Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών - Το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων

Πρωτοφανές ομοφοβικό παραλήρημα από βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ για το Σύμφωνο Συμβίωσης - Άγρια κόντρα με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Ενώ αρχικά οι ΑΝΕΛ είχαν επιφυλαχθεί ως προς την στάση τους έναντι του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, τελικώς επέλεξαν να το καταψηφίσουν «δοκιμάζοντας», για άλλη μια φορά, τις αντοχές του κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας.
Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο βουλευτής του κόμματος Β.Κόκκαλης είχε δηλώσει ότι οι ΑΝΕΛ επιφυλάσσονται, ενώ στην σημερινή συνεδρίαση ο έτερος βουλευτής Κ.Κατσίκης δήλωσε ότι καταψηφίζουν.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση μεταστροφή της στάσης του Ποταμιού το οποίο, ενώ δήλωσε διά του βουλευτή του Ι.Φωτήλα ότι επιφυλάσσεται, μόλις ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ έκανε γνωστό ότι το κόμμα του καταψηφίζει, έκανε γνωστό ότι το Ποτάμι ψηφίζει «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Η ΝΔ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια ως προς την ψήφο που θα επιλέξει, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν. Παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις που διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ ψήφισε θετικά επί της αρχής, ενώ «ναι» ψήφισε και η Ένωση Κεντρώων.
Όσον αφορά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για άλλες διατάξεις όπως αυτή που αφορά τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος προχώρησε σε βελτιώσεις σύμφωνα με τις οποίες η εκπαιδευτική άδεια θα χορηγείται μετά από κρίση και του εισαγγελέα και του δικαστή.
Ενώ για το θέμα της τεκνοθεσίας ή υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά το παρόν νομοσχέδιο, αλλά ότι εξετάζεται για επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία.
Τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε προαναγγείλει εμμέσως ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, ο οποίος μάλιστα είχε αναφερθεί στο θέμα, λέγοντας πως θα περιμένουν και την άποψη της Εκκλησίας, η οποία ως γνωστόν είναι κατά του Συμφώνου Συμβίωσης.
Το νομοσχέδιο, θα συζητηθεί σε Β΄ ανάγνωση την ερχόμενη Δευτέρα ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου.
Οι περισσότερες αντιρρήσεις και ενστάσεις ήρθαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους Ανεξάρτητους Έλληνες στα θέματα της υιοθεσίας ή τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσαφηνίσει πλήρως ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα, και να αποκλείσει έτσι κάθε παρερμηνεία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επανέλαβε την δέσμευσή του ότι στην βελτιωτική ρύθμιση που θα καταθέσει, θα ορίζεται ρητά ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά θέματα υιοθεσίας.
Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση είναι η τοποθέτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος δεν άσκησε απλά κριτική στο νομοσχέδιο αλλά προχώρησε σε ένα πρωτοφανές ομοφοβικό παραλήρημα.
Όπως είπε ο κ. Κατσίκης οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι κατά του Συμφώνου Συμβίωσης γιατί προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας.
«Θα μπορούσε να μην έρθει τώρα προς συζήτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι το Σύμφωνο παραπέμπεται σε συνέχεια, ώστε και τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να προβαίνουν σε γάμο και υιοθεσία. Προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας.
Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό αλλά συνέχισε λέγοντας: "η ομοφυλία παραπέμπει σε μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπομένων. Παραβιάζει την αρχή της ομαλής ψυχοσωματικής ανάπτυξης του παιδιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ κατέληξε λέγοντας: «Δηλώνω την πρόθεση μου να καταψηφίσω. Η ελληνική οικογένεια δεν είναι δυνατόν να πληγεί από ζευγάρια με ποικίλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς».
Τα όσα υποστήριξε ο κ. Κατσίκης, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα.
«Παρεκτρεπόμενος είναι αυτός που παραβιάζει τους νόμους και τίποτα άλλο. Τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα. Τι θα πει ότι ο νόμος αφορά μια μειοψηφία. Πού το ξέρετε ότι είναι μειοψηφία; Ισονομία και ισοπολιτεία σημαίνει να σέβεσαι τα δικαιώματα του ανθρώπου, έστω και αν είναι ένας», αντέτεινε ο κ. Λάππας.