Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Ναυάγιο στην Πύλο: 568 οι αγνοούμενοι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Λιμενικού - Εννέα οι μέχρι τώρα συλλήψεις.

  

 Σοκαριστικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για το ναυάγιο στην Πύλο καθώς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 568 με τις έρευνες από το Λιμενικό για τον ακριβή αριθμό να συνεχίζονται.

Η τρομακτική αυτή εκτίμηση για το ναυάγιο στην Πύλο βασίζεται σε αναφορές επιζώντων, από τις αναζητήσεις οικείων αλλά και από τις πρώτες πληροφορίες από τους συλληφθέντες δουλεμπόρους. 

Με μεγάλη προσοχή τα κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος χειρίζονται την υπόθεση μετά το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, αφού ανάμεσα στους 104 διασωθέντες βρίσκονται και άτομα που ελέγχονται για διακινητές. Τυχόν λάθη θα επιτρέψουν στους διακινητές να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στη χώρα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την συγκεκριμένη υπόθεση που έχει συγκλονίσει την ελληνική και την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Έως το απόγευμα της Πέμπτης το Λιμενικό Σώμα προχωρά τις σχετικές διαδικασίες καταγραφής και προανακρίσεων των διασωθέντων έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθούν αυτοί να μπορέσουν να περάσουν πλέον στην ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο έχει οργανώσει την φιλοξενία τους στο Κέντρο Υποδομής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα.

Κατά τα τελευταία δεδομένα το Λιμενικό έχει προχωρήσει σε 9 συλλήψεις όλοι τους Αιγύπτιοι. Πρόκειται για τα οκτώ άτομα που είχαν προσαχθεί νωρίτερα καθώς και για ένα ακόμη άτομο. Στο μεταξύ με βάση νέα στοιχεία από την Αίγυπτο φαίνεται ότι ξεκίνησε το μοιραίο αλιευτικό και στη συνέχεια αφού έκανε στάση στη Λιβύη συνέχισε με προορισμό την Ιταλία, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας. Μάλιστα, το αλιευτικό έφυγε άδειο από την Αίγυπτο και πήρε τους μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την μεταφορά τους να γίνεται σήμερα αργά το βράδυ, ωστόσο κατά τις πληροφορίες δεν φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί οι προανακρίσεις του Λιμενικού και κατ' επέκταση πιθανόν η μεταφορά των διασωθέντων ίσως γίνει την Παρασκευή το πρωί. 

Ο αριθμός των διασωθέντων που θα μεταφερθούν στη δομή Μαλακάσας δεν αναμένεται να είναι 104 αφού ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και όσοι ελέγχονται ως διακινητές του συγκεκριμένου πλοίου που μετατράπηκε σε φέρετρο για δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ανθρώπους στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου το λεγόμενο Φρέαρ των Οινουσσών το οποίο έχει βάθος σχεδόν 5.000 μέτρα. 

Η προσοχή των αρχών είναι μεγάλη και αυτό γιατί όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί πως δεν θα μεταφερθούν στην Μαλακάσα άτομα που έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις στην συγκεκριμένη υπόθεση, ήτοι, είχαν ρόλο διακινητή.

Μόλις οι διασωθέντες βρεθούν στη Μαλακάσα, θα ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, και εκεί θα γίνουν οι πρώτες συνεντεύξεις όπου οι μετανάστες θα αιτηθούν ασύλου. Αμέσως μετά, τις επόμενες μέρες, και αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλα ΚΥΤ στη χώρα ανάλογα με το προφίλ τους όπου και θα έχουν δικαίωμα να παραμείνουν έως ότου επεξεργαστεί η αίτηση ασύλου, δηλαδή εάν θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί. Σε όσους απορριφθεί θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασής τους, ή των εθελοντικών επιστροφών. Σημειώνεται δε πως μόλις οι μετανάστες μπορέσουν και λάβουν το σχετικό έγγραφο του αιτούντος άσυλου θα μπορούν, είτε να μείνουν στη δομή φιλοξενίας ή να κυκλοφορήσουν νομίμως ελεύθερα εντός της χώρας, αλλά όχι να φύγουν στο εξωτερικό.

 Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές αναφορικά με το ποιοι και πόσοι εξετάζονται ως διακινητές έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα κάποιοι από αυτούς να ξεφύγουν.

Στην Αθήνα οι 78 σοροί

Σήμερα, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα οι 78 σοροί των μεταναστών, που έχασαν τη ζωη τους στο ναυάγιο. Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.