Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Υδάτινη μαγεία στα Καλάβρυτα


Σπήλαιο των Λιμνών ένα αριστούργημα της Φύσης, αυτό το σπήλαιο - θαύμα είναι γεμάτο λιμνούλες, καταρράκτες και βεβαίως σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οποτε περνάω από τα Καλάβρυτα το επισκέπτομαι. Οχι μόνον επειδή πάντοτε ανακαλύπτω κάτι που δεν είχα προσέξει την προηγούμενη φορά, αλλά και γιατί δεν χορταίνω αυτήν την «απόκοσμη» ομορφιά του
Το Σπήλαιο των Λιμνών, βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, κοντά στο
χωριό Καστριά, σε 804 υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας , είναι ανοιχτό καθημερινά και λειτουργεί ως Δημοτική Επιχείρηση.
Για την ιστορία, κατά τον Παυσανία, στο σπήλαιο αυτό βρήκε ο Μελάμπους τις κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, που είχαν τρελαθεί και τις πήγε στους Λουσούς, στον ναό της Αρτέμιδας και τις εθεράπευσε.
H ιδιαιτερότητα του σπηλαίου είναι πως διατηρεί στάσιμα νερά σε 13 κλιμακωτές λιμνούλες - και εκεί οφείλει και την ονομασία του. Βεβαίως, τα νερά είναι λίγα και στάσιμα τους καλοκαιρινούς μήνες και πολλά και ρέοντα το χειμώνα...
Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται στα 1.980 μέτρα, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω συνέχισή του. Το πλάτος του εξερευνημένου τμήματος κυμαίνεται από 3 έως 15 μ. και μόνο σε δύο σημεία περιορίζεται στο 1 μέτρο, ενώ η συνολική επιφάνειά του υπολογίζεται σε 20.000 τ.μ. Το ύψος της οροφής του κυμαίνεται από 10 έως 30 μέτρα και σε δύο μόνο σημεία χαμηλώνει στο 1,5 μέτρο.
Η τυπική θερμοκρασία του κυμαίνεται από 12,5°C έως 14,5°C κατά τη χειμερινή και θερινή περίοδο αντίστοιχα, ενώ οι τιμές για την υγρασία είναι 96% και 89% και για τη θερμοκρασία νερού 13° C και 25°C.
Μεταξύ των διαδοχικών κλιμακωτών λιμνών έχουν αναπτυχθεί -με τη συνεχή, επί χιλιάδες χρόνια, εναπόθεση σταλακτιτικής ύλης- πρωτότυπα λιθωματικά φράγματα ύψους μέχρι και 4 μ., που καθιστούν το σπήλαιο «Των Λιμνών» μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.