Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα Υόρκη: Στο Ground Zero η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου

 Νέα Υόρκη: Στο Ground Zero η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου 

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το «Ground Zero», το σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που πρόσφατα άνοιξε εκ νέου τις πύλες του.

Πάντως, η συνάντηση έρχεται και στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η παρουσία Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου από τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα μάλιστα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου «πυρ και μανία» έγιναν ομογενείς και Κύπριοι πιστοί για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου – ένας ουρανοξύστης στον οποίο θα βρίσκεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ αλλά και το τουρκικό προξενείο- στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποιηθήκαν παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τις έντονες αντιδράσεις πυροδότησε, όπως έγινε γνωστό, η παρουσία στην εκδήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σύμφωνα με φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική πλευρά, διακρίνεται στο ίδιο πλάνο με τον ορθόδοξο προκαθήμενο και άλλους αξιωματούχους κατά το κόψιμο της κορδέλας στο Μανχάταν.

Ο κ. Ελπιδοφόρος δέχθηκε αυστηρή κριτική από πολλούς, εκ των οποίων κάποιοι αντέδρασαν και στο διαδικτυακό του προφίλ.

Το sigmalive.com αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής «ευλόγησε τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας», ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από την αρμενική οργάνωση ANCA.

«Με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον να του έχει γυρίσει πλάτη (τα γεράκια, τα περιστέρια και όλοι ενδιάμεσα) -και ενώ αναζητά απεγνωσμένα συμμάχους- ο Ερντογάν στρατολογεί διπλωμάτες από το Αζερμπαϊτζάν, εκπροσώπους της παράνομης τουρκικής κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γι’ αυτή τη σκηνοθετημένη φωτογραφία στη Νέα Υόρκη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, με ανάρτησή του στο twitter συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο, σημειώνοντας πως παρών ήταν και ο Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Ελπιδοφόρος έστειλε μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία, αλλά και για το αίτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Οπως πάντα, επιμένω στη σημαντικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στη στήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

 eleftherostypos.gr