Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

ΜΑΥΡΑΛΙΘΑΡΙΑ , τέως Αιγές , τέως Υπερησίη ,ή, Υπεράσια. - Οι δικές μου αναμνήσεις.

https://www.gtp.gr/showphoto.asp?FN=/MGfiles/location/image12047[6449].jpg&W=650&H=400

Του Νίκου Ζάβαλη


Τα Μαύρα Λιθάρια είναι παράλιος οικισμός στα όρια  Κορινθίας  και  Αχαΐας, 5 χιλιόμετρα δυτικά του Δερβενίου στο οποίο υπάγεται διοικητικά. Έχει 34 (1911) κατοίκους που κυρίως ασχολούνται με τη γεωργία.

Το όνομα "Μαύρα Λιθάρια", προέρχεται από τα μαύρα βότσαλα που είχε παλιά στις παραλίες των Μαυρολιθαρίων. (Μαύρο= χρώμα, Λιθάρια= πέτρες

 https://www.patrasevents.gr/imgsrv/f/full/3569352.jpg

Στην αρχαιότητα ήταν επίνειο της Αρχαίας Αίγειρας, της οποίας ίχνη,

Μονή της Χώρας: Ποιο είναι το μνημείο με τα πανέμορφα ψηφιδωτά που κάνει από σήμερα τζαμί ο Ερντογάν

 ekklisia-chora-xr 

Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη η οποία από σήμερα με απόφαση Ερντογάν μετατρέπεται σε τζαμί, είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων και λόγω του μοναδικού του εικονογραφικού προγράμματος ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

moni-konstantinoupoli-es-_1_moni-konstantinoupoli-es-_15_

Το καθολικό της Μονής της Χώρας χτίστηκε μεταξύ 1077 και 1081 από τη Μαρία Δούκαινα, την πεθερά του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού, πάνω σε παλαιότερο κτίσμα. 

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες - Ποιοι δικαιούνται να κάνω αίτηση

Τουρισμός για Όλους Κοινωνικός τουρισμός

Αφιέρωμα Eurovision: Λεπτομέρειες, φαβορί και Μαρίνα Σάττι στη μάχη

 https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2023/11/Eurovision_2023_Stage_2-1200x675.png 

 Στις 7, 9 και 11 Μαΐου, τα φώτα στο Μάλμε θα ανάψουν και οι Eurofans θα χορέψουν στους ρυθμούς της Eurovision. Η πολυαναμενόμενη 68η διοργάνωση βρίσκεται μία ανάσα μακριά και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, με τη χώρα μας να ελπίζει μετά από πολλά χρόνια σε μία καλή θέση.

Η μεγάλη στιγμή για τους λάτρεις του θεσμού έφτασε και η Eurovision έρχεται, φέτος, να ενώσει με τις μελωδίες και τη μουσική της. Το Μάλμε είναι ο τόπος διεξαγωγής,

Ξεκίνησε το πρώτο κύμα επιστροφής των εκδρομέων

 

Το διάλειμμα από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις μπορεί να συνεχίζεται για τους περισσότερους μιας και η αυριανή (7/5) είναι αργία για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν λίγο παραπάνω χρόνο ξεκούρασης, ωστόσο δεν είναι και λίγοι αυτοί που αποφάσισαν να επιστρέψουν εκμεταλλευόμενοι κυρίως την ησυχία στους δρόμους.

Αυξημένη πάντως είναι από το πρωί και η κίνηση στις εισόδους των Εθνικών Οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας ενώ είναι ήδη είναι σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκδρομέων του Πάσχα.