Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

«ΛΙΩΝΕΙ» Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ! Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Πότε θα χτυπήσει 40 στην Ελλάδα


Κόκκινο χτυπά το θερμόμετρο σε πολλές χώρες της Ευρώπης με υψηλές θερμοκρασίες να δοκιμάζουν ακόμη και χώρες όπως η Βρετανία όπου το θερμόμετρο έδειξε ακόμη και 39 βαθμούς Κελσίου, κάτι ασυνήθιστο για την εποχή και τη χώρα.
Ωστόσο η Βρετανία δεν ήταν η μόνη που ταλαιπωρήθηκε από καύσωνα. Χθες
σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή στο Παρίσι, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου και στη Μαδρίτη 38 βαθμούς.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε, με βάση την εξέλιξη της θερμοκρασίας τους τελευταίους δύο μήνες, ότι η Γη περνά έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο και ότι τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πρόωρα.
«Τμήματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έζησαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο, με κατάρριψη σειράς ρεκόρ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.
Η τάση που καταγράφηκε τους τελευταίους δύο μήνες θέτει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από τότε που κρατούνται στοιχεία, το 1880.

Ακόμη και πριν από τον τελευταίο μήνα, στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νοτιοανατολική Ασία, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είχαν ασυνήθιστα ζεστό καιρό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.
Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να καταγραφούν τα πρώτα 40άρια. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του γνωστού μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, θα ισχύσουν τα εξής τα επόμενα 24ωρα στη χώρα μας…
* ΑΘΗΝΑ :
Πέμπτη : 34°C
Παρασκευή : 36°C
Σάββατο : 37-38°C
Κυριακή : 37-38°C

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
Πέμπτη : 33-34°C
Παρασκευή : 33-34°C
Σάββατο : 36°C
Κυριακή : 35-36°C

* ΠΑΤΡΑ :
Πέμπτη : 28-29°C
Παρασκευή : 30°C
Σάββατο : 31-32°C
Κυριακή : 32°C

* ΛΑΡΙΣΑ :
Πέμπτη : 35°C
Παρασκευή : 37°C
Σάββατο : 37-38°C
Κυριακή : 36-37°C

* ΗΡΑΚΛΕΙΟ :
Πέμπτη : 30°C
Παρασκευή : 32°C
Σάββατο : 32-33°C
Κυριακή : 32°C

Πάντως, αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα στοιχεία, μετά τα μισά της επόμενης εβδομάδας, ο υδράργυρος θα εκτοξευθεί ακόμη και πάνω από τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Στη Βρετανία, η ζέστη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας δημιούργησαν μία αφόρητη κατάσταση, στέλνοντας χιλιάδες Βρετανούς στις παραλίες, τα πάρκα και τα… πλησιέστερα συντριβάνια. Μάλιστα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην κομητεία του Σάρεϊ μετέδωσαν ότι η άσφαλτος έλιωσε στους δρόμους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.
Δραματική θα είναι η κατάσταση σε Ισπανία και Νότια Γαλλία, καθώς σήμερα αναμένονται θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Το θερμό κύμα αέρα θα χτυπήσει με σφοδρότητα τις ηπειρωτικές πόλεις και κοιλάδες, ενώ στις παραλιακές περιοχές η κατάσταση θα είναι πιο ανεκτή, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν κάτω από τους 40 βαθμούς, καθώς το θαλασσινό αεράκι θα φροντίσει να προσφέρει λίγες στιγμές δροσιάς σε Ισπανούς και Γάλλους.
Στην Πορτογαλία, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε με τους δεκάδες νεκρούς, η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 35 βαθμούς, αλλά σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα, η κατάσταση θα είναι αποπνικτική.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού, το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού θα πλήξει κυρίως τις Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, την Ιταλία και ειδικότερα τον Βορρά, που η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και στους 40 βαθμούς, αλλά και περιοχές της Γερμανίας και των Βαλκανίων.
Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που υποφέρει. Στην Αριζόνα των ΗΠΑ όπου τέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του καύσωνα περίπου 50 πτήσεις στην Αριζόνα ακυρώθηκαν την Τρίτη 20 Ιουνίου, γιατί η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 48,8 βαθμούς και η American Airlines κράτησε τα αεροσκάφη στο έδαφος.
Αυτό συνέβη γιατί η αμερικανική αεροπορική εταιρεία χρησιμοποιεί για ορισμένες πτήσεις αεροσκάφη τύπου Bombardier CRJ, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν κάνει ζέστη άνω των 47,7 βαθμών. Κι αυτό γιατί η υπερβολική ζέστη έχει συνέπειες για την απογείωση του αεροπλάνου.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις 26 Ιουνίου 1990, όταν η θερμοκρασία έσπασε κάθε ρεκόρ, με 50° C και πολλές ματαιώσεις πτήσεων.
Όταν ο καύσωνας πλήττει την Αριζόνα, οι κάτοικοι παίρνουν έκτακτα μέτρα, όπως τοποθετώντας ύφασμα στα χερούλια της πόρτας στα καταστήματα. Επίσης, οι σκύλοι δεν μπορούν να περπατήσουν στην άσφαλτο γιατί καίγονται.
Στο Νέο Μεξικό και στην Καλιφόρνια ο καύσωνας καίει τα πάντα. Η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου στην ανατολική Καλιφόρνια και Αριζόνα αναμένεται να φθάσει τους 53 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα.