Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Τσερνόμπιλ: Ραδιενεργά ίχνη από το ατύχημα εντοπίζονται ακόμα στην Αττική

 https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/10/shutterstock_2128780223.jpg

Ραδιενεργά ίχνη που συνδέονται με το Τσερνόμπιλ εντοπίζονται ακόμη στην Αττική, 37 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα που συγκλόνισε τον κόσμο.

Οπως αποκαλύπτει έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου διαπιστώθηκε η παρουσία καισίου 137 (Cs-137), που αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου.

Το 1986, λίγες ημέρες ύστερα από το πυρηνικό ατύχημα, επιστήμονες του ΕΜΠ και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είχαν καταγράψει στη χώρα μας υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ραδιοϊσοτόπων, όπως

e-ΕΦΚΑ: Στις 26 Οκτωβρίου η πληρωμή των συντάξεων για τους μη μισθωτούς, στις 30 για τους μισθωτούς

 e-ΕΦΚΑ: Στις 26 Οκτωβρίου η πληρωμή των συντάξεων για τους μη μισθωτούς, στις 30 για τους μισθωτούς 

Διευκρίνιση για τις πληρωμές των συντάξεων, δίνει η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «στο πλαίσιο της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των συνταξιούχων και προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας τους, διευκρινίζει τα εξής που αφορούν στην καταβολή των συντάξεων για το μήνα Νοέμβριο 2023.

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

-Την 26η/10/2023 (τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα) θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016).

-Την 30η/10/2023 (προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα) θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου».

Πρόβλημα επιβίωσης των παραγωγών θέτουν έξι αγροτικοί σύλλογοι της Κορινθίας

Πρόβλημα επιβίωσης των παραγωγών θέτουν έξι αγροτικοί σύλλογοι της Κορινθίας 

Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι παραγωγοί στην Κορινθία, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, επισημαίνουν με κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, οι αγροτικοί σύλλογοι Κορίνθου, Νεμέας, Βέλου – Βόχας, Στιμάγκας, Κιάτου και Ξυλοκάστρου.

Αφορούν, κυρίως, τα οινοποιήσιμα σταφύλια, την Κορινθιακή σταφίδα, τα επιτραπέζια σταφύλια, αλλά και τα ελαιόδενδρα.

“Σε συνάρτηση με τις ενεργειακές ανατιμήσεις και τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα, δυστυχώς πλέον η επιβίωση των αγροτικών οικογενειών, καθίσταται οριακά αδύνατη. Ευελπιστούμε και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποκατάσταση του αγροτικού εισοδήματος”, τονίζουν, ανάμεσα σε άλλα, οι αγροτικοί σύλλογοι στην επιστολή τους.

Η επιστολή, κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, αλλά και σε άλλους θεσμικούς παράγοντες.

 

Βασίλης Κελλάρης: «Θέλω το κέντρο αυτό να αποτελέσει πόλο έλξης» εγκαίνια του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Δια Βίου Μάθησης «Επαμεινώνδας Κελλάρης» στο Κάτω Λουτρό.

https://www.xylokastro-evrostini.gov.gr/el/component/ajax/?p=image&src=file%3Dimages%252Ftourism%252Finterviews%252Fkellaris%252Fkellaris%2B9.jpg%26type%3Dwebp%2C85%26thumbnail%3D1366%2C1025%2C&hash=6bdc3ba3 

Ο κ. Βασίλης Κελλάρης, γυναικολόγος αναπαραγωγής, αντιπρόεδρος του μαιευτηρίου #ΜΗΤΕΡΑ, συνιδρυτής του μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Be-Live και συντοπίτης μας, παραχωρεί συνέντευξη στο #meet_the_xylocals και απαντά σε κάθε μας ερώτημα.
➡ Συζητήσαμε πολλά. Το πώς φαντάζεται την πορεία του Πολιτιστικού Κέντρου του Κ.Λουτρού που μόλις εγκαινιάστηκε με τη δική του σημαντική υποστήριξη, το πώς βιώνουν οι ίδιοι οι γιατροί τα αποτελέσματα του Be-Live, ποιες είναι οι αξίες με βάση τις οποίες ο ίδιος πορεύεται και αρκετά ακόμη!
🫂 Ο κ. Β. Κελλάρης μάς δείχνει έμπρακτα ότι τόπος σου δεν είναι απαραίτητα αυτός στον οποίο μεγάλωσες, αλλά εκείνος στον οποίο επιλέγεις να επιστρέψεις ή να προσφέρεις. Αυτός που σε έκανε να νιώσεις έντονα συναισθήματα, αυτός στον οποίο βρίσκεις φίλους παλιούς και φίλους παντοτινούς.
🙏 Ο ίδιος επέστρεψε στον τόπο του, στον τόπο μας, και μας τίμησε με την παρουσία και την προσφορά του. Τον ευχαριστούμε!

Συνέντευξη με τον Βασίλη Κελλάρη, γυναικολόγου αναπαραγωγής, Αντιπροέδρου του μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ» και συνιδρυτή του μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Be-Live / Συνέντευξη - Επιμέλεια κειμένου: Ιωάννα Δούρη

ΚΥΣΕΑ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση με αντικείμενο τον πόλεμο στο Ισραήλ

 ΚΥΣΕΑ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση με αντικείμενο τον πόλεμο στο Ισραήλ 

Σχεδόν δυο ώρες κράτησε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση αφορούσε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή με το Ισραήλ και την Χαμάς να έχουν αποδυθεί σε μια μάχη χωρίς τέλος, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους.

Επίσης, συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

H περιφερειακή παράταξη "Πρώτα η Πελοπόννησος" με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη προτεινει στους ψηφοφόρους να εκφράσουν στο β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική και στη συγκεκριμένη επιλογή της.

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12/10/2023

H περιφερειακή παράταξη  "Πρώτα η Πελοπόννησος" με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους χιλιάδες πελοποννήσιους πολίτες που τάχθηκαν στο πλευρό της και την έφεραν στην τρίτη θέση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η προεκλογική περίοδος και το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών ανέδειξαν μια σειρά ζητήματα και προβληματισμούς τα οποία  δικαίωσαν  την κάθοδο μας και κάνουν επιτακτική ανάγκη τη συνέχιση της πάλης μας μέσα από την εκπροσώπηση μας στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα:

Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης: Σταυροί προτίμησης υποψηφίων συνδυασμού “Δύναμη Προοπτικής” του Βλάση Τσιώτου

 

Εκλογική Περιφέρεια Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ευρωστίνης

1 ) ΚΑΡΑΒΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 700
2 ) ΣΚΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 567
3 ) ΚΕΚΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 499
4 ) ΚΟΝΤΟΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 244
5 ) ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ 225
6 ) ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 175
7 ) ΤΥΡΟΒΟΛΑ-ΧΑΝΤΗ ΣΟΦΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ 162
8 ) ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΗΛΙΑΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 159
9 ) ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 146
10 ) ΜΕΝΤΖΕΛΟΥ-ΔΟΡΜΠΑΡΑΚΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΧΑΡΑ) του ΑΓΓΕΛΟΥ 113
Ξυλοκάστρου