Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Κοροναϊός : 78 νέα κρούσματα – Στα 821 τα συνολικά – Στους 22 οι νεκροί

νέα κρούσματα κορονοϊού
Με την ελπίδα πως σύντομα θα έχουμε καθημερινά και λιγότερα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, η απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Δευτέρα, 23.03.2020, έχει αλλάξει τα πάντα στη χώρα.
Έρημοι δρόμοι -και καλώς- λίγοι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους -επίσης καλώς- και εικόνες στις πόλεις που θυμίζουν… ερημιά.
Ειδικά σήμερα, 25η Μαρτίου, ανήμερα της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, τίποτα δεν θύμιζε τις στιγμές χαράς στις πόλεις της χώρας, με τις παρελάσεις και τις ελληνικές σημαίες.
Ο κορονοϊός, πάντως, δεν έχει… Κυριακές κι αργίες κι έτσι και σήμερα, Τετάρτη 25.03.2020, γίνεται η καθιερωμένη ενημέρωση για τον “χάρτη” του ιού στην χώρα μας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, να παίρνει την… συνηθισμένη θέση του.
Ανακοίνωσε, λοιπόν, 78 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να είναι 821. Ακόμη σημείωσε πως 136 άνθρωποι νοσηλεύονται, με 53 από αυτούς να είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, διασωληνωμένοι.
Τόνισε επίσης πως οι νεκροί είναι 22. 18 εξ αυτών ήταν άντρες και 4 γυναίκες, ενώ 21 στους 22 είχαν υποκείμενο νόσημα.

Μήνυμα Αεροπόρου σε όλους τους Έλληνες για την 25η Μαρτίου πετώντας στον ελληνικό ουρανό


Συγκλόνισαν τα λόγια του πιλότου μας της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 “Ζεύς” της Πολεμικής Αεροπορίας, προς τους Έλληνες.

Ο πιλότος μας απηύθυνε μήνυμα προς τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πτήσης.
«Ελληνίδες, Έλληνες. Όλοι μαζί, ενωμένοι ας συνεχίσουμε να δίνουμε νόημα στις θυσίες των προγόνων μας. Στα 199 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 που τιμούμε σήμερα, η Ελλάδα είχε πολλές ένδοξες στιγμές αλλά αντιμετώπισε και πολλές δυσκολίες. Πάντα έβγαινε πιο δυνατή. Αυτό θα γίνει και τώρα. Χρόνια πολλά σε όλους μας. Χρόνια πολλά Ελλάδα!»

22 νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα

Άλλοι δυο συμπολίτες μας μπήκαν στην μακάβρια λίστα των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Ο  21ος νεκρός καταγράφηκε στην Ξάνθη και ο 22ος  στην Κρήτη

Ένας ηλικιωμένος άνδρας από την Ξάνθη είναι ο 21ος νεκρός από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Πρόκειται , όπως αναφέρει το Xanthinea.gr, για έναν άνδρα από την περιοχή του Δήμου Μύκης.
“Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, με λύπη ανακοινώνει ότι το ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό covid-19 από τη περιοχή του Δήμου Μύκης, κατέληξε. Η Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας εκφράζουν τα συλλυπητήρια στους οικείους του” αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.
Στην Ξάνθη έχουν καταγραφεί συνολικά 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 4 στην πόλη, 3 στην ορεινή ζώνη και 1 στη Διομήδεια.
Ο πρώτος θάνατος έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους καθώς πρόσφατα ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση στην περιοχή αναφορικά με κατοίκους της Ξάνθης που επιστρέφουν από το εξωτερικό και το ποσό καλά ενημερωμένοι είναι για την εφαρμογή της καραντίνας.

Στο νησί της Κρήτης, σύμφωνα με το Flashnews.gr ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό  είναι ο  Γερμανός καθηγητής που είχε διαγνωστεί με τον ιό στις 12 Μαρτίου. Εισήχθη στο νοσοκομείο μια εβδομάδα μετά και στις 21 Μαρτίου μπήκε στην εντατική. 
Αν και τις τελευταίες δύο μέρες παρουσίασε βελτίωση και οι γιατροί σήμερα το πρωί ήταν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, κατέληξε.
:

Τιμή στους Ηρωες του Αθάνατου 21

https://www.euxh.gr/media/k2/items/cache/fe4bbe81600a40063594e597e00eb05b_XL.jpg


Η 25η Μαρτίου που ξημέρωσε φέτος, είναι δεδομένο ότι θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων μας.

Η εθνική επέτειος για την Επανάσταση του 1821 και ο εορτασμός τού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γιορτάζονται  από τα μπαλκόνια μας και μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα , γονείς παππούδες γιαγιές... .
Τα τηλέφωνα θα πάρουν φωτιά για να δώσουμε και να πάρουμε ευχές αλλά δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε μια αγκαλιά, να πιούμε μαζί ένα ποτήρι κρασί και να καθίσουμε στο γιορτινό οικογενειακό τραπέζι.
Το ρίσκο για να κάνουμε τα παραπάνω είναι μεγάλο και κανείς μας δεν θα το τολμήσει, όσο και αν το θέλει. Ο κορωνοϊός παραμονεύει και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πειθαρχήσουμε απόλυτα στα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί, ελπίζοντας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας.
Μία κανονικότητα που είναι σίγουρο ότι δεν θα έρθει με τη λήξη του συναγερμού για τον κορωνοϊό καθώς θα πρέπει όλοι να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε μία άλλη,  πιο μεγάλη μάχη που θα είναι να επουλώσουμε τις πολλές και βαθιές πληγές που μας έχει αφήσει και θα μας αφήσει η πανδημία.
Μπορεί και να ακουστεί ως ύβρις, αλλά η  σημερινή ημέρα περισσότερο από τους ήρωες του παρελθόντος θα πρέπει να αφιερωθεί στους ήρωες του παρόντος. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε όλα τα νοσοκομεία αλλά και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων στα σύνορά μας, παλεύουν νύχτα και μέρα για να μας κρατήσουν υγιείς και ασφαλείς. Όλοι αυτοί αξίζουν τον σεβασμό μας αλλά και την πειθαρχία μας, ώστε να βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας τον δικό τους τιτάνιο αγώνα.
Σήμερα, οι Ελληνες και οι Ελληνίδες  γιορτάζουν από το σπίτι τους αλλά, όπως ποτέ δεν έκαναν, έτσι και τώρα δεν θα παραδώσουν τα όπλα. Θα αποδώσουν τις τιμές που αξίζουν στους αγωνιστές του ’21, θα προσευχηθούν στην Παναγιά και θα χειροκροτήσουν αυτούς που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για καλύτερες ημέρες.
Και σε λίγο καιρό, όλοι μας θα πρέπει σαν μια γροθιά να δώσουμε την τελική μάχη για να επιστρέψουμε εκεί που πρέπει και εκεί που μας αξίζει!
Και του χρόνου, πρώτα ο Θεός, να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 200 χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού τον Μάρτιο του 1821, για του ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Τον ξεσηκωμό που ξεκίνησε από τα μέρη μας, από την ΖΑΧΟΛΗ στης 14 Μαρτίου όπου οι πρόγονοι  μας πρώτοι από όλα τα αλλα μέρη σήκωσαν σημαία ελευθερίας μέσα στον Ιερό ,ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου  και με πρωταγωνιστές  τον Ηγούμενο Γερμανό της Ιερας Μονής Προφήτου Ηλιού Ζαχόλης και τους οπλαρχηγούς της περιοχής ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΓΕΡΑΡΗ, ΧΡΗΣΤΟ ΖΙΝΗ ή ΖΑΧΟΛΙΤΗ  εκδιιόκωντας  τις τούρκικες οικογένειες προς Κόρινθο και Πάτρα. Από τη Ζάχολη  η σπίθα της ελευθερίας μεταπήδησε αμέσως σε άλλες περιοχές όπου ο ξεσηκωμός  γενικεύτηκε  και το καριοφίλι  των Ελλήνων άστραψε και βρόντηξε , σκορπώντας την ΕΛΕΘΕΥΡΙΑ που δεν άργησε να έρθει...
ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 - ΖΗΤΩ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟΥ 21!

Β. Λ.

Μήνυμα Τραμπ για την 25η Μαρτίου: Στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Μήνυμα Τραμπ για την 25η Μαρτίου: Στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ
Τη στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ αναδεικνύει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο μήνυμα που έστειλε για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς την επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement), ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι έχουν μπει τα θεμέλια για τη μακροχρόνια συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
«Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία σε θέματα εθνικής ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας για τις επόμενες δεκαετίες. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για τη δέσμευση της Ελλάδας, ενός ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ, απέναντι στη ναυτική μας παρουσία στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου: Οι οπλαρχηγοί του καιρού μας είναι οι γιατροί



Η εθνική επέτειος βρίσκει, φέτος, τη χώρα μας σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν την γιορτάζουμε σε δρόμους και πλατείες. Αλλά την τιμούμε από το σπίτι μας. Με τις σημαίες μας να κυματίζουν ψηλά και τη σκέψη μας στον αγώνα των προγόνων μας για Ελευθερία. Όμως με συνείδηση ότι ο εχθρός, τώρα, είναι η πανδημία. Απέναντί της θα παρελάσουν, σήμερα, η ισχύς και η ενότητά μας. Σ’ αυτό το μέτωπο κρίνεται ο πατριωτισμός της ευθύνης. Και εκεί δοκιμάζεται στην πράξη, και όχι στα λόγια, η κοινωνική αλληλεγγύη. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι σε τούτη τη μάχη.

Βλάχα Βερβενιώτισσα


ΤΟΥ ΑΛΗ ΦΑΡΜΑΚΗ


 (ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ)
Τρία πουλάκια κάθονται μες στο Μοναστηράκι,
βρόντα το, βρ’ Αλή Φαρμάκη!
Το ’να τηράει την Ποταμιά, τ’ άλλο κατά του Λάλα,
βρόντα το, καημέν’ Αλμάγα!
Το τρίτο το καλύτερο μοιρολογά και λέει:
- Πού είστε, Κολοκοτρωναίοι;
Ήρθαν τα τόπια στο Ρουφιά, τα στήσανε στο Λάλα,
βρόντα το, καημένε Αλμάγα!
Έβγα, βρ’ Αλή, προσκύνησε, έβγα να προσκυνήσεις
και τα χέρια να φιλήσεις!
- Μήγαρις είμαι νιόνυφη να βγω να προσκυνήσω
και τα χέρια να φιλήσω;
Έχω συντρόφους διαλεχτούς και τον Κολοκοτρώνη,
Γιώργο, Κωσταντή κι Αντώνη.

Ο Αλή Φαρμάκης ήταν Τουρκαλβανός από του Λάλα, προσωπικός φίλος και αδελφοποιτός του Κολοκοτρώνη με μια φιλία που σφράγιζε τις δύο οικογένειες επί γενιές. Γύρω στο 1800 επέλεξε το Μοναστηράκι της Γορτυνίας για έδρα του, λόγω του ότι ήταν χτισμένο σε λόφο και δέσποζε των γύρω οικισμών. Όταν ανέλαβε ως αγάς τη διοίκηση της περιοχής, έχτισε στο πάνω μέρος του χωριού ισχυρότατο πύργο. Λέγεται ότι για να γίνουν πιο ισχυρά τα τείχη του πύργου, μέσα στη λάσπη που χρησιμοποιούσαν έριχναν και χιλιάδες ασπράδια αυγών, τα οποία έφερναν οι ραγιάδες. Έτσι, ο πύργος έγινε τέλειος και πολύ ισχυρός. Μετά την Απελευθέρωση ο πύργος γκρεμίστηκε. Σήμερα σώζονται μερικά τείχη και ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται πόσο γερός ήταν.
Κατά το έτος 1808, λόγω απειθαρχίας του Αλή Φαρμάκη προς τον Σουλτάνο, ο τελευταίος έστειλε τον Βελή Πασά, γιο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, να τον καθυποτάξει. Ο Αλή Φαρμάκης συγκέντρωσε πολεμιστές για να αντιμετωπίσει τον Βελή. Ανάμεσά τους πολεμούσε και ο Κολοκοτρώνης με άλλα δεκαεφτά παλληκάρια του, εκ των οποίων και ο Νικηταράς.
Τα δύο αντίπαλα στρατεύματα έδωσαν μάχη στην περιοχή όπου σήμερα είναι το χωριό Βελημάχι, στην οποία ο Βελής χρησιμοποίησε κανόνια. Βλέποντας όμως ότι τα τείχη ήταν πολύ ισχυρά για να γκρεμιστούν από τους κανονιοβολισμούς, προέβη στο εξής τέχνασμα: άρχισε να σκάβει λαγούμια (υπόγειες στοές), οι οποίες θα έφθαναν μέχρι τα θεμέλια του πύργου, με σκοπό να βάλει κάτω από τον πύργο βαρέλια με μπαρούτι για να τον ανατινάξει.
Ωστόσο ένα βράδυ με φεγγάρι που είχαν ανέβει στην ταράτσα του πύργου, ο Κολοκοτρώνης διέκρινε τα βουνά με το φρεσκοσκαμμένο χώμα, αντιλήφθηκε το σχέδιο του εχθρού και άρχισε να σκάβει λαγούμι από τον πύργο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όταν ο Βελής τελείωσε τις στοές, προτού βάλει φωτιά στο μπαρούτι, κάλεσε τον Αλή Φαρμάκη να παραδοθεί.
Ο Αλή Φαρμάκης απάντησε αρνητικά και οι Τούρκοι έδωσαν διαταγή ν’ ανατινάξουν τον πύργο.
Ο πύργος δεν έπαθε τίποτε με την έκρηξη της πυρίτιδας, επειδή τα αέρια εκτονώθηκαν προς το λαγούμι που είχαν ανοίξει οι πολιορκούμενοι και έτσι η πολιορκία συνεχίστηκε για έξι μήνες περίπου, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Όμως, για να μην συνεχίζεται η αιματοχυσία, μεσολάβησαν οι συγγενείς του Αλή Φαρμάκη από του Λάλα και τον έπεισαν να παραδοθεί.
Ο Αλή δέχθηκε να συνθηκολογήσει, υπό τον όρο ότι ο αδελφοποιτός του και τα παλληκάρια του θα έφευγαν ασφαλείς στη Ζάκυνθο

ΒΕΡΒΕΝΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ( ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΙΣΣΑ)


Ντοκουμέντο εποχής με σκηνές καθημερινές από τα Βέρβενα του 1955. Επίσης αποσπάσματα από την αναπαράσταση του 1955. Καθημερινές ασχολίες και γαμοι πανηγύρια από μιά άλλη όχι τόσο μακρινη εποχή!

«Στου Λάλα σφάζουν πρόβατα...», ιστορικό (Πελοπόννησος) ~ Γεώργιος Παναγάκης (Ε.Ι.Ρ., 1958 '60)


Μες τον Λαλέϊκο μαχαλά



Μες τον Λαλέϊκο μαχαλά
χορεύει η Μαριωρή μπροστά
Με Λαλαίους με Δουκαίους
και με τους Καραμεραίους.

ΜΗΝΗΜΑ ΒΛΑΣΙΟΥ ΤΣΙΩΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821


η εικόνα προφίλ του Βλάσης Τσιώτος, Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Βλάσης Τσιώτος, γυαλιάΔεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,
την αυριανή (σημερινή) ξεχωριστή για την πατρίδα μας μέρα της επετείου της Εθνικής μας εορτής, αλλά και της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δυστυχώς ματαιώνονται όλες οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Η ματαίωση όμως της δοξολογίας, της κατάθεσης στεφάνων και της παρέλασης σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη σημασία της σπουδαίας αυτής μέρας για τον Ελληνισμό, για όλους εμάς. Δεν ξεχνούμε την ιστορίας μας και τιμούμε τους ήρωες μας, έχοντας πίστη στις αρχές, στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν και θυσιάστηκαν. Αντλούμε από αυτούς πίστη, δύναμη, θάρρος και ελπίδα για την σημερινή μάχη την οποία καλούμαστε να δώσουμε.
Μια μάχη η οποία δεν θα δοθεί με όπλα και σφαίρες, αλλά με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μια μάχη ανάμεσα στην κοινωνική ευθύνη, την ψυχραιμία, την πειθαρχία και την ομοψυχία, απέναντι στην ανευθυνότητα, τον φόβο, την ανυπακοή και την διχόνοια. Την μάχη αυτή όσο δύσκολη και αν αποδειχθεί, όποιο κόστος και αν έχει, πρέπει να την κερδίσουν τα προτερήματα μας.
Το οφείλουμε σε όσους έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία μας.
Το οφείλουμε στην ιστορία μας.
Το οφείλουμε σε εμάς τους ίδιους.
Χρόνια Πολλά σε όλους.

«Βγήκαν τα Νικολόπουλα...» (Του Ζαχαριά), κλέφτικο, συρτό και τσάμικο ~ π. Χρίστος Κυριακόπουλος


Παναγιώτης Λαλεζάς - Στ' αναπλιου το Παλαμίδι