Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Απάντηση του Προέδρου της Βουλής στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη διατήρηση των υγειονομικών περιορισμών στο Κοινοβούλιο

 https://i1.prth.gr/images/963x541/files/2019-07-09/kostas-tasoulas.jpg

Αθήνα, 20 Μαΐου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες, γιατί αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μας χρέος» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, απαντώντας στις επικρίσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, για τη διατήρηση των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τασούλας στην Ολομέλεια της Βουλής, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ιδιαίτερη κατάσταση με την απειλή του κορωνοϊού ακόμα ζωντανή, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση «μέχρι το τέλος, με βάση την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, την προστασία της ζωής τους, η οποία είναι ένα από τα πρώτα αγαθά της δημοκρατίας».

«Η άλλη λύση, να είναι και οι τριακόσιοι βουλευτές παρόντες, είναι μια υγειονομική βόμβα, είναι μια αυτοκτονία, είναι ένα παράδειγμα αποτρόπαιο σε όλους» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, αναγιγνώσκοντας έγγραφο της υγειονομικής υπηρεσίας της Βουλής, η οποία προτείνει «ο μέγιστος αριθμός ατόμων στην Ολομέλεια να μείνει ο ίδιος επί του παρόντος και να επανεκτιμηθεί σε μία ή το πολύ δύο εβδομάδες το ενδεχόμενο τροποποίησής του με βάση τα νέα υγειονομικά δεδομένα».

·         Ακολουθεί, στο συνοδευτικό αρχείο, ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της Βουλής.

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

κ. Κωνσταντίνου Τασούλα

στην Ολομέλεια της Βουλής

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι εύκολη η διαχείριση των Κοινοβουλίων σε εποχή πανδημίας. Δεν ήταν κανείς μας προετοιμασμένος για τέτοια διαχείριση, με πρώτον εμένα. Ενώ όμως ομολογουμένως δεν ήμουν προετοιμασμένος, η επιδίωξή μου ήταν να μην αποδειχθώ και απροσάρμοστος. Ούτε φιλοδοξούσα να διοικήσω τη Βουλή, μετά την τιμητική σας ψήφο του καλοκαιριού του 2019, συνεργαζόμενος καθημερινώς με τους γιατρούς της Βουλής και όχι με τους διευθυντές κοινοβουλευτικού ελέγχου, νομοθετικού έργου και όλων των άλλων διευθύνσεων. Δεν είναι σύνηθες αυτό, αλλά το επέβαλε η ανάγκη.

Εντός του Κοινοβουλίου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, νόσησαν από COVID-19 ή ήταν θετικοί στον κορωνοϊόεκατόν επτά άτομα. Ο Μάρτιος παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Είχαμε είκοσι έξι κρούσματα τον Μάρτιο, είκοσι δύο τον Απρίλιο και δεκατέσσερα το πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου, οπότε κι έχει σημειωθεί αύξηση του ποσοστού φυσικής παρουσίας των υπαλλήλων στη Βουλή. Τα κρούσματα αυτά αφορούν σε Βουλευτές, υπαλλήλους, αστυνομικούς, συστεγαζόμενους φορείς, συνεργάτες, που περιήλθαν σε γνώση της υγειονομικής υπηρεσίας. Οπότε, μπορεί ο πραγματικός αριθμός να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος.

Δεν φιλοδοξούσα να διαβάζω τέτοιες εκθέσεις όταν με την τιμητική, σχεδόν ομόφωνη, ψήφο σας ανέλαβα την Προεδρία της Βουλής. Δεν φιλοδοξούσα να χειριστώ θέματα επιπολασμού του κορωνοϊού στο Κοινοβούλιο, θέματα rapid-test, self-test ή και μοριακών τεστ στο Κοινοβούλιο ούτε φιλοδοξούσα να μην βλέπω εσάς την ώρα που σας μιλάω ή εσείς εμένα και να βλέπω μια μασκοφορεμένη Βουλή. Ούτε φιλοδοξούσα να μιλάω αφού απολυμάνουν τον χώρο από τον προηγούμενο ομιλητή. Είμαι βέβαιος καμία ή κανείς σας δεν φιλοδοξούσε κάτι τέτοιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να πω, με κάθε σεβασμό σε όλες και όλους και προφανώς στον προλαλήσαντα Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και τέως Πρωθυπουργό, ότι όλα αυτά δεν είναι ζητήματα δημοκρατίας, είναι ζητήματα αυτοπροστασίας, είναι ζητήματα παραδείγματος, είναι ζητήματα αγωνιώδους προσπάθειας να περάσουμε μέσα από αυτή τη δαιμονική κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο αλώβητοι μέχρι την οριστική -με κάποια επιφύλαξη το «οριστική», γιατί ποτέ δεν θα είμαστε ασύδοτοι στον υγειονομικό τομέα- έξοδο από την κρίση. Και προς Θεού, δεν αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί η Βουλή εν μέσω της Αθήνας, εν μέσω της Αττικής, εν μέσω της Στερεάς Ελλάδας, εν μέσω της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου, να αποτελεί μία όαση διαφορετικής και λειτουργίας και τύχης από το τι συμβαίνει γύρω μας.

Όλα λοιπόν αυτά τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι μέτρα αυτοπροστασίας και παραδείγματος και απέδωσαν, γιατί κανένα από τα κρούσματα που είχαμε στη Βουλή δεν προήλθε ενδογενώς, προήλθε είτε οικογενειακώς είτε κοινωνικώς. Και αυτά τα μέτρα, αν έχετε προσέξει, εδώ και μία βδομάδα, ίσως και περισσότερο, έχουν χαλαρώσει.

Το νομοσχέδιο αυτό συζητείται σε δύο μέρες, γιατί είπαμε με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων να εγγραφούν όσοι ομιλητές θέλουν και ενεγράφησαν γύρω στους εβδομήντα. Διετέθησαν δύο μέρες για τους εβδομήντα. Αν είχαν γραφτεί τριακόσιοι, θα διετίθεντο πέντε μέρες για το νομοσχέδιο.

Η άλλη λύση, να είναι και οι τριακόσιοι παρόντες για να τελειώνουμε σε μία μέρα, είναι μια υγειονομική βόμβα, είναι μια αυτοκτονία, είναι ένα παράδειγμα αποτρόπαιο σε όλους. Και έχουμε πει ότι αυτό το άνοιγμα που κάνουμε, με τη διεύρυνση του χρόνου εξέτασης των νομοσχεδίων, σύντομα θα συνοδευθεί από αύξηση του ποσοτικού αριθμού της ελάχιστης παρουσίας των Βουλευτών στην Αίθουσα.

«Με βάση όλα τα παραπάνω», μου λέει σε χθεσινό έγγραφο η υγειονομική υπηρεσία, «και έχοντας υπόψη τη σχετική βιβλιογραφία που συνεχώς επικαιροποιείται και οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αντίστοιχων οργανισμών της Ευρώπης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προτείνουμε ο μέγιστος αριθμός ατόμων στην Ολομέλεια να μείνει ο ίδιος επί του παρόντος και να επανεκτιμηθεί σε μία ή το πολύ δύο εβδομάδες το ενδεχόμενο τροποποίησής του με βάση τα νέα δεδομένα».

Με βάση τα νέα δεδομένα, όχι της δημοκρατίας, αλλά της καταστάσεως που αντιμετωπίζουμε. Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε; Ο επιπολασμός του νέου κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδος είναι ακόμη αξιόλογος και επί του παρόντος παρουσιάζει τάση μόνο επιπέδωσης της καμπύλης και όχι αξιοσημείωτης μείωσης.

Αυτήν την κατάσταση καλούμεθα και καλούμαι να διαχειριστώ. Και, πιστέψτε με, θα τη διαχειριστώ μέχρι το τέλος με βάση την προστασία της υγείας σας, την προστασία της ζωής σας, η οποία είναι ένα από τα πρώτα αγαθά της δημοκρατίας.

Επίσης, θέλω να σας πω κάτι. Δεν υπεισέρχομαι στο πολιτικό σκέλος. Ο κ. Τσίπρας απέδωσε πάρα πολλές ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη, οι οποίες όμως είναι δικές μου ευθύνες κατά βάθος, δεν είναι του κ. Μητσοτάκη. Εγώ είμαι υπεύθυνος γι’ αυτή τη λειτουργία της Βουλής και όχι ο κ. Μητσοτάκης. Και διαχειριζόμαστε τη λειτουργία της Βουλής κάθε εβδομάδα, βήμα-βήμα, με αγωνία, στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η Βουλή έχει ήδη ανοίξει. Η Βουλή ανοίγει σιγά-σιγά, αλλά ανοίγει προσεκτικά, ανοίγει με βάση την υγειονομική κατάσταση και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι διαφορετικό.Κι εσείς δεν το κάνετε, γιατί, απ’ ό,τι βλέπω, σήμερα εδώ βρίσκεται το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής σας ομάδος κι όχι και οι ογδόντα έξι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Και να είστε βέβαιοι ότι προσεκτικά και με το σωστό παράδειγμα σύντομα η Βουλή θα μπορέσει να λειτουργήσει με πολύ μεγαλύτερη παρουσία.

Όσον αφορά, τέλος, τους εμβολιασμούς, θέλω να πω το εξής. Οι Βουλευτές δεν μπήκαν σε καμία χώρα, απ’ όσες έψαξα και της Ευρώπης και άλλων ηπείρων, σε προτεραιότητα έναντι κατηγοριών άλλων πολιτών. Σε καμία. Προηγήθηκαν παντού ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι. Έχουμε φτάσει σε υψηλό σημείο εμβολιασμού των Βουλευτών χωρίς να παραβιάσουμε καμία προτεραιότητα. Οι Βουλευτές εμβολιάστηκαν ως πολίτες.Κι έχουμε φτάσει σε υψηλό σημείο εμβολιασμού, το οποίο μέσα στον Ιούνιο θα είναι ακόμη υψηλότερο.

Συνεπώς, η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες, γιατί αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μας χρέος.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης