Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ 1770-1843 (ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821)

  



ΑΠ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ''Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ''

Δημοτικά για το '21 που έχουν σωθεί στην Κορινθία.

 


 

 Το τραγούδι της Ζάχολης


   Στο τραγούδι ο Παναγιώτης Λάλεζας , στο κλαρίνο ο Κώστας Γιαννακόπουλος
Κάποια δημοτικά  Κάποια είναι ντόπια κάποια παραλλαγές άλλων.

Γιά τον ξεσηκωμό στη Ζάχολη στις 14 Μαρτίου 1821
Ο ΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
Κρυφά το λένε τα πουλιά, κρυφά το λεν τ’ αηδόνια,
κρυφά το λέει ο Γερμανός από τον Προφήτη Ηλίια.
"Παιδιά, για μεταλάβετε, για ξομολογηθήτε,
δεν ειν’ ο περσινός καιρός κι' ο φετινός χειμώνας.
Μας ήρθε η άνοιξη πικρή, το καλοκαίρι μαύρο,
γιατί σηκώθη πόλεμος και πολεμάν τους Τούρκους.
Να διώξουμ' όλη την Τουρκιά η να χαθούμε ούλοι".

---------------------------------------------------------------
Το παρακάτω αναφέρεται στη μάχη των Μαυραλιθαρίων , την νίλα του στρατού του Δράμαλη και στον Καπετάνιο της Ζάχολης Παναγιωτάκη Γεραρή

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης Φυματίωση. Θεραπεύεται πλήρως φτάνει να διαγνωστεί. Το εμβόλιο BCG. Ποια τα πιο συχνά συμπτώματα; (video).

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Η παγκόσμια μέρα της φυματίωσης πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου, σηματοδοτώντας τη μέρα του 1822 όταν ο Δρ. Robert Koch ανακοίνωσε την ανακάλυψη του βακτηρίου που προκαλεί τη φυματίωση.

Το πρόβλημα της φυματίωσης είναι παγκόσμιο. Η φυματίωση είναι νόσος που θεραπεύεται πλήρως φτάνει να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα.

Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές πέρα από τις τροπικές, έχει οδηγήσει να περνά ο χειμώνας με θερμοκρασίες άνω των 15οC με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα έντομα και κυρίως τα κουνούπια με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει πια και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Έτσι ασθένειες άγνωστες ή που είχαν εκλείψει βρίσκονται σε αύξηση. ......................

read more

25η Μαρτίου: ''Φωτίστηκε'' ο Αθηναϊκός ουρανός - Drones δημιούργησαν εντυπωσιακές εικόνες με σύμβολα της επανάστασης

 

Η Περιφέρεια Αττικής μάς καλεί να στρέψουμε το βλέμμα στον ουρανό της πρωτεύουσας, παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

νες)

Συγκεκριμένα, ο αττικός ουρανός «φωτίστηκε» με τα σύμβολα της επανάστασης του 1821 και τα χρώματα της ελληνικής σημαίας το βράδυ της Κυριακής, παραμονή της 25ης Μαρτίου.

Drones  δημιούργησαν διάφορα σχήματα στον ουρανό σχετικά με την 25η Μαρτίου, δίνοντας στους Αθηναίους μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν τρισδιάστατες εικόνες.

Δείτε τα εντυπωσικά αποτελέσματα:

25η_drones009
25η_drones010

Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα «χτύπησε» τη Γη πριν λίγες ώρες

 Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, βαθμού G4, χτύπησε τη γη. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η ισχυρή καταιγίδα χτύπησε τη γη, ωστόσο, επισημαίνουν δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία ούτε να δημιουργηθεί πανικός.

ΔΕΡΒΕΝΙ: Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου Δημήτρη Ευστ. Κάσσιου "ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΛΙΘΙΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ τ. ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ" ( Εικόνες από την εκδήλωση)

 

 



Γράφει η Μαίρη Νικολοπούλου
Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση η σημερινή .
Μετά την θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου στο Δερβένι ,Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα, μεταφερθηκαμε στο Πνευματικό Κέντρο όπου έγινε η παρουσίαση του νέου αξιόλογου βιβλίου του συντοπίτη μας συγγραφέα ,Δημήτρη Κάσσιου.

Ενα βιβλίο για το οποίο έχει γίνει από τον ίδιο έρευνα και φωτογράφιση, παλιών πέτρινων και πλίνθινων κτισμάτων ,από διάφορα χωριά του τέως Δήμου Ευρωστίνης, 18 χωριά συνολικά ,709 φωτογραφίες, κλεισμένες σαν σε άλμπουμ στο βιβλίο του αυτό και στολισμένες μια μια με ιδιαίτερους στίχους μεγάλων μουσουργών και ποιητών μας.Ενα υπέροχο "πάντρεμα", θα λέγαμε .
Ο τίτλος του βιβλίου του : *ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΛΙΝΘΙΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ τ.Δ.ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ*.
Έχει καταγράψει και διασώσει την τοπική ιστορία ,την λαογραφία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου.



Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Tάσos Λόντος , χαιρέτησε την εκδήλωση και συνεχάρη τον συγγραφέα για όλη αυτή τη προσπάθεια που κάνει να σωθεί η λαογραφία και η ιστορία του τόπου.Παρευρεθησαν επισης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΊΑΣ Γιώργος Ψυχογιός, οι ιερείς π. Ιωαννης και Γεώργιος εκ μέρους της εκκλησίας , ενώ έδωσαν δυναμικό παρών οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Καραβάς , Χρήστος Κολοκυθάς , ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Λάσκος, οι πρώην Δήμαρχοι Ευρωστίνης Δημήτρης Δούσκας και Νίκος Κουρτζης, ο πρόεδρος Λυκοποριάς Γιώργος Παπαμετζελόπουλος και πολλοί φίλοι και συντοπίτες του συγγραφέα .



Ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας έστειλε χαιρετηστηρια επιστολή, η οποία ανεγνωσθη.
Με ιδιαίτερη χαρά παρουσίασα αυτή την εκδήλωση σήμερα .Σπουδαίοι ομιλητές για αυτό το βιβλίο ήταν : η αρχιτέκτων κ.Ξενια Χρυσάφη και η φιλόλογος κ.Χρυσούλα Γκολφινοπούλου .
Και οι δύο, μας ταξίδεψαν με τον ιδιαίτερα όμορφο επιστημονικό ,αλλά και γλαφυρό τρόπο η κάθε μία ,στις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Τελος ο ίδιος ο συγγραφέας συγκινημένος πήρε το λόγο ευχαριστώντας την οικογένεια του αρχικά και όλους όσοι βοήθησαν να ολοκληρωθεί το βιβλίο του , τη Δημοτική Αρχή , αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με τη παρουσία τους αυτή την εκδήλωση.
Συγχαρητήρια κ. Δημήτρη. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν και σας να αναδεικνύουν μέσα από τη γραφή την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Σας ευχαριστούμε.



Β΄ Κορινθίας ( 24η αγωνιστική): "Ρετιρέ για δύο" . Ισόπαλο το ντέρμπι κορυφής στο Γαλάτακι , η Κόρινθος 2004 έπιασε στην κορυφή τον ΑΟ Λουτρακίου.

Με την άκρως ενδιαφέρουσα 24η αγωνιστική συνεχίστηκε  σήμερα Κυριακή 24/3 ,  το πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας Κορινθίας.

Χωρίς  νικητή αλλά με τέρματα 1 – 1 έληξε το ντέρμπι κορυφής στο Γαλατάκι ανάμεσα στον  Σαρωνικό Γαλατακίου και τον πρωτοπόρο   Ολυμπιακό Λουτρακίου ,  με αποτέλεσμα η Κόρινθος 2006 , που επικράτησε στην Αρχαία Κόρινθο, με 4 - 1 του   Πανευρωστινιακού  να ισοβαθμήσει στο βαθμολογικό «ρετιρέ» τους «όρανιε»  .  Στη Νεμέα ο Παννεμεατικός επιβλήθηκε σε αγώνα ντέρμπι με 4 – 2 του Εθνικού Ξυλοκέριζας της  ,  ενώ σε ενδιαφέρουσα αναμέτρηση ο Ηρακλής Λεχαίου νίκησε με το μίνιμουμ σκορ την Δάφνη Εξαμιλίων .

Στον Άγιο Βασίλειο ο Πανκαμαριακός συνέτριψε με 8 – 0 την ουραγό τοπική ομάδα της Προόδου ,  ενώ ο ΑΟ Λυκοποριάς επικράτησε με 3 – 0 στην έδρα του επί του ΠΑΣ Κλένια. Στα Εξαμίλια ο Αστέρας Κορίνθου  νίκησε με 3 - 1 τον  ΑΟ  Ασπροκάμπου, ενώ τέλος στην Τραγάνα του Κιάτου η Θύελλα Κάτω Διμηνιού έχασε με 1 – 2 από τον Αετό  Κρυονερίου. 

 

24η Αγωνιστική

Super League 2: Πλέι άουτ: Διπλό ο Γιούχτας στην Πάτρα, νίκη για την Κοζάνη

Στην πρεμιέρα των πλέι άουτ στη Super League 2 για την παραμονή στην κατηγορία, ο Γιούχτας πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Παναχαϊκής με 1-0 στην Πάτρα. Η Κοζάνη επιβλήθηκε της Αναγέννησης Καρδίτσας (1-0), ενώ ο Αιολικός αναδείχθηκε ισόπαλος με τον Ηρακλή (1-1), αγωνιζόμενος ως τυπικά γηπεδούχος στην Αριδαία.

Super League 2: Πλέι οφ: Νίκες για Ιωνικό και Λεβαδειακό, ισόπαλη η Λάρισα στον Βόλο

 

Σπουδαία εμφάνιση και νίκη πέτυχε ο Ιωνικός επί των Χανίων (5-1) στην πρεμιέρα των πλέι οφ ανόδου στη Super League 2. Στον βόρειο όμιλο, ο Λεβαδειακός πέρασε εύκολα από την Νέα Ευκαρπία κερδίζοντας τον Μακεδονικό (1-3) και αποσπάστηκε από την Λάρισα που υποχρεώθηκε σε ισοπαλία στο Πανθεσσαλικό κόντρα στη Νίκη Βόλου (1-1).

Γ’ Εθνική: Νίκη για Κόρινθο , «γκέλα» για Παναργειακό

 Στην 28η αγωνιστική στη Γ’ Εθνική, ο Παναργειακός έκανε «γκέλα» στο γήπεδό του καθώς ισοφάρισε στο  91’ την ψυχωμένη Εράνη Φιλιατρών (1-1), ενώ τώρα "νιώθει την ανάσα" του ΠΑΣ Κόρινθος που συνέτριψε στη Ραφήνα την τοπική Θύελλα με 4-1. 

3ος όμιλος 

ΑΟ Πυλίου Κω-Ιάλυσος 2-0 ( 16΄ Δρόσος , 57΄ Αλιμερκάι) 

Ελλάς Σύρου-ΑΕ Μεσολογγίου 6-0 (11΄ -34΄ Παυλόπουλος, 29΄ Μελισσόπουλος πεν., 32΄ Συριανός, 39΄ Μούτριχας, 86΄ Κασάπης) 

Ρόδος-Αστέρας Βάρης 0-2 ( 7΄ Βασιλειάδης, 14΄ Ψυχογιός ) 

ΠΑΟ Βάρδας-ΑΕΡ Αφάντου 1-1 (90+5΄ Πασπαλιόπουλος / 48’ Γκέτσι) 

Πανελευσινιακός-ΑΕ Μυκόνου 0-3 

 Παναιγιάλειος-Μαρκό 0-1 ( 52΄ Γιαννιτσάνης) 

Θύελλα Ραφήνας-ΠΑΣ Κόρινθος 1-4 ( 7΄ Γκούμας / 29΄- 70΄- 78’ πεν Κουντρουμπής, 45΄Ζαχαράκης) Παναργειακός-Εράνη Φιλιατρών 1-1 ( 90΄ Τσώλης / 19΄ Γκεβόρι) 

Βύζας Μεγάρων-Ερμιονίδα 1 -1

 

Η Βαθμολογία στον Γ΄ όμιλο