Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Το τρίτο θερινό σχολείο στην Κλειτορία Καλαβρύτων ανοίγει τις πύλες του

 Το τρίτο θερινό σχολείο στην Κλειτορία Καλαβρύτων ανοίγει τις πύλες του  

 

Στην Κλειτορία Καλαβρύτων θα χτυπούν ως μία οι καρδιές του Μύθου και της Πραγματικότητας.  

Το 3ο Θερινό Σχολείο, που θα διεξαχθεί από τις 25 έως τις 31 Ιουλίου, με την παρουσία 25 φοιτητών από την Ελλάδα και τις Κύπρο, Ιταλία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και 10 ακαδημαϊκών εκπαιδευτών, αλλά και τη σύμπραξη της Λίνας Νικολακοπούλου και του Κώστα Θωμαΐδη, θα τοποθετήσει ξανά τον Μύθο ως ζωντανό οργανισμό, και όχι μονάχα ως παραβολή, μέσα στα σπλάχνα της πραγματικότητας.

Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον υπεύθυνο των καλλιτεχνικών ομάδων στο ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Γιάννη Αναγνωστόπουλο, και επιστημονικά υπεύθυνο τον ποιητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, η Διεθνής Ακαδημία Μύθου πιάνει από την άκρη του το νήμα των τεχνών και το αφήνει να ξετυλίγεται. Της ύπαρξης της ίδιας το νήμα, άλλωστε, είναι όνειρο των διοργανωτών.

Ο καπνός από την πυρκαγιά στη Λέσβο φτάνει μέχρι τα Κύθηρα– 430 χιλιόμετρα μακριά

 Ο καπνός από την πυρκαγιά στη Λέσβο φτάν... 

Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις μεσηβρινές ώρες (~14:00 τοπική ώρα) του Σαββάτου 23.07.2022 πάνω από την περιοχή των Βατερών στη Λέσβο . Από την εξάπλωση των θερμών σημειών, προκύπτει ότι η φωτιά καθοδηγήθηκε από τους ΒΑ/ΑΒΑ ανέμους που έπνεαν στην περιοχή όταν αυτή εκδηλώθηκε.


Σε οπτική δορυφορική εικόνα που ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-10, φαίνεται ότι οι ΒΑ άνεμοι που πνέουν πάνω από το Αιγαίο έχουν μεταφέρει τον καπνό της φωτιάς έως και 430 km νοτιοδυτικά, πάνω από τα Κύθηρα.

Ευρυτανία: Τέσσερις νέοι απεγκλωβίστηκαν από χαράδρα

 Ευρυτανία: Τέσσερις νέοι απεγκλωβίστηκαν από χαράδρα 

Σώοι έφτασαν τελικά στο καφενείο του χωριού οι τέσσερις φίλοι που αποπροσανατολίστηκαν σε ορεινή περιοχή στα Τοπόλιανα της Ευρυτανίας, το απόγευμα του Σαββάτου (23/7), με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε απότομη χαράδρα.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, το βράδυ βγήκαν από τη χαράδρα και έφτασαν συνοδεία του Προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου των Αγράφων, Θωμά Νταβαρίνου, στο καφενείο του χωριού της Ευρυτανίας, καλά στην υγεία τους παρά την περιπέτεια.

Νωρίτερα είχαν εκπέμψει SOS μέσω του τηλεφώνου εκτάκτου ανάγκης και είχε σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική. Πυροσβέστες από το Κλιμάκιο της Γρανίτσας και την Π.Υ. Καρπενησίου έσπευσαν για βοήθεια, ωστόσο δε χρειάστηκε να επέμβουν καθώς βρέθηκαν από τον έμπειρο ορειβάτη και οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Πηγή: lamiareport.gr

 

Τολό: Έκρηξη σε σκάφος έξω από το λιμάνι – Στο νοσοκομείο με εγκαύματα δύο γυναίκες

Τολό: Έκρηξη σε σκάφος έξω από το λιμάνι – Στο νοσοκομείο με εγκαύματα δύο γυναίκες 

Ένα σκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες λίγο έξω από το λιμάνι στο Τολό της Αργολίδας με αποτέλεσμα δύο γυναίκες να υποστούν εγκαύματα.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε έκρηξη σε σκάφος το απόγευμα του Σαββάτου 23 Ιουλίου στο Τολό στην Αργολίδα. Σύμφωνα με τις argolikeseidhseis.gr, το σκάφος 7 μέτρων μόλις είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Τολού με 4 άτομα επιβάτες από το Άργος συγγενείς όλοι μεταξύ τους και για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα το σκάφος να τυλιχθεί στις φλόγες και οι επιβάτες να πέσουν στη θάλασσα για να σωθούν. Στο σημείο έσπευσαν σκάφη που περισυνέλεξαν τους επιβάτες του σκάφους και τους μετέφεραν στην ακτή, ενώ το σκάφος συνέχισε να καίγεται.

Στο σημείο έσπευσαν το Λιμενικό, η πυροσβεστική και η αστυνομία, ενώ το ΕΚΑΒ Αργολίδας μετέφερε στο νοσοκομείο δυο γυναίκες τραυματίες με εγκαύματα.

Έρευνα για τα ακριβή αίτια του συμβάντος διενεργεί η Λιμενική Αρχή.

 

20η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία εθελοντών αιμοδοτών 2022. Η Φλόγα της Αγάπης στο Ξυλόκαστρο ( στιγμιότυπα )

 Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

 20η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία εθελοντών αιμοδοτών 2022. Η Φλόγα της Αγάπης, που άναψε χθες στην Αγία Φωτεινή της Νέας Σμύρνης, έκανε τον πρώτο της σταθμό στην πόλη του Ξυλοκάστρου σήμερα Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 το βράδυ, στην πόλη που συνέλαβε την ιδέα και την υλοποίησε για πρώτη φορά πριν 20 χρόνια.

 




 







 



Ευλογιά των Πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ - Ποιες χώρες είναι στο κόκκινο

 Ευλογιά των Πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ  Ποιες χώρες είναι στο κόκκινο  

Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έχει σημάνει συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος σήμερα Σάββατο (23/7) κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση της μολυσματικής αυτής ασθένειας.

Ο εν λόγω συναγερμός είναι η υψηλότερη ειδοποίηση που μπορεί να εκδώσει ο ΠΟΥ και έρχεται όταν υπάρχει παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων σε μία ασθένεια.

Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε σήμερα μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίασης της έκτακτης επιτροπής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για τον ιό, με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, να αναφέρει πως έχουν αναφερθεί περισσότερα από 16.000 κρούσματα σε 75 χώρες.

Υπάρχουν μόνο δύο άλλες τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία προς το παρόν. Η πανδημία του κορονοϊού και η συνεχιζόμενη προσπάθεια για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

 

Καύσωνας: 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες πάνω από 37°C την Κυριακή

 t2m_population_wrf_2022_7_24 

Καύσωνας διαρκείας επισκέφθηκε από σήμερα την χώρα μας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 40°C. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα Σάββατο 23/07 θα κινηθεί στην περιοχή των 40°C ενώ την Κυριακή 24/07 κατά τόπους θα ξεπεράσει το φράγμα των 40°C.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται τη Κυριακή 24/07 καθώς και ο πληθυσμός που θα επηρεαστεί ανά εύρος θερμοκρασίας. Έτσι για παράδειγμα, μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39°C θα βιώσουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπων ενώ θερμοκρασίες 39 έως 43°C θα βιώσουν περίπου 630.000 ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (πχ λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν λαμβάνονται υπόψη στους σχετικούς υπολογισμούς.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3), αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου

 fire_-_map

 Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές:

  1. Αττική και Κύθηρα, Εύβοια
  2. Πολλές περιοχές σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο
  3. Έβρο, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο 

 

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

 5647081 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών ανά την Επικράτεια.

Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές σε Έβρο και Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη Μητσοτάκη γίνεται στο πλαίσιο των «τακτικών ενημερώσεων» του για τις φωτίες και δεν πρόκειται για «έκτακτη επίσκεψη». Ενας επιπλέον λογος για τη σημερινή του επίσκεψη στο ΕΣΚΕΔΙΚ είναι και για να ενημερωθεί από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη ενόψει της αυριανής μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στη Δαδιά Έβρου.

Η χώρα φλέγεται και τα στοιχεία της πυροσβεστικής για τις φωτιές προβληματίζουν. 53 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο – Πύρινος εφιάλτης σε Λέσβο, Πρέβεζα, Ηλεία και Δαδιά Έβρου

 Φωτιές: 53 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο – Πύρινος εφιάλτης σε Λέσβο Πρέβεζα Ηλεία και Δαδιά Έβρου [βίντεο] 

Ο απολογισμός για τις φωτιές που μαίνονται και εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι θλιβερός. Συνολικά 53 σε ολόκληρη τη χώρα που έκαναν στάχτη εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης και πέρασαν μέσα από σπίτια και επιχειρήσεις. Οι πυροσβέστες δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη, με τους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν να παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις κοντά τους. Αμφότεροι εξαντλημένοι. Με τις προσπάθειες να μην σταματούν ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΔΕΡΒΕΝΙ: Απόψε το 4ο FESTIVAL Φιλαρμονικών / Συμμετοχές και παρουσιάσεις μουσικών συνόλων.

 Μπορεί να είναι εικόνα παίζει ένα μουσικό όργανο και κείμενο που λέει "4ο C FESTIVAL Φιλαρμονικών Συμμετέ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΕΠΑΠ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΠΠΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ Î‘ÎΓÎΔA ΤΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ SHMORPATIN ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 Κεντρική Πλατεία Δερβενίου" 

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα και εσωτερικός χώρος 

 Η μεγάλη στιγμή έφτασε 🎺🥁🎷
Σήμερα Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 και ώρα 8.30 μμ στη κεντρική πλατεία Δερβενίου του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης θα διοργανωθεί το 4ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών !
Συμμετέχουν ( κατά σειρά εμφάνισης):

Φωτιά στο Μάτι: 4 χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα / Το χρονικό της τραγωδίας

Φωτιά στο Μάτι: 4 χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα  

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε ως αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, και οι μνήμες από την τραγωδία είναι ακόμα νωπές. 

Η φωτιά, που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Ιουλίου 2018, στο Νταού Πεντέλης, έμελλε να είναι η φονικότερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική παγκοσμίως, τον 21ο αιώνα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2007 στην Αυστραλία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 180 ανθρώπων.

Μεγάλη φωτιά στην Ηλεία: Απειλούνται κατοικίες στην Σπιάτζα – Εικόνες από την περιοχή που καίγεται

   

Σε εξέλιξη ακόμα μία φωτιά στην Ηλεία και στην περιοχή Σαρακίνας στην Σπιάντζα. Οι ισχυρότατοι άνεμοι δυσκολεύουν τους πυροσβέστες που προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια.

Η μεγάλη πυρκαγιά καίει από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (23/7), σε χορτολιβαδική έκταση, με ξερά χόρτα και καλάμια, στην Σπιάτζα, στην περιοχή της Σαρακίνας στην Ηλεία. Η φωτιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ οι φλόγες είναι μια ανάσα από τα σπίτια. Η φωτιά είναι κοντά στο Ενωσιακό Γήπεδο της Ηλείας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται κοντά και δασύλλιο αναψυχής.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, ενώ συνδράμουν και εναέρια μέσα.  Οι πυροσβέστες που έχουν σπεύσει στο σημείο προσπαθούν να ανακόψουν και να οριοθετήσουν την πυρκαγιά κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και το πύρινο μέτωπο διευρύνεται. Ένα σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει την περιοχή με τους περισσότερους κατοίκους να βρίσκονται πλέον πίσω από τους πυροσβέστες που επιχειρούν.

Μεγάλη φωτιά στη Λέσβο - Οι φλόγες έχουν φτάσει τα σπίτια, εκκενώνονται τα Βατερά

 Μεγάλη φωτιά στη Λέσβο  Οι φλόγες έχουν φτάσει τα σπίτια εκκενώνονται τα Βατερά 

Δασική πυρκαγιά, που πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί στην περιοχή Ρογκάδα στην Λέσβο, μεταξύ της πολυσύχναστης παραλίας των Βατερών και του οικισμού Σταυρός.

Πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές, επιχειρούν στην περιοχή, ενώ η φωτιά κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή από τις Αρχές της Πυροσβεστικής. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, καθώς και 2 Canadair, 3 μικρότερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο στον αέρα.

24 Ιουλίου 1974: η νύχτα που ήρθε ο Καραμανλής - Όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν

 

Η νύχτα που ήρθε ο Καραμανλής 
 Γράφει ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Από τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Ιουλίου, η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση γενικής επιστράτευσης, όπως είχε αποφασίσει σε έκτακτη συνεδρίασή του, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, το Υπουργικό Συμβούλιο:
«Η Τουρκία ενήργησε σήμερον την 5.45 π.μ. κατά παράβαση των υφισταμένων συνθηκών, των συμμαχικών υποχρεώσεων και των κανόνων διεθνούς δικαίου, απόβασιν στρατιωτικών δυνάμεων εις την νήσον Κύπρον.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί καταφανή παράβασιν των διεπουσών την Κύπρον διεθνών συμφωνιών, απειλούσαν την διεθνή ειρήνην και αποβλέπουσα εις την εκ μέρους της Τουρκίας πραξικοπηματικήν δημιουργίαν καταστάσεων, αι οποίαι

48 χρόνια δημοκρατίας - Το χρονικό της 24ης Ιουλίου 1974

https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2016/03/karamanlis_erxetai.png  

Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 1974, ο χουντικός «πρόεδρος της Δημοκρατίας Στρατηγός Φαίδωνας Γκιζίκης κάλεσε στο γραφείο του, τους πιο επιφανείς πολιτικούς των δυο παρατάξεων για να αναζητηθεί το καταλληλότερο πρόσωπο που θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσει άμεσα και την Κυπριακή κρίση.

Η αρχική πρόταση των πολιτικών περιελάμβανε την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του Γεωργίου Μαύρου και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, προκειμένου να σχηματίσουν Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Μετά, όμως, από παρέμβαση του...Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, άρχισε να συζητείται και το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, που παρέμενε αυτοεξόριστος στο Παρίσι από το 1963.

Πράγματι, ο Φαίδων Γκιζίκης κάλεσε στο τηλέφωνο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και του ζήτησε να έλθει στην Ελλάδα και να σχηματίσει άμεσα νέα Εθνική Κυβέρνηση. Ο Κων. Καραμανλής, αφού έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις που έκρινε αναγκαίες για την απρόσκοπτη τέλεση του έργου του, αποφάσισε να επανέλθει στην Ελλάδα.

Στις 2.05 τη νύχτα, της 23ης προς την 24η Ιουλίου 1974, το προσωπικό αεροπλάνο του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντε Εστέν, που μετέφερε στην Ελλάδα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πατώντας τα πόδια του στην Ελλάδα, ύστερα από 11 χρόνια, απηύθυνε στον ελληνικό λαό τον ακόλουθο χαιρετισμό: «Είμαι ευτυχισμένος που επιστρέφω εις την πατρίδα. Ήλθα δια να συμβάλω με όσας δυνάμεις διαθέτω στην αποκατάστασιν της ομαλότητος και της Δημοκρατίας [...] Είμαι βέβαιος ότι όλαι αι εθνικές δυνάμεις του τόπου θα καταστήσουν το όραμα της αναγεννήσεως της Ελλάδος πραγματικότητα».

 Στις 3.10΄ ο Κ. Καραμανλής φθάνει στο γραφείο του Στρατηγού Γκιζίκη στη Βουλή και με την παρουσία του συνεχίζεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Κατά τη διάρκειά της, ο πρώην Πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν μπορούσε να ορκιστεί αμέσως Πρωθυπουργός, προτού ενημερωθεί εκτενώς για την πολιτική κατάσταση της χώρας.

Όμως, μετά από πίεση του Γκιζίκη και των άλλων στρατιωτικών που πήραν μέρος στη σύσκεψη, οι οποίοι του επισήμαναν τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, ο Καραμανλής δέχθηκε να ορκιστεί μόνος ως Πρωθυπουργός, χωρίς Κυβέρνηση. Έτσι, στις 4.15΄ το πρωί της 24ης Ιουλίου 1974, ο Κ. Καραμανλής ορκίζεται Πρωθυπουργός από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ. 

Η ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 (Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής)



 

Καύσωνας: «Σαχάρα» από σήμερα Σάββατο η χώρα - Η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς - Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα δάση

Καύσωνας: «Σαχάρα» από το Σάββατο η χώρα  Η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς  Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα δάση 

 Ο καύσωνας που ταλανίζει εδώ και μέρες τη Δυτική Ευρώπη έρχεται και στην Ελλάδα. Ήδη η Παρασκευή ήταν μια πολύ ζεστή μέρα αλλά από το Σάββατο θα αρχίσουν τα 40άρια και αυτή τη φορά θα κρατήσουν αρκετά. 

H ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού καθώς οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας, Σύλληψη ατόμου για εμπρηστική ενέργεια στη φωτιά των Αγνάντων,


Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 18:38 το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας, στην Ηλεία, χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 23 οχήματα.

Στο μεταξύ  σε σύλληψη μετατράπηκε

Αποκαθίστανται οι ζημιές στο οδικό δίκτυο του πυρόπληκτου Σχίνου Λουτρακίου.

  

Ένα σημαντικό έργο για την Κορινθία δρομολογήθηκε για την πυρόπληκτη περιοχή του Σχίνου.

Πρόκειται για την “Αποκατάσταση Βλαβών Οδικού Δικτύου στην Πυρόπληκτη Περιοχή του Σχίνου”, που υπεγράφη στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης απο τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Γεώργιο Αλκ. Γκιώνη, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

21η ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου στην Γορτυνία το Σαββατοκύριακο.

 

 

Υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας θα διεξαχθεί η «21η Ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου» το Σαββατοκύριακο 23–24 Ιουλίου από το Αθλητικό Σωματείο «Start Line» και τον πρόεδρό του Δημήτρη Χιωτίδη.

Πρόκειται για μια εκδήλωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού που είναι πλέον θεσμός για τη Γορτυνία. Η διαδρομή αποτελείται από 2,7 χλμ που θα χαρίσει πλούσιο θέαμα.

Η «21η Ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου» αποτελεί τον 3ο γύρο του Κυπέλλου Αναβάσεων Νοτίου Ελλάδος και με 45 συμμετοχές.

Πληροφορίες και live news γύρω από την «21η Ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου»:  https://www.facebook.com/StartLine.gr