Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Γυρίζοντας σελίδες (προς τα πίσω)

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Πόσες φορές έχουμε αλλάξει σελίδα χάρη στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;  Αμέτρητες – και για να μην υπερβάλλουμε, εκατοντάδες.
Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος και οι περί αυτούς έχουν αμέτρητες φορές χρησιμοποιήσει εκφράσεις του τύπου «ανοίγουμε νέα σελίδα», «γυρίζουμε σελίδα», «η σελίδα γύρισε».
Αν κρίνουμε από όσα έχουν συμβεί στη χώρα από τη στιγμή που αποφάσισαν με κάθε μέσο (και κάθε λογής ψέμα) να αρπάξουν την εξουσία μέχρι σήμερα που έχουν στρογγυλοκαθίσει πάνω της, προφανώς το βιβλίο με τις σελίδες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαβάζεται ξεκινώντας από την… τελευταία.

Ήδη από το 2013, ο κ. Τσίπρας περιόδευε ανά την Ελλάδα διακηρύσσοντας πότε ότι «είμαστε εδώ για να ανοίξουμε μια νέα σελίδα σε αυτό τον τόπο», πότε ότι «είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα», πότε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά έχοντας λευκή σελίδα», πότε ότι «ψηφίζουμε και ερχόμαστε να γυρίσουμε σελίδα».
«Κυρία Μέρκελ, κύριε Σαμαρά, κύριε Φούχτελ, κύριοι της τρόικας, κυρίες και κύριοι των μνημονίων, της ολιγαρχίας και της τραπεζοκρατίας: Οι μέρες της παντοδυναμίας σας είναι μετρημένες. Η παντοδυναμία σας στην Ελλάδα τελειώνει. Και ο ελληνικός λαός δεν γυρίζει απλώς σελίδα. Γράφει πάλι, όπως πάντοτε στις μεγάλες στιγμές της πατρίδας και του έθνους, το δικό του βιβλίο», βροντοφώνακε από την Τρίπολη ο κ. Τσίπρας στις 7 Μαΐου 2014.
«Και την Κυριακή η Ελλάδα δεν θα γυρίσει απλώς σελίδα. Θα κλείσει το βιβλίο της μεταπολίτευσης και θα αρχίσει ένα καινούργιο βιβλίο, που στο εξώφυλλό του θα γράφει: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα, Κοινωνική δικαιοσύνη», ξαναβροντοφώναξε από τη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαΐου 2014.
Για να συνεχίσει, στις 23 Μαΐου 2014, από το Ηράκλειο: «Πολίτες της Κρήτης. Δημοκρατικέ λαέ του Ηρακλείου. Ο κύβος ερρίφθη. Το Ηράκλειο για άλλη μια φορά δείχνει το δρόμο της μεγάλης αλλαγής. Την Κυριακή γυρίζουμε σελίδα. Αφήνουμε πίσω μας τα μνημόνια».
Τα ίδια έλεγε και ο κ. Καμμένος, είτε από το βήμα της ΔΕΘ, είτε σε συνεντεύξεις του.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, σε συνέντευξη Τύπου για τα «κόκκινα δάνεια», είπε ο κ. Καμμένος: «Η διακυβέρνηση αυτή έχει λήξει. Πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα - και εδώ πιθανώς θα πρέπει να διευκολύνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την παραίτησή του - σε εκλογές, για να μπορέσει να γυρίσει σελίδα ο τόπος».
Ο οποίος μάλιστα διακήρυσσε πως κουβέντιαζε με τον κ. Τσίπρα, «για τις προοπτικές που υπάρχουν προκειμένου να γυρίσει σελίδα ο τόπος» (15 Οκτωβρίου 2014, στον Real Fm, Χατζηνικολάου).
Γιατί, όπως έλεγαν, «έμπειροι και αποφασισμένοι» ήθελαν «να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξουμε την Ελλάδα», «μαζί με τον λαό», από τον οποίο ζητούσαν να τους εμπιστευτεί για «να γυρίσουμε σελίδα σε αυτή την τραγική εικόνα που παρουσιάζει πλέον η πατρίδα μας».
Η… αλλαγή σελίδας κορυφώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου 2015, με διακηρύξεις του τύπου «στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα δεν γυρίζει απλώς σελίδα. Γράφει ένα νέο βιβλίο. Ενώνεται ο λαός με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη αλλαγή» (Τσίπρας, Αγρίνιο, 17 Ιανουαρίου 2015).
Και συνέχισαν έτσι μέχρι την ημέρα των εκλογών.
Οπότε, το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσίπρας δήλωνε: «Ο ελληνικός λαός έγραψε Ιστορία. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω της τη λιτότητα της καταστροφής. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει σήμερα τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής. Εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Προτεραιότητα να αποκτήσει ξανά η χώρα και ο λαός μας τη χαμένη τους αξιοπρέπεια».
Από κοντά και ο Καμμένος: «Ο τόπος γύρισε σελίδα».
Από κοντά και ο Βαρουφάκης, που στις 28 Ιανουαρίου 2015, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, δήλωνε πως… «για την ακρίβεια σκοπεύουμε να γυρίσουμε τρεις σελίδες»! Για να… ξαναλλάξει ο ίδιος σελίδα μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου (του 2015).
Τότε που με κυβερνητικό Non Paper μαθαίναμε πως «η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Απετράπη η εφαρμογή του mail Χαρδούβελη. Οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό. Η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια»!
Τέτοια πράγματα!
Για να φθάσουμε στις 9 Μαρτίου 2015, όταν ο Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον Τσίπρα, δήλωνε: «Θεωρώ ότι πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια - βεβαίως και όχι τρόικα - ξεχωριστά θα υπάρχουν συναντήσεις και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το Eurogroup».
Όσο προχωρούσαν προς το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015, μας ενημέρωναν πως υλοποιούσαν «την επιθυμία του μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού να γυρίσουμε σελίδα».
Και με την ανακοίνωση του «δημοψηφίσματος», μας καλούσαν «να ανοίξουμε μια λαμπρή σελίδα δημοκρατίας», διότι «οι πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτού του τόπου και αυτού του λαού, ήταν σελίδες τόλμης και αρετής». Οπότε, όταν ήλθε το «Όχι», μας διαβεβαίωσαν πως «όλες και όλοι μαζί, γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία»!
Μετά πήγαν στις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου, πάντα για να γράψουν μια νέα σελίδα.
Και μετά, για να μας διαβεβαιώσουν πως χάρη στην «τριπλή, δυναμική παρουσία του λαού μέσα σε έναν χρόνο» ξεκινά «μια νέα μέρα» που «έχει μπολιαστεί από τους αγώνες του ελληνικού λαού και από την επιμονή του ελληνικού λαού να γυρίσει σελίδα».
Μετά άρχισαν οι λεονταρισμοί του 2016, τα «δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις, διότι «ανοίγει μια καινούρια σελίδα για τον τόπο», «βρίσκεται πλέον πιο κοντά ο στόχος να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τη θηλιά της εποπτείας», καθώς «η χώρα έχει γυρίσει σελίδα».
Φτάσαμε στον Μάρτιο του 2016, με τον κ. Τσίπρα να λέει «για τα capital controls, μετά την πρώτη αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει αλλαγή σελίδας. Το δεύτερο εξάμηνο και αφού έχουμε κλείσει την αξιολόγηση θα τελειώσουν και αυτά» (1 Μαρτίου 2016. Αλ. Τσίπρας, Σταρ, στον Ενικό).
Παράλληλα, άνοιγε και μια νέα σελίδα στο… ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με τον Ν. Παππά και την Όλγα Γεροβασίλη να μας το ανακοινώνουν θριαμβευτικά (το τι έγινε μετά είναι γνωστό)!
Και πάλι Eurogroup, με τον Τσακαλώτο να δηλώνει (9 Μαΐου 2016) ότι «η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και τελείωσε ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών» και τον Τσίπρα (την επομένη στο υπουργικό συμβούλιο) να λέει πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» και η ελληνική οικονομία είναι σαν το… συμπιεσμένο ελατήριο»!
Είναι ο μήνας που ο κ. Παππάς περιοδεύει στις ΗΠΑ με σύνθημα το… γύρισμα της σελίδας!
Οπότε, όταν συζητήθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα (Μάιος 2016), Τσίπρας, Τσακαλώτος και λοιποί έδωσαν μάχη για να μας πείσουν πως η χώρα ξανάλλαξε σελίδα και χάρη στο αιωνόβιο υπερταμείο!
Μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 η σελίδα κατά τους κυβερνητικούς άλλαξε οριστικά, διότι είχε… ρυθμιστεί «οριστικά και άμεσα» το θέμα του χρέους!
«Μπορούμε λοιπόν να πούμε πια ότι η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος, προς την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας έχει αρχίσει», είπε ο κ. Τσίπρας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 4 Ιουνίου 2016!
Και συνέχισαν το ίδιο βιολί με κάθε ευκαιρία.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, ήμασταν πια σίγουροι.
Οπότε, στις 2 Σεπτεμβρίου, η κ. Γεροβασίλη μας ανακοίνωσε θριαμβευτικά: «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας».
Διότι προφανώς, γράφοντας και άλλες… παράλληλες σελίδες!
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας επανήλθε: «Γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της».
Συνέχισαν στον ίδιο σκοπό, οπότε ξανάλλαξαν σελίδα με τον ανασχηματισμό.
Στις 6 Νοεμβρίου 2016, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας: «Τώρα όμως έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα. Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο».
Και στις 12 Νοεμβρίου 2016, ο κ. Καμμένος στο 3ο Συνέδριο των ΑΝΕΛ: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα σε αυτές τις μαύρες εποχές του μνημονίου, της υποταγής».
Μετά, άρχισαν και πάλι να… γυρίζουν σελίδα ενόψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016.
Και… ξανάλλαξαν μετά το Eurogroup!
Και συνέχισαν να ξαναγυρίζουν σελίδα σε όλη τη διάρκεια των μακρόσυρτων «διαπραγματεύσεων»:
-11 Φεβρουαρίου 2017, Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Και η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα».
-11 Φεβρουαρίου 2017, 16σέλιδο φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό σύνθημα, «Η σελίδα έχει γυρίσει, προχωράμε μαζί».
-15 Φεβρουαρίου 2017, Άρθρο Τσακαλώτου στην εφημερίδα Bild με τον τίτλο «Είμαστε σε καλό δρόμο για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα».
-25 Φεβρουαρίου 2017, Σπίρτζης, Σκάι (Αυτιάς): «Η χώρα γυρίζει σελίδα», «Άρα αφήνουμε τις εποχές της λιτότητας, της θλίψης και της ύφεσης και πάμε αλλού. Γυρνάμε σελίδα».
-6 Μαρτίου 2017, Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα γιατί είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε».
-28 Μαρτίου 2017, Παππάς, Ουάσιγκτον, συνάντηση με υφυπουργό Εμπορίου Κένεθ Χάιατ: «Η χώρα γυρίζει σελίδα και είναι πλέον σε θέση να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους διεθνείς επενδυτές».
-1 Απριλίου 2017, Ανακοίνωση Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ: «Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  στηρίζει την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από τη κρίση».
-5 Απριλίου 2017, Τσίπρας, κοινές δηλώσεις με Τουσκ: «Σήμερα η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα».
-9 Απριλίου 2017, Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Γιατί το παλιό πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να μπει σε μια τέτοια διαδικασία. Γιατί θα είναι σαν να αναγνωρίζει την πολιτική ήττα που έχει υποστεί δύο φορές το 2015 αλλά και το γεγονός ότι ο τόπος γυρίζει σελίδα».
-11 Απριλίου 2017, Σταθάκης, Βουλή: «Με το κλείσιμο της συμφωνίας γυρίζουμε σελίδα. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δείχνει τον δρόμο επιστροφής σε τροχιά ανάκαμψης».
-21 Απριλίου 2017, συνέντευξη Τσίπρα στη Wall Street Journal: «Η Ελλάδα αλλάζει επιτέλους σελίδα».
-17 Μαΐου 2017, Γεροβασίλη, Βουλή, ομιλία για το τέταρτο μνημόνιο: «Τώρα, γράφεται η σελίδα εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και γράφεται από τη δική μας κυβέρνηση, με τον δικό μας σύμμαχο. Τον ελληνικό λαό».
-19 Μαΐου 2017, Τσακαλώτος, Βουλή, τέταρτο μνημόνιο: «Ο οδικός μας χάρτης είναι ότι κλείνει η αξιολόγηση, μπαίνουμε στο QE και χωρίς θριάμβους αλλάζουμε σελίδα και νομίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα αρθούν και τα capital control μέχρι το τέλος του έτους».
-21 Μαΐου 2017, Σπίρτζης στο ΑΠΕ: «Με τη διευθέτηση του χρέους η χώρα αλλάζει σελίδα».
-31 Μαΐου 2017, Τσίπρας, ομιλία στη Γ.Σ. του ΣΕΒ: «Είμαι, λοιπόν, βαθιά πεπεισμένος ότι δεν αργεί ο καιρός εκείνος, η στιγμή εκείνη, που θα μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα για το ότι γύρισε σελίδα και νέες σημαντικές επενδύσεις θα αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας».
-7 Ιουνίου 2017, Τσίπρας, ομιλία στο Concordia Europe Summit: «Για την Ελλάδα που έχει ήδη γυρίσει σελίδα και που χρειάζεται μία ώθηση για να προχωρήσει μπροστά με ταχύτητα. Για να αφήσει πίσω της μία επταετία δύσκολη, μία επταετία αβεβαιότητας και να κατακτήσει ένα καλύτερο μέλλον για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες, κυρίως όμως την νέα γενιά».
Η νέα κορύφωση στην… αλλαγή σελίδας ήλθε με το Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017, με τον Ευκλ. Τσακαλώτο να δηλώνει: «Δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα».
Την επομένη, 16 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας στο τουίτερ: «Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».
Προφανώς, θα συνεχίσουμε να γυρίζουμε τις σελίδες μέχρι το βιβλίο της Ελλάδας να στραπατσαριστεί και να κουρελοποιηθεί πλήρως…
Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα χρόνια δεν γυρίζουν σελίδες, απλά γυρίζουμε προς τα πίσω…

elzoni.gr