Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Δώδεκα ευζωνάκια.


Από τη συναυλία του Λ. Χαλκιά σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα "Επτάσημο" ( Β. Παπαναστασίου, Β. Σαραντίδης, Ι. Ηλιάδης, Λ. Ακριβόπουλος )και τη φιλική συμμετοχή του Χ. Αηδονίδη, στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2010. Στο ούτι ο Ν. Ανεμοδουριώτης και στο βιολί ο Φ. Ευφραιμίδης

Σαν τα μάρμαρα της Πόλης (Χρόνης Αηδονίδης)

ΑΛΕΞΙΑΔΑ 2012 Χ. ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ, Ν. ΚΑΡΑΤΖΗ, ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΚΑΝΩΝ» Αυλή Αρχοντικού Σκούταρη ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ στο πλαίσιο του 1ου ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ -- ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΑΛΕΞΙΑΔΑ" «Φευ των Κυμμάτων της Ζωής της» ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ, ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΤΖΗ, ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΚΑΝΩΝ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 

 

Η Άλωση που ποτέ δεν ξεπέρασε το έθνος (video)

 

https://cdn1.bbend.net/media/com_news/story/2017/05/25/795155/main/Alwsi1.jpg

Η επέτειος Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή, στις 29 Μαϊου του 1453, αποτελεί ένα ιστορικό tipping point που το έθνος των Ελλήνων δεν ξεπέρασε ποτέ.
Η αίσθηση του ανολοκλήρωτου, μιας εθνικής εκκρεμότητας και της προσδοκίας για τη μεγάλη ρεβάνς-επιστροφή, λες και καρφιτσώθηκαν γονιδιακά στις γενιές των Ελλήνων που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα.
Ακόμη και ένας μεγάλος Έλληνας συνθέτης, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, έγραψε ένα επικό ορχηστρικό κομμάτι, για τον “Μαρμαρωμένο Βασιλιά”, που θα έρθει “σαν αστραπή”.
Ας το θυμηθούμε. 



Σημαινει ο θεος

 


 Παραδοσιακό τραγούδι για την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους,ερμηνευμένο από την παρέα των Ταξιαρχών του Μοσχάτου

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΘΥΜΩΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTj4wB4nvj2Rcxk07wVLSh0VoAJzQrP6F5AcSXrMxL-L9AbfGgjoHbwP11fFkkjQgrXiX0&usqp=CAU 

Πεντακόσια εβδομηντα χρόνια πέρασαν από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 29ης Μαϊου 1453. Τότε που ακούστηκε η κραυγή "Εάλω η Πόλις" και η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε υπό την κατοχή του Οθωμανού δυνάστη. Ετσι άρχισε η Τουρκοκρατία. Το Γένος απεβίωσε, αλλά η Κωνσταντινούπολις και η Αγιά Σοφιά παραμένουν σε ξένα χέρια. Σήμερα τιμούμε τους πεσόντες κατά την πολιορκία και κατά την Άλωση, διαβάζουμε τους θρήνους και τους θρύλους, συγκινούμεθα και διδασκόμεθα. Διότι αυτή είναι η αξία της ιστορικής μνήμης. Να αποτελεί μάθημα ες αεί για τις νεώτερες και τις απερχόμενες γενιές.

Τιμήθηκε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στον Μυστρά

 Τιμήθηκε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στον Μυστρά 

 Ημέρα μνήμης η σημερνή 29η Μαϊου για τον Μυστρά, όπου τιμήθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.


Οι εκδηλώσεις για τα “Παλαιολόγεια 2023” κορυφώθηκαν με την Αρχιερατική θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη της Καστροπολιτείας, τον Άγιο Δημήτριο και με την συγκέντρωση των επίσημων για το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στο αγάλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία αναφορικά με την βυζαντινή μουσική.

Super League 2: Τα Χανιά συνέτριψαν εκτός έδρας την πρωτοπόρο Κηφισιά (0-3) / Κουλούρια για Απόλλωνα Πόντου και Βέροια.

Super League 2: Τα Χανιά συνέτριψαν εκτός έδρας την πρωτοπόρο Κηφισιά (0-3) (highlights)  

Εκπληκτική εμφάνιση έκαναν τα Χανιά στο «Ζηρίνειο», όπου αν και παρατάχθηκαν δίχως βαθμολογικό κίνητρο κέρδισαν την γηπεδούχο Κηφισιά με 3-0 και έτσι η απόσταση της πρωτοπόρου από την δεύτερη Καλλιθέα έμεινε στους δύο βαθμούς, ενώ απομένουν τρεις αγωνιστικές ως το φινάλε. Οι παίκτες του Γιάννη Ταουσιάνη που μετρούν αήττητο σερί 11 αγώνων «χτύπησαν» τρεις φορές στο τελευταίο ημίωρο της συνάντησης στα βόρεια προάστια και πλέον το πρωτάθλημα πήρε φωτιά στον νότιο όμιλο.

Κηφισιά: Αναγνωστόπουλος, Μπαρμπόσα, Βαφέας, Μαζουλουξής (61′ Κουϊρουκίδης), Νοικοκύρακης, Πέιος (75′ Παπασάββας), Παυλάκης (61′ Να’α), Γκίνη (61′ Καλλέργης), Ταλάλ (75′ Αντερέγκεν), Πρίτσας, Τετέι. 

Χανιά: Καλογέρακης, Κατσούρι (81′ Μαρτσάκης), Μπάτζιος, Γιαμπερέ, Ρότσα (81′ Σερβιλάκης), Καμαρά (61′ λ.τ Κόλα), Λεμονής, Τσέλιος, Μπουρσέλης, Μανουσάκης (75′ Μπουτσάκης), Μάναλης. 

Μεγάλη μάχη έγινε στο Πολύκαστρο, όπου ο τυπικά γηπεδούχος Απόλλων Πόντου και η Βέροια αναδείχθηκαν ισόπαλοι (0-0). Αποτέλεσμα που βολεύει την ομάδα της Καλαμαριάς που παραμένει πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Αντίθετα, εγκλωβισμένη παραμένει η βασίλισσα του βορρά που είχε την ευκαιρία να πάρει την νίκη στο 75', όταν το σουτ του Μπουόλι σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Απόλλων Πόντου: Πίτκας, Δαλιανόπουλος (85′ Ε. Μπελεβώνης), Μουμίν, Ντοναλντόνι, Αμπουντού, Καλογέρης, Αμαραντίδης, Τσαγκαλίδης, Ντιαλόσι, Γ. Καλαϊτζίδης (60′ Λαμπίρης), Εσαλό.

Βέροια: Βενετικίδης, Ντουμάνης (63′ Κατσούκης), Περδίκης, Ζε Εσόνο, Κολλαράς, Μουχάλης (83′ Γιαγτζίδης), Μασούρας, Μπουκουβάλας, Ελευθεριάδης (71′ Μπελεβώνης), Γιουκούδης (83′ Ιωάννου), Μπαϊντού (71′ Μπουόλι).

Το πανόραμα της 27ης αγωνιστικής

Εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων της Βουλής / Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εθνικών εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής

 

Υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, συνεδρίασε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, από τη Συμπολίτευση εκλέγονται οι τρεις πρώτοι Αντιπρόεδροι, δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς. Από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, εκλέγονται ο Δ΄ Αντιπρόεδρος, ένας Κοσμήτορας και ένας Γραμματέας. Από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, εκλέγονται ο Ε΄ Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας, ενώ  από τις δύο επόμενες σε δύναμη Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Αντιπολίτευσης, εκλέγονται οι ΣΤ΄ και  Ζ΄ Αντιπρόεδροι.

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη έχει ως εξής: