Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Σε αναζήτηση του λιμανιού Αρχαίας Σαμίας, στην περιοχή του Κάτω Σαμικού, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ζαχάρως…

  

Στο επίκεντρο του ερευνητικού προγράμματος, που υλοποιεί το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστρίας με την Εφορεία Αρχαιτήτων Ηλείας η ανεύρεση του λιμανιού της Αρχαίας Σαμίας, που θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως βρίσκεται στην περιοχή του Κάτω Σαμικού, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ζαχάρως…

Το πράσινο φως για την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υλοποίηση των παρεμβάσεων εκείνων, που θα επιτρέψουν στην ανασκαφική σκαπάνη να αναδείξει τα πολιτιστικά μνημεία που κρύβονται στο υπέδαφος της περιοχής.

Μάλιστα στα πλαίσια των έργων, που πρέπει να γίνουν πριν αρχίσουν οι ανασκαφές στην περιοχή η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αυστρίας κα Birgitta Eder έχει ξεκινήσει μία συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, κ Θεόδωρο Βασιλόπουλο.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην περιοχή αυτή βρίσκεται το λιμάνι της Αρχαίας Σαμίας, που ανήκει στην προϊστορική περίοδο.

«Stymphalia Lake Run 2022» την Κυριακή 29 Μαΐου

 

Ο 5ος ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου «Stymphalia Lake Run 2022» θα διεξαχθεί την Κυριακή 29 Μαΐου (ώρα έναρξης 09:00) στη Λίμνη Στυμφαλία.
Το δρώμενο διοργανώνεται από το ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Σικυωνίων «Η ΜΗΚΩΝΗ» το Δήμου Σικυωνίων, τον Αθλητικό Σύλλογο Νεμέας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τον αθλητικό σύλλογο Λαύκας «Η Στυμφαλίς», υπό την αιγίδα της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου.

“Γεύσεις Μικράς Ασίας” στο αίθριο του Μουσείου Ισθμίας

  

Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας «Γέφυρες 2022-2024: Άνθρωποι-Ιστορίες-Μνήμες», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, συνδιοργανώνουν εκδήλωση, με τίτλο: «Γεύσεις Μικράς Ασίας»,  στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ισθμίας.

Τα κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας στην Πελοπόννησο - Σήμερα 366 νέα κρούσματα ( 55 στην Κορινθία, 72 στην Μεσσηνία, 110 στην Αχαΐα.)

Μεγάλη αύξηση  κρουσμάτων κορωνοϊού ,  σε σχέση με χθες (+ 199) καταγράφηκε  το τελευταίο 24ωρο,  στην Πελοπόννησο. Συνολικά  παρατηρήθηκαν 366 νέες μολύνσεις ,  εκ των οποίων  τρεις περιοχές  (Κορινθία, Μεσσηνία και Αχαΐα ) καταγράφουν  σήμερα μεγαλύτερο αριθμό  νέων κρουσμάτων (237) σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές (129).  

  Συγκεκριμένα: