Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Κλείνει το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά

Κλείνει το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά
Ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία, το πασίγνωστο Πεντελικόν στην Κηφισιά ενημέρωσε τους πελάτες του να βρουν αλλού κατάλυμα γιατί μετά από 88 χρόνια, το ξενοδοχείο κλείνει!
Στην οδό Δηληγιάννη, στο Κεφαλάρι, το ξενοδοχείο Πεντελικόν, αποτέλεσε τις τελευταίες 10ετίες ορόσημο για την περιοχή και "έζησε" μεγάλες και εξαιρετικά σημαντικές στιγμές, ακόμη και της πολιτικής ζωής.

Τα οικονομικά προβλήματα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια με αποκορύφωμα την επίσχεση εργασίας στην οποία βρίσκονταν από τον Φεβρουάριο του 2012 περίπου 80 υπάλληλοι, από τους πιο παλιούς του ξενοδοχείου. Το ενδιαφέρον ενός ομογενούς από την Αφρική για να "μπει" στην επιχείρηση με 23 εκατ. ευρώ δεν επιβεβαιώθηκε και κάπως έτσι ήρθε το τέλος για ένα ιστορικό ξενοδοχείο.
  ο ξενοδοχείο πουλήθηκε σε πλειστηριασμό και από τα μέσα Μαΐου νέος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι ο κ. Δουζόγλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Βαρδή ΑΕ, «η διοίκηση της εταιρίας από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον νέο ιδιοκτήτη (από τα μέσα Μαΐου ο νέος ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων είναι ο κος Δουζόγλου), ώστε να επιτευχθεί μία ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη ιδιοκτησία στην νέα, και με μοναδικό στόχο την συνεχή, αδιάλειπτη και συνεπέστατη λειτουργία του».

«Παρά τις άοκνες προσπάθειες της Διοίκησης, οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν και η σημερινή αιφνίδια απόφαση του νέου ιδιοκτήτη ήταν το εμβληματικό και ιστορικό ξενοδοχείο να διακόψει οριστικά την λειτουργία του την Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 στις 12μ.μ., όπως και έγινε» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.
"Είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" είπε στο NewsIt ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού και ξενοδοχείων Αττικής, επιβεβαιώνοντας την είδηση πως το Πεντελικόν κλείνει!
Είναι γνωστή η ιστορία του Πεντελικού, τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει πολύ πριν, δεν έγινε ξαφνικά, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, είναι στην ουσία το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου", όπως τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, ο ιδιοκτήτης του Πεντελικόν "χρώσταγε παντού, σε όλους τους εργαζόμενους, απέλυε εργαζόμενους που ήταν σε επίσχεση εργασίας και διεκδικούσαν τα λεφτά τους, έπαιρνε καινούργιους εργαζόμενους και τους άφηνε και αυτούς απλήρωτους".
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, υπάρχει πρόβλεψη να ανακαινιστεί από τον νέο ιδιοκτήτη.

Οι περίπου 120 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου ενημερώθηκαν ξαφνικά για το κλείσιμό του. Καλούν τη νέα διοίκηση του ξενοδοχείου να προχωρήσει σε επαναπρόσληψη του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.


Το ξενοδοχείο άρχισε να κατασκευάζεται το 1924 και το 1927 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά του.
Ένας από τους επιφανείς πελάτες του υπήρξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ αποτέλεσε τόπος συνάντησης προσωπικοτήτων.
Στην οδό Δηληγιάννη, στο Κεφαλάρι, το ξενοδοχείο υπήρξε τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής, ενώ χαρακτηρίστηκε διατηρητέο κτήριο επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη.
Στο Πεντελικόν φιλοξενήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις, συνέδρια και κυρίως η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 1990. Η ΚΕ του κόμματος συνεδρίασε για να εκλέξει τον πρώτο της γραμματέα. 
Η Μελίνα Μερκούρη, ο Θοδωρος Πάγκαλος, ο Κώστας Λαλιώτης και ο Κώστας Σημίτης προόριζαν για τη θέση τον Παρασκευά Αυγερινό. Μόνο που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε άλλη άποψη! Και στη συνεδρίαση, δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω...

«Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Δεν πρόκειται να υποκύψω. Δέχομαι την πρόκληση. Η πρότασή μου για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος», είπε στην ομιλία του.

Με την πρόταση προέδρου και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ συντάσσεται ο Γιώργος Γεννηματάς. Σε εκείνον άλλωστε αποδίδεται η φράση: «Χωρίς τον Άκη δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ».
Πέρα όμως από σημείο συνάντησης πολιτικών προσώπων, ο Πεντελικόν έχει παίξει το δικό του ρόλο και στο... ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι! Το 2002 ο Μάκης Ψωμιάδης, τότε διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, αποφασίζει τη μεγάλη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Ένωση, μετά από την "προδοσία" και τη συνεργασία του "Ντούσκο" με τον Ολυμπιακό.
Ψωμιάδης και Μπάγεβιτς συναντώνται στο φημισμένο ξενοδοχείο την ώρα που οργανωμένοι οπαδοί της Ένωσης έκαναν πορεία έξω από το ξενοδοχείο κατά της επιστροφής Μπάγεβιτς στη Φιλαδέλφθεια (σ.σ. υπήρχε ακόμα). 
Το ξενοδοχείο από τη δεκαετία του 1980 ανήκε στην οικογένεια του προερχόμενου από την Αυστραλία επιχειρηματία Χάρη Βάρδη.
Τα οικονομικά προβλήματα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια με αποκορύφωμα την επίσχεση εργασίας, στην οποία βρίσκονταν από τον Φεβρουάριο του 2012 περίπου 80 υπάλληλοι του ξενοδοχείου.

Η διπλή κρίση της Νέας Δημοκρατίας


Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας
 
Πριν από λίγες ημέρες για τους σκοπούς μιας μελέτης, ανέσυρα από τη βιβλιοθήκη ένα παλιό βιβλίο του Νίκου Δήμου. Ο τίτλος είναι «1978 – 1981 Παρακμή και πτώση της Νέας Δημοκρατίας», με πρώτη έκδοση το 1982, από τις εκδόσεις «Νεφέλη». Ανέκαθεν πένα κοφτερή, ο Δήμου κατά καιρούς έχει δεχθεί πυρά σχεδόν από όλους τους πολιτικούς χώρους, κυρίως επειδή πάντα αντιμετώπιζε τις πολιτικές μεταβολές στον τόπο με επιείκεια, αλλά πολύ νωρίς εντόπιζε σοβαρές παθογένειες που δεν δίσταζε να αποτυπώσει ευθαρσώς στο χαρτί.
Εμφάνιση vbkontranews24515p10.jpg
Τα άρθρα του από τη δεκαετία του 1980, μαζί με εκείνα του Γιώργη Μασσαβέτα και του Γιάννη Μαρίνου, ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία κειμένων της εποχής που σήμερα πια μπορούν να θεωρούνται «προφητικά» σε σχέση με όσα συνέβησαν κατά την πρώτη δεκαετία κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, κυρίως όμως σε σχέση με τις συνέπειες στο μέλλον που είχαν πολιτικές, αποφάσεις, στάσεις και συμπεριφορές. Ας με συγχωρήσουν άλλοι αρθρογράφοι που πιθανώς είχαν γράψει ανάλογα άρθρα και τα αγνοώ. Η γνώση μου περιορίζεται σε όσα αποκόμματα κρατούσε ο πατέρας μου, σε όσα μπορώ ακόμα να βρω στο Διαδίκτυο και στα λιγοστά κριτικά βιβλία εκείνης της περιόδου.
Έχοντας γεννηθεί το 1978, αναζητώ συχνά πηγές της περιόδου εκείνης προκειμένου να ενισχύσω τις όποιες αδύναμες εμπειρικές γνώσεις. Ανέτρεξα λοιπόν στο βιβλίο του Δήμου για να πάρω μια εικόνα του τι συνέβαινε στη ΝΔ παραμονές των εκλογών του 1981 που θα έφερναν το ΠΑΣΟΚ με τεράστια λαϊκή αποδοχή για μια περίπου δεκαετία στην εξουσία παρά τις όποιες νεφελώδεις ή ακόμα και ανεδαφικές θέσεις του για κρίσιμα ζητήματα, με χαρακτηριστικά εκείνα που αφορούσαν στη σχέση της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Αξίζει να αναφερθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα :
«Η Νέα Δημοκρατία, που τα τελευταία χρόνια, δεν άκουγε πια τίποτα και κανέναν. Ούτε σχόλια, ούτε επικρίσεις, ούτε σφυγμομετρήσεις. Που είχε ξεχαστεί σε ένα μακάριο και βαθύτατο ύπνο αυτοπεποίθησης και αυτοϊκανοποίησης. Βυθίστηκε βυθισμένη.».
Το απόσπασμα, τηρουμένων των αναλογιών, μοιάζει πολύ με τη σημερινή κατάσταση και κυρίως με τις παραμονές των Εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Στις μέρες μας, σε σειρά δημοσκοπήσεων καταγράφεται σταθερά μια μεγάλη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ παρότι πλέον οι πολίτες αναγνωρίζουν σοβαρές αδυναμίες, παλινωδίες ακόμα και χαοτικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προεκλογικό του λόγο. Είναι πολύ νωπές για όλους μας οι δηλώσεις περί «σχήματος λόγου» για την κατάργηση του μνημονίου «σε ένα νόμο και με ένα άρθρο» ή περί της διαφωνίας του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη χρηματοδότηση του περίφημου «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» από τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η ΝΔ από τις αρχές του 2010 και μετά κατέγραψε μια ανεπανάληπτη ιδεολογικοπολιτική τρικυμία. Από το λάβαρο του αντιμνημονιακού μετώπου, τη ρητορική του «φαρμάκου που σκότωνε τον ασθενή» και την απομόνωση στο ΕΛΚ, η ΝΔ πέρασε σχεδόν μέσα σε μια νύχτα στην καθολική υπερψήφιση του νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου, την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και την ευθυγράμμισή της με τις πολιτικές εξαντλητικής λιτότητας που προηγουμένως απέρριπτε μετά βδελυγμίας. Δεν βρέθηκε όμως απλώς να τις υλοποιεί. Μέσω προβεβλημένων στελεχών της, κυβερνητικών και μη, βρέθηκε να τις υπερασπίζεται με μια ανεξήγητη «υπερπροθυμία» (επιεικής ο όρος για ορισμένους).
Άσχετα με τους λόγους που μπορεί να διακρίνει κανείς και τις επιμέρους πολιτικές σκοπιμότητες, για το σημερινό ηγετικό πυρήνα της ΝΔ πάντα θα υπάρχουν ορθολογικές εξηγήσεις. Το «σώμα» όμως της ΝΔ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς προσαρμογής στη ρητορική αλλά και στην καθημερινότητα. Το μεσαίο και κατώτερο στελεχιακό δυναμικό, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν προέβησαν με τέτοια ευκολία στη μετάπτωση. Ακολούθησαν και άλλα. Βαθιές μεταβολές σε θεμελιώδη χαρακτηριστικά του κόμματος, εκλογικές επιλογές που μόνο με όρους σκοπιμότητας μπορούν να εξηγηθούν, πλήρης κατάπαυση λειτουργίας των κομματικών οργάνων για περισσότερα από 2 χρόνια. Δεν επιχειρήθηκε καν μια top-down προσέγγιση που θα μπορούσε σταδιακά να δώσει εξηγήσεις και να καλλιεργήσει μια άλλη κουλτούρα θέσεων και οπτικής. Σχεδόν όλοι οι βουλευτές στις συζητήσεις τους έλεγαν ότι δεν είχαν επιλογή, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο γιατί η κατάσταση ήταν οριακή. Και πάντα ήταν οριακή, κάθε τρίμηνο.
Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου η ΝΔ δείχνει γαντζωμένη στην άλλη άκρη του ποταμού και εύκολα γίνεται θύμα του ερωτήματος «Εσείς με ποιους είστε ; Με τη χώρα ή τους δανειστές ;». Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα δικό της Εθνικό πλάνο δράσης και ένα πλέγμα προτάσεων που να ξεκινά από την κοινωνική και στελεχιακή βάση της ώστε να διεκδικήσει να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα με εκλογικούς όρους. Η σημερινή ηγεσία της δείχνει ικανοποιημένη και αυτάρεσκη, αναμένοντας το λαό να την καλέσει μετανοημένος να ξανακυβερνήσει με τους ίδιους ανθρώπους και τους ίδιους όρους.
Η διπλή της κρίση είναι ότι πολιτικά έχει συμπεριφερθεί σε αρκετές περιπτώσεις με όρους καιροσκοπισμού και από την άλλη πλευρά δεν μπορεί και δεν φαίνεται να θέλει να ακούσει την κοινωνία και το στελεχιακό της δυναμικό. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά έρχονται σε αντίθεση με ένα πλεονέκτημα που είχε για δεκαετίες. Τη συνέπεια θέσεων και αρχών. Οφείλει άμεσα να επιστρέψει από τον «αναγκαστικό καθολικισμό» στο ριζοσπαστικό κοινωνικό φιλελευθερισμό. Πρώτα για το συμφέρον του τόπου και μετά για το δικό της.

*****
Ο Βασίλης Μπαλάφας είναι Τεχνολόγος Πληροφορικής και Δικτύων, με μεταπτυχιακά στις Επικοινωνίες Δεδομένων και τις Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές

Η μεγαλύτερη φωτογραφία του κόσμου έκανε πρεμιέρα στο internet Το επιβλητικό Mont Blanc των Άλπεων στην εξωφρενική ανάλυση των 365 gigapixels

 Η μεγαλύτερη φωτογραφία του κόσμου έκανε πρεμιέρα στο internet
Υποδεχτείτε το νέα μεγαλύτερη φωτογραφία του κόσμου. Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον φωτογράφο Filippo Blengini έδωσε στη δημοσιότητα μια γιγαντιαία πανοραμική φωτογραφία του Mont Blanc των Άλπεων. Το νέο ρεκόρ προέρχεται από 365 gigapixels υψηλής ευκρίνειας που σας επιτρέπουν να δείτε με εξωφρενική λεπτομέρεια κάθε σπιθαμή του όρους, σχεδόν σαν να κάνετε εξερεύνηση. Η φωτογραφία είναι 45 gigapixels μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ, που κατείχε,μια εικόνα του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε το 2013. Στην πράξη ωστόσο η μεγαλύτερη φωτογραφία που έχει ποτέ δοθεί στη δημοσιότητα είναι μια της ΝΑSA που όμως τίθεται εκτός συναγωνισμού μια και είναι τραβηγμένη στο διάστημα. Μερικές λεπτομέρειες για τη φωτογραφία και το πρότζεκτ: η 5μελής ομάδα πέρασε δύο εβδομάδες στα τέλη του 2014 στις χιονισμένες κορυφές με υψόμετρο 3500 μέτρα υπομένοντας σχεδόν πολικές θερμοκρασίες. Η κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μια DSLR της Canon 70D, μια Canon EF 400 χιλιοστά f / 2.8 IS II, και μια Canon Extender 2X III. Συνολικά οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν για τη δημιουργία του τεράστιου αυτού φωτοκολάζ ήταν 70.000 και οι μηχανές δούλευαν ασταμάτητα για 35 ώρες. Η επεξεργασία που ακολούθησε είχε διάρκεια 2 μήνες, και μια ενδεχόμενη εκτύπωση των 365-gigapixel σε ανάλυση 300dpi θα κάλυπτε ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου.
Περισσότερα στο .lifo.gr


Δείτε αν μπορείτε να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2015


Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέσα στο 2015 με αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου ασφάλισης μπορούν να κλειδώσουν οι ασφαλισμένοι σε Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ- τραπεζών ώστε να αποφύγουν τις ανατροπές στα όρια ηλικίας.

Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά τους λείπουν τα έτη ασφάλισης να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και να θεμελιώσουν δικαίωμα, δηλαδή να αποχωρήσουν με σύνταξη με τα όρια ηλικίας που ισχύουν ως το 2012.

ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Πολιτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τρίτη 26 Μαΐου και ώρα 19:30, με θέμα: "Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ο ρόλος της Κεντροδεξιάς" .
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Αντώναρος, ο ομότιμος καθηγητής και εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Μαραβέλιας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ



Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015 επιβεβαιώνει και ενισχύει τις ανησυχίες που είχαμε διατυπώσει με την δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων.
Συγκεκριμένα:
1ον. Τα φορολογικά έσοδα υστερούν έναντι του στόχου.
Η υστέρηση ανήλθε στα 884 εκατ. ευρώ το τετράμηνο του 2015.
Μάλιστα, η υστέρηση διευρύνεται.
Σημειώνεται ότι, μόνο το μήνα Απρίλιο, και παρά την ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων έναντι του στόχου ήταν 136 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η υστέρηση ακόμη και για τα έσοδα από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ), όπου καταγράφονται τα έσοδα από τις ρυθμίσεις οφειλών, ανήλθε σε 389 εκατ. ευρώ ή 34% έναντι του στόχου.
Υπενθυμίζεται ότι η βελτίωση που παρουσιάζεται στα συνολικά έσοδα οφείλεται στη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον Κρατικό Προϋπολογισμό, τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου αυτό το ποσό να καλύψει πιεστικές ταμειακές ανάγκες της χώρας.
Συνεπώς, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, το αποτέλεσμα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
 2ον. Συνεχίζεται η εσωτερική στάση πληρωμών του Κράτους προς την πραγματική οικονομία.
Και σε αυτό το πεδίο, η κατάσταση μήνα-μήνα επιδεινώνεται (η απόκλιση από τους στόχους ήταν -16 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, -843 εκατ. ευρώ το 1ο δίμηνο, -1.516 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο και -2.037 εκατ. ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2015).

Συμπερασματικά, η επί 4 μήνες “δημιουργική ασάφεια” και αβεβαιότητα έχουν κόστος για την οικονομία, όπως αυτό αποτυπώνεται και στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Συνεπώς, καλούμε, και πάλι, την Κυβέρνηση να εργαστεί με σχέδιο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία που επετεύχθη με μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα 2 χρόνια στη δημόσια οικονομία».

ΔΙΕΘΝΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 8ου ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ & 1ου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ






ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Αρκαδία, φορείς και εθελοντές, συνεργάζονται για την ανάπτυξη του τόπου
 και προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει το πανέμορφο ορεινό τοπίο
με την παρθένα φύση και την μοναδική ιστορία,
στο 1ο μονοπάτι με ευρωπαϊκή πιστοποίηση στην Ελλάδα!


Ο Δήμος Γορτυνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και οι εθελοντές του μονοπατιού του Μαινάλου / “Menalon Trail, σας καλούν να συμμετάσχετε στο τριήμερο πεζοπορικών και εορταστικών εκδηλώσεων 30, 31/5 και 1/6/2015 με την ευκαιρία των εγκαινίων του πρώτου Διεθνώς Πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα και του όγδοου στην Ευρώπη από την Δανή Πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων κα Lis Nielsen (European Ramblers’ Association, η οποία εκπροσωπεί 55 Ομοσπονδίες από 30 Ευρωπαϊκές Χώρες με 2.700.000 ενεργά μέλη), και από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Π. Τατούλη.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων τελούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Το πιστοποιημένο μονοπάτι «Menalon Trail» αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ και περνά από τους οικισμούς:
Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια.
Η πρωτοβουλία για την πιστοποίηση ανήκει στο Ίδρυμα Χρ.Β. Ρούνιου, που μετά από εισήγηση του Γραμματέα του Ιωάννη Π. Λαγού (ο οποίος συμμετείχε σε συνέδριο ορεινής Πεζοπορίας στο Λιτόχωρο Ολύμπου την 7-8/12/2013), χρηματοδότησε την εκπαίδευση ομάδας 10 εθελοντών από τα χωριά της διαδρομής τον Μάϊο 2014 από την E.R.A.

Ο πυρήνας των πρώτων 10 εθελοντών ενεργοποίησε με τη σειρά του 100 περίπου εθελοντές από τους οικισμούς και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο.), επέλεξαν τις καλύτερες διαδρομές από ένα δίκτυο αιώνιων μονοπατιών, κατάλληλων για την υψηλότερη πιστοποίηση, τις οποίες καθάρισαν και σηματοδότησαν με τη συνδρομή των τοπικών συλλόγων και επιτηδευματιών και του Δήμου Γορτυνίας.

Στη συνέχεια, μετά από αίτημα των εθελοντών και του Δημάρχου Γορτυνίας προς την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο 2014, το μονοπάτι εντάχθηκε στο βραβευμένο πρόγραμμά της «Μονοπάτια Πολιτισμού» που στοχεύει να δώσει νέα ζωή σε μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, σ’ ολόκληρη τη χώρα, τονώνοντας έτσι τις τοπικές κοινότητες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης, τον περιπατητικό τουρισμό. Με τη χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, η ΕΛΛΕΤ ανέλαβε την καταγραφή, μελέτη, και υλοποίηση της δίγλωσσης σηματοδότησης των διαδρομών, που σχεδιάστηκε ειδικά για το Menalon Trail ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση και να παρέχεται κάθε χρήσιμη πληροφορία στον πεζοπόρο.

Από την 27/9/2014 το μονοπάτι με εισήγηση του Δημάρχου Γορτυνίας κου Ιωάννη Σ. Γιαννόπουλου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας, ο οποίος ανέλαβε και το τελικό κόστος της πιστοποίησης.

Η Περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέλαβε την περάτωση των εργασιών, ενώ έχει θέσει υπό την αιγίδα της την προβολή αυτού του τόσο μοναδικού τουριστικού προϊόντος με τη χρηματοδότηση τόσο των εκδηλώσεων των εγκαινίων όσο και τη συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το Menalon Trail διέρχεται από όλα τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της ζώνης που διασχίζει και διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης τόσο της πεζοπορίας στην Γορτυνία, όσο και της ίδιας της Γορτυνίας. Επιπλέον δύναται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της προβολής του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μέσω της ανάδειξης ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, δραστηριότητες στη φύση (mountain bike, ιππασία, rafting), πολιτιστικός τουρισμός και γαστρονομία.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
- Δήμος Γορτυνίας: Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, τηλ. 6940-706663 / kosstem@yahoo.gr
- Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τέλης Γκανάς, τηλ. 2713-601139 / telisganas@arcadia.gr
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: Κατερίνα Στεμπίλη, τηλ.: 210-3225245 (εσωτ. 2) / sepi@ellinikietairia.gr
- Συντονιστής εθελοντών: Ιωάννης Λαγός, τηλ.210-6460360 / iplagos@yahoo.gr
- Εκπρόσωπος Σ.Α.Ο.Ο. : Αθανάσιος Χωματάς, τηλ.2710-234980 / saoo@otenet.gr

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε: 
www.menalontrail.eu / www.monopatiapolitismou.gr / www.ellet.gr / www.discovergortynia.gr / www.mythicalpeloponnese.gr / www.saoo.gr 
 Φωτογραφικό κλπ υλικό μπορείτε να βρείτε στο site:
www.menalontrail.eu   / επικοινωνία /  press room / φωτογραφικό υλικό / rar

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις είτε υπάρξει συμφωνία είτε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη»Ημέρες Γαστρονομίας 2015 – Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός Μυθική Πελοπόννησος ( VIDEO)



Εμφάνιση DSC_2866.JPG 

«Είμαστε παρόντες και στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Κανένας δεν θα μας σώσει, είτε επιτευχθεί συμφωνία, είτε υπάρξει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Χρειάζεται σχέδιο και πολύ δουλειά και η ευθύνη των πολιτικών είναι να πραγματώσουν το όραμα των πολιτών» ήταν το μήνυμα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη στο «Συνέδριο Γαστρονομικού Πολιτισμού και Τουρισμού: Μυθική Πελοπόννησος – Γεύσεις με Ιστορία» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ημέρες Γαστρονομίας, που είχε τιμώμενη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και πραγματοποιήθηκε από τις 22 μέχρι τις 24 Μαΐου 2015.

«Ευλογημένη Περιφέρεια» χαρακτήρισε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την Πελοπόννησο, η οποία αφενός διακρίνεται για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της και το απαράμιλλο φυσικό της κάλος, αφετέρου, έχει ως πρότυπο τους ανθρώπους της που στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και πιστεύουν στην αδιάκοπη προσπάθεια.

Εμφάνιση IMG_0174 (1).jpgΗ γαστρονομία της Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, διακρίνεται για τα εξαιρετικά και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα της Πελοποννησιακής γης, και αντικατοπτρίζει απόλυτα την πολιτισμική και κοινωνιολογική εξέλιξή της στο διάβα της ιστορίας.

Εμφάνιση IMG_0205_zpsgaqbfka9.jpgΟ Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε επίσης ότι η Πελοποννησιακή κουζίνα συνιστά το «μεγάλο όπλο» για τη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας των Πελοποννησιακών προϊόντων και τόνισε ότι «όταν ξεκινήσαμε το 2011 η Πελοπόννησος ήταν αδύναμη στην προώθηση των αγροτικών της προϊόντων, ενώ τώρα έχουμε καθιερώσει τη διακριτή ταυτότητά μας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με βασικό γνώμονα την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας».

Εμφάνιση IMG_2040_zpsbfmeatwy.jpg«Η Μυθική Πελοπόννησος αποτελεί απόρροια ολοκληρωμένου σχεδίου» δήλωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «η οποία είναι πλέον παρούσα σε όλα τα μεγάλα διεθνή γεγονότα και, μέσα στις δύσκολες παρούσες συνθήκες, αναδεικνύεται σε ένα δυναμικό προορισμό».

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη που έχει συστήσει την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, η οποία θα εισαγάγει νέες αντιλήψεις στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων και στις συμπράξεις παραγωγών, μεταποιητών, τυποποιητών και προωθητών των αγροτικών και τουριστικών προϊόντων.

Εμφάνιση IMG_2042_zpsfwxu67cl.jpg
Την ανάγκη διασύνδεσης αγροτικών προϊόντων, τουρισμού και πολιτισμού υποστήριξε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στη βάση ωστόσο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και κατέθεσε για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα της Περιφερειακής αρχής για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου της.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Ημέρες Γαστρονομίας, με τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο οποίο συμμετείχαν με τα προϊόντα τους παραγωγοί απ’ όλη την Πελοπόννησο, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις που περιλάμβαναν ενημερωτικές ημερίδες, εργαστήρια μαγειρικής για μικρούς και μεγάλους, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών και παρουσίαση του πολιτισμικού προϊόντος από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου

VIDEO