Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Τσάμπα ισοπαλία… Ο Ολυμπιακός ισοφαριστικε στο 90΄ - Η ΑΕΚ αδίκησε τον εαυτό της...

 

Ο Ολυμπιακός προηγούταν από το 16′ έως το 90′ στην “TSC Arena”, αγωνιζόμενος με παίκτη λιγότερο από το 72′, αλλά δεν άντεξε απέναντι στην Μπάτσκα Τόπολα, η οποία του απέσπασε ισοπαλία με 2-2 στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του 2ου ομίλου του Europa League.


Οι “ερυθρόλευκοι” πίεσαν στα πρώτα λεπτά, ψάχνοντας το γκολ που θα αφαιρούσε γρήγορα από πάνω τους το μεγαλύτερο μέρος του… άγχους. Τα κατάφεραν μόλις στο 16′, όταν μετά από μία τρομερή μπαλιά του Φορτούνη, ο Ποντένσε σέντραρε γλυκά και ο Μασούρας πήρε μία κεφαλιά στην αντίθετη γωνία του Ίλιτς για το 1-0. Η κατοχή συνέχισε να ανήκει στους παίκτες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, αλλά οι γηπεδούχοι έβγαιναν σιγά σιγά από τα καρέ τους. Στο 31′ απείλησαν με τον Ράκονιατς, του οποίου το σουτ πέρασε οριακά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Η αρχή του δεύτερου μέρους ήταν κάτι παραπάνω από ιδανική. Ο Ποντένσε έκανε μια τρομερή ενέργεια από τα δεξιά, μπήκε στην περιοχή, έκανε μία τρίπλα και εκτέλεσε χαμηλά στην κλειστή γωνία για το 2-0 στο 57′. Οι Σέρβοι κατάφεραν να αντιδράσουν και μείωσαν στο 64′, με τελείωμα του Ντάκοβατς μετά από δημιουργία του Γιοβάνοβιτς. Οι ισορροπίες άλλαξαν στο 72′, όταν ο Ανδρέας Ντόη υπέπεσε σε φάουλ απέναντι σε παίκτη ο οποίος, σύμφωνα με τον διαιτητή, βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ και αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα. Οι παίκτες του Λάζετιτς κατάφεραν να βρουν το τέρμα της ισοφάρισης στο 90′, όταν μετά από σέντρα του Στόγιτς, ο Πάντοβιτς με εξαιρετική κεφαλιά νίκησε τον Πασχαλάκη και διαμόρφωσε το τελικό 2-2. 

Μπάτσκα Τόπολα (Ζάρκο Λάζετιτς): Ίλιτς, Τσβέτσκοβιτς, Κάλουσιτς, Άντονιτς (79′ Βούλιτς), Πέτροβιτς, Ραντίν (88′ Μιρτσέφσκι), Στόγιτς, Ντάκοβατς, Στάνιτς (79′ Πάντονιτς), Γιοβάνοβιτς (88′ Σος), Ράκονιατς (90’+4′ Βλαλούκιν)

Ολυμπιακός (Ντιέγκο Μαρτίνεθ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ντόη, Ρέτσος, Κίνι, Καμαρά, Έσε, Φορτούνης (74′ Αλεξανδρόπουλος), Ποντένσε (63′ Γιόβετιτς), Μασούρας (63′ Σολμπάκεν), Ελ Κααμπί (74′ Πορόζο).

 ======

Παρόλο που είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, η ΑΕΚ σπατάλησε αρκετές φάσεις και τελικά έμεινε στο 1-1 με τον Άγιαξ στην “OPAP Arena”, παραμένοντας όμως στην κορυφή του ομίλου, μετά την ισοπαλία στο Μαρσέιγ – Μπράιτον.

Ο αγώνας

Με στόχο να πιέσει τον Άγιαξ, μπήκε η ΑΕΚ στο παιχνίδι, με την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα να θέλει να επιβάλει τον δικό της ρυθμό και να χαλάσει το παιχνίδι των Ολλανδών. Η πρώτη τελική στο ματς, έγινε στο 10′ με τον Αραούχο να δοκιμάζει το πόδι του έξω από την περιοχή, με τον Γκόρτερ να μπλοκάρει. Δύο λεπτά αργότερα, ο Αίαντας έχασε μοναδική ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ. Ο Φορμπς, απέφυγε πολύ ωραία τον Βίντα, βρέθηκε απέναντι από τον Στάνκοβιτς, με τον τερματοφύλακα την ΑΕΚ να κρατάει το μηδέν σε δύο χρόνους. Στο 20′ οι Ολλανδοί απείλησαν ξανά. Ο Μπρόμπεϊ μπήκε στην περιοχή και εκτέλεσε μέσα από την περιοχή, όμως ο Στάνκοβιτς τον σταμάτησε. Ο Αίαντας χτυπούσε στην κόντρα διαρκώς. Σε μία τέτοια, ο Μπέρχβαϊν ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Πινέδα, με τον Γιογκ να δίνει το πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο ίδιος και με ωραίο σουτ έκανε το 1-0. Η ΑΕΚ πήρε ξανά μέτρα στο γήπεδο, ψάχνοντας την ισοφάριση. Στο 35′ ο Πινέδα με τρομερή ενέργεια σούταρε μέσα από την περιοχή. Ο Γκόρτερ με δυσκολία απομάκρυνε, με την μπάλα να φτάνει στον Σιντιμπέ, ο οποίος σούταρε εκτός εστίας. Στο 39′ ο Χατζισαφί έβγαλε μία γλυκιά σέντρα, αλλά ο Πόνσε δεν μπόρεσε να πιάσει σωστά την κεφαλιά. Το παιχνίδι είχε αποκτήσει φρενήρη ρυθμό. Στο 41′ ο Άγιαξ βρέθηκε στην επίθεση, ο Μπέρχβαϊν εκτέλεσε μέσα από την περιοχή, με τον Στάνκοβιτς να μπλοκάρει. Την επέμβαση του αγώνα, έκανε ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ στο 44′. O Μπέρχαουζ σημάδεψε την αριστερή γωνία του Αυστριακού, ο οποίος με το ένα χέρι έδιωξε την μπάλα. Η τελευταία καλή φάση του πρώτου μέρους ήρθε από την ΑΕΚ. Ο Γκατσίνοβιτς εκτέλεσε χαμηλά το κόρνερ και πήρε πάσα από τον Χατζισαφί. Ο Σέρβος έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Βίντα με ωραία κεφαλιά ψαράκι έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.

Με ορμή μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ και μόλις στο 48′ δημιούργησε τελική προσπάθεια με τον Γκατσίνοβιτς, ο οποίος δοκίμασε σέντρα – σουτ, με την μπάλα να περνάει λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Γκόρτερ. H “Ένωση” είχε τον απόλυτο έλεγχο στο παιχνίδι. Ο Άγιαξ, γινόταν επικίνδυνος μόνο στις αντεπιθέσεις. Σε μία από αυτές,  Μπέρχαουζ σούταρε εκτός περιοχής, με την μπάλα να περνάει πάνω από την εστία. Στο 66′ ο “Δικέφαλος” είχε καλή στιγμή. Ο Γκατσίνοβιτς μπήκε στην περιοχή και έκανε το σουτ, αλλά ο Γκόρτερ έπεσε στη γωνιά του και απομάκρυνε. Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Άγιαξ βγήκε μπροστά με τον Μπέρχαους, με τον Στάνκοβιτς να μαζεύει την μπάλα με διπλή προσπάθεια. Βάσει της εικόνας του αγώνα, η “Ένωση” πήρε αυτό που άξιζε από το παιχνίδι. Ο Άμραμπατ έβγαλε από τα δεξιά μία τρομερή σέντρα. Ο Βίντα μόνος του στην καρδιά της άμυνας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας για το 1-1. Η ομάδα του Ματίας Αλμείδα, είχε κλείσει τον Άγιαξ και τρία λεπτά αργότερα έχασε σπουδαία ευκαιρία για το 2-1, με τον Μάνταλο να πλασάρει εκτός εστίας. Στο 82′ ο Τέιλορ δοκίμασε να κερδίσει τον Στάνκοβιτς, με τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ να πέφτει στην γωνία του και να απομακρύνει. Στο 90′ η “Ένωση” έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία της στον αγώνα. Ο Γιόνσον βρέθηκε μόνος με τον Γκόρτερ, σε ένα ανεπανάληπτο τετ-α-τετ, αλλά δεν μπόρεσε να τον κερδίσει.

AEK (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ (67′ Ρότα), Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί (74′ Ελίασον), Σιμάνσκι, Πινέδα (67′ Γιόνσον), Γκατσίνοβιτς (79′ Μοχαμάντι), Άμραμπατ, Αραούχο, Πόνσε (67′ Μάνταλος)

Άγιαξ (Mόρις Στάιν): Γκόρτερ, Ρενς, Σούταλο, Άβιλα, Άτο, Ταχίροβιτς (84′  Φαν ντεν Μπόμεν), Μπεργκχάους, Τέιλορ, Μπέρχβαϊν, Φορμπς (84′ Άξελ Ντόνχεν), Μπρόμπεϊ (73′ Άκπομ)