Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Εκτακτη ενημέρωση ΕΟΔΥ για στρεπτόκοκκο: 6ο παιδί πέθανε στην Ελλάδα - Οδηγίες στα νοσοκομεία

 Εκτακτη ενημέρωση ΕΟΔΥ για στρεπτόκοκκο: 6ο παιδί πέθανε στην Ελλάδα  Οδηγίες στα νοσοκομεία 

Σε έκτακτη ενημέρωση για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου στην Ελλάδα προχώρησε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.

Καναδάς: Μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στην Αλμπέρτα – Καπνοί καλύπτουν το δυτικό τμήμα της χώρας

 Καναδάς: Μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στην Αλμπέρτα – Καπνοί καλύπτουν το δυτικό τμήμα της χώρας 

Οι καπνοί από τις δασικές πυρκαγιές έχουν καλύψει τον δυτικό Καναδά, καθώς νέες εστίες ξέσπασαν στην πετρελαιοπαραγωγική επαρχία Αλμπέρτα.

Την ίδια ώρα οι πυροσβέστες στο Κεμπέκ έσβησαν μερικές από τις χειρότερα πύρινα μέτωπα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επιτρέποντας σε χιλιάδες εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

Φυματίωση αιγοπροβάτων: Πρόγραμμα επιτήρησης και συναντήσεις ενημέρωσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

 Φυματίωση αιγοπροβάτων: Πρόγραμμα επιτήρησης και συναντήσεις ενημέρωσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου 

“Θα προχωρήσουμε σε σύναψη προγραμματικής, για προσλήψεις κτηνιάτρων, ώστε να προχωρήσει η ενημέρωση των κτηνοτρόφων, πάνω στο θέμα της φυματίωσης στα αιγοπρόβατα. Υπάρχει θέμα. Έχουμε κινητοποιήσει τη Γενική Διεύθυνση Υγείας, την Κτηνιατρική Υπηρεσία, ώστε να δράσουμε και να μην ξεφύγει η λοιμώδης, μεταδοτική νόσος, έξω απ΄ το συγκεκριμένο μέρος της Λακωνίας”.

Αυτό, τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας σε επερώτηση που έκανε για το θέμα εκπρόσωπος της Λαικής Ενότητας Πελοποννήσου.

Όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, τέλη του μήνα, θα συγκροτηθεί ομάδα κτηνιάτρων, όπου και θα επιληφθεί του προβλήματος.

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ανέφερε, ότι οι υπηρεσίες δρουν σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το σχετικό πρωτόκολλο .

” Υπήρξαν κρούσματα στη Λακωνία, το 2021, όπως και τώρα,. Κάνουμε ελέγχους, αντιμετωπίζεται με απομονώσεις ζώων ή και με σφαγές αυτών που έχουν προσβληθεί απ’ τη νόσο. Τώρα, σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα επιτήρησης της περιοχής από εμάς, ενώ θα οργανώσουμε και συναντήσεις ενημέρωσης ”, είπε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Βερούτης.

ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Εβδομαδιαίες Προτάσεις 12/6-18/6 2023