) αλλά για πρόθεση δημιουργίας σχολικών συγκροτημάτων εκατοντάδων μαθητών, που είναι αμφίβολο αν θα πληρούν τα στοιχειώδη, τόσο από άποψη υποδομών όσο και από άποψη εργασιακών σχέσεων και συνθηκών εργασίας. Κ. Διευθυντά, Άλλες είναι σήμερα οι προτεραιότητες. Προτεραιότητες είναι: • η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, • η ελλιπής υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή , • η πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών, • η ενίσχυση των μαθητών κ. λ. π. Το Δ.Σ του Συλλόγου μας δηλώνει ότι με όσες δυνάμεις έχει θα αγωνιστεί για την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις προτάσεις που θα συμβάλλουν σε αυτόν τον σκοπό.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΣΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΠΑΚΛΩΡΗ ΜΠΕΤΤΥ"