Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου 5 βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το δημόσιο, ενώ παρατηρήσεις έγιναν και για τη νομιμότητα άλλων διατάξεων.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, αντισυνταγματική την υπαγωγή των δημοσίων
υπαλλήλων στο ΙΚΑ, όπως και τις διατάξεις που προβλέπουν να καθορίζονται με υπουργική απόφαση τα ποσά των συντάξεων και η αναπροσαρμογή τους.
Κατά το ανώτατο δικαστήριο για τα θέματα αυτά το Σύνταγμα επιβάλλει την ψήφιση νόμου.
Στο μεταξύ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με την ακρόαση φορέων.
Οι επιπτώσεις είναι παντού, έχουμε μια βίαιη ανατροπή κατακτήσεων μιας ζωής και που αναδεικνύουν μείζον δημοκρατικό ζήτημα. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου σημειώνοντας ότι ο λαός δεν ρωτήθηκε στις πρόσφατες εκλογές για αυτό τον ακρωτηριασμό του κοινωνικού κράτους. Ως πλέον αντικοινωνικό και βάρβαρο μέτρο χαρακτήρισε την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Όπως είπε είναι απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει ούτε καν καμία μεταβατικότητα ως προς τις αλλαγές στις μητέρες ανηλίκων και στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Το νομοσχέδιο παράγει ανασφάλεια κάνοντας ένα ακόμη έωλο και πελατειακό βήμα ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Το ασφαλιστικό σύστημα μετατράπηκε σε κοινωνική νάρκη δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τονίζοντας ότι χρειάζεται νοικοκύρεμα και ορθολογική διοίκηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας Βασίλης Κορκίδης ευχήθηκε καλά γηρατειά με το νέο ασφαλιστικό.