Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η χώρα είναι κέρμα στον αέρα


http://www.neolaia.gr/wp-content/uploads/2013/06/kerma.jpgΚαθαρά λόγια....... Οι στιγμές απαιτούν τίποτα το λιγότερο από αυτό.
Η χώρα παίζεται κόρωνα - γράμματα...... Κι αυτό με ανησυχεί.
Κοιτάξτε: Ολες οι εκλογές είναι σημαντικές.
Οι αυριανές, όμως, είναι..... κρίσιμες.
Είναι κρίσιμες γιατί το περιθώριο λάθους στον οικονομικό τομέα κυμαίνεται από μικρό μέχρι ανύπαρκτο.
Και είναι επίσης κρίσιμες γιατί ο Ελληνισμός απειλείται από την Κύπρο μέχρι τη Θράκη.
Κι ενώ αυτή είναι η αντικειμενική κατάσταση, το ηγετικό πολιτικό προσωπικό ανάμεσα στο οποίο ο λαός καλείται να επιλέξει είναι μια σκέτη απογοήτευση.
Ας πάρουμε τους βασικότερους ένα - ένα:

Αραγε με τι γνώσεις, εμπειρίες, επιτυχίες στο στίβο της ζωής μπορεί ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις κ. Αλέξης Τσίπρας να αντιμετωπίσει τα έντονα, τεχνικής φύσεως προβλήματα της Ελλάδας;
Ελπίζω διακαώς, όπως το σλόγκαν «Η ελπίδα έρχεται» δεν θα μετατραπεί σε «την πατήσαμε, πάλι».
Οσον αφορά τον κ. Αντώνη Σαμαρά, τι να πεις κανείς; αν και δούλεψε σκληρά πέτυχε λίγα.
Πολλές αποφάσεις του ήταν λανθασμένες ενώ απέφυγε να πάρει αυτές που έπρεπε να πάρει.
Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι παράδοξες υπερβολές του για το «success story» για το «πρωτογενές πλεόνασμα» -αμφίβολο, όπως ξέρουν πια όλοι- ο ατυχής ανασχηματισμός, ο λάθος χειρισμός της Χρυσής Αυγής.
Και στη δεύτερη περίπτωση περιλαμβάνεται η άρνησή του να συγκρουστεί ως όφειλε, για το καλό της χώρας, με τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, τη μιντιοκρατία, να κάνει τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτά τα γράφαμε πριν από πολύ καιρό. Τα ίδια έγραφε χθες και η «Wall Street Journal» (δες σελ. 1), που φτάνει στο σημείο να τον συγκρίνει με τον κ. Τσίπρα και να τον βρίσκει «καθόλου καλύτερο».
Τώρα τι να πει κανείς για τον αρχηγό του κόμματος «Το Ποτάμι» παρά αυτό που δήλωσε νεαρά Ελληνίδα στη χθεσινή «FT»: «Πρέπει να τον πάρουμε σοβαρά;».
Και τι να πει κανείς -ακολουθώ τη σειρά δημοσκοπικά- για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής -Παναγία μου- και για τους υπόλοιπους;

Να γιατί ανησυχώ.
Ομως, έστω και με αυτά τα δεδομένα, η χώρα τη Δευτέρα πρέπει να έχει κυβέρνηση.
Μακάρι τα δυο πρώτα κόμματα να διέθεταν το αίσθημα της ευθύνης να σχηματίσουν μια εθνική κυβέρνηση.

Αυτό θα αποτελούσε μια καλή λύση. Θα έδινε ελπίδα.
Ομως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές.
Ετσι λοιπόν ο ελληνικός λαός καλείται να αποδείξει τη σοφία του. Οχι μόνο να την επικαλείται.
Και πάντως σε τέτοιες δύσκολες στιγμές φαίνεται καθαρά η ανάγκη να δοθεί ψήφος και στον Απόδημο Ελληνισμό.
Γιατί στις κρίσιμες στιγμές μπορούν να βοηθήσουν όλοι να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.


ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΠΑΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΣΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ



Άρθρο του Γιώργου Γκέκου

υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κορινθίας



Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί. Εξαρτάται από την Ελλάδα αν θα έχει άξιους ηγέτες να την οδηγήσουν, μετά από την πάσα που μας έδωσε 22/1/2015 ο superMario Ντράγκι, σε ένα αγώνα δύσκολο που με προϋποθέσεις μπορεί να κερδηθεί.

Η ΕΚΤ ( Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ) θα αγοράσει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα κρατικά αλλά και ιδιωτών των κρατών μελών, ύψους 60 δις. Ευρώ τον μήνα με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού. Οι αγορές ομολόγων κυβερνήσεων, ιδρυμάτων ( π.χ. τραπεζών ) και ιδιωτών ( επιχειρήσεων ) στην δευτερογενή αγορά θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2015 και θα συνεχιστούνέως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016.

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων ( ομολόγων ) παρέχουν νομισματική στήριξη στην οικονομία σε ένα πλαίσιο όπου το βασικόεπιτόκιο της ΕΚΤ έχει διαμορφωθεί στο 0,05%. Οδηγούν σε χαλάρωση των νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών, μειώνοντας το κόστος πρόσβασης των κρατών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε χρηματοδότηση. Η απόφαση αυτή για ποσοτική χαλάρωση ( έκδοση νέου χρήματος από την ΕΚΤ ύψους 1,1 τρις. Ευρώ ) έρχεται με καθυστέρηση πέντε χρόνων από το ξέσπασμα της κρίσης στην Αμερική όπου η αντίστοιχη Κεντρική Τράπεζα (FED) έριξε στην αγορά πάνω από 3,5 τρις. δολάρια και πέτυχε στο ξεπέρασμα της κρίσης και σήμερα η Αμερική να έχει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3,5%.

Η Ελλάδα δικαιούται σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ να εκμεταλλευτεί, πουλώντας χρέος της περίπου 30 δις. μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 .

Δεν αντιμετωπίζεται με ειδικούς κανόνες, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους, όμως υπάρχει η πρόβλεψη η ΕΚΤ να μην αγοράσει χρέος της Ελλάδος αν δεν υπάρχει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Εφόσον υπάρχει αξιολόγηση του προγράμματος θα μπορούσε η ΕΚΤ να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο – Αύγουστο για να αντίστοιχες λήξεις ομολόγων.

Στον «πάγο» λοιπόν το πρόγραμμα Ντράγκι για την Ελλάδα όσο εκκρεμεί η αξιολόγηση.

Ειδικότερα, διευκρινίστηκε από τον Ντράγκι ότι κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας για κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, η επιλεξιμότητα[των τίτλων] θα αναστέλλεται και θα επαναλαμβάνεται στην περίπτωση που υπάρχει θετικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Αυτή η επισήμανση προς την Ελλάδα επιτρέπει στον κ. Ντράγκι να αποστασιοποιηθεί μεν από τις εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή να υπενθυμίσει ότι τον Ιούλιο που έρχονται οι μεγάλες λήξεις των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. 7,5 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου) δεν είναι δυνατό να υπάρχει ταυτόχρονα απαίτηση από την ΕΚΤ να δεχθεί “κούρεμα” του χρέους και την ίδια στιγμή να στηρίζει αυτή με αγορές της ελληνικά τα ομόλογα. Με άλλα λόγια θα πρέπει να έχει λήξει η όποια διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Με έμμεσο τρόπο, ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της η ΕΚΤ έναντι της ελληνικής ιδιαιτερότητας, για την οποία το πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι αγορές της ΕΚΤ πρόκειται να ξεκινήσουν από τον μήνα Μάρτιο.

Ο κ. Ντράγκι θέλησε με τον τρόπο αυτό να διατυπώσει το πλαίσιο των προθέσεων της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας, δηλαδή την πλήρη συμμετοχή της στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ενεργού προγράμματος στήριξης, δηλαδή ότι η μπάλα έρχεται στα πόδια της επόμενης κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις 25/1/2015.

Το ΠΑΣΟΚ έχοντας χειρισθεί με υπευθυνότητα έω ςαυτοθυσία την κρίση χωρίς να φταίει στον ίδιο βαθμό προτείνει σταθερά όπως άλλωστε και στις εκλογές του 2012 Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας αλλά κυρίως ομάδας έμπειρων Εθνικών διαπραγματευτών για να χειριστούν έξυπνα την πάσα του

Μ. Ντράγκι έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουμε την θέση μας στην Ευρωζώνη, να διασφαλίσουμε την έξοδο από την κρίση και να προχωρήσουμε με τα 30 δις. ευρώ του Ντράγκι στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις προς ένα κανονικό κράτος που θα αποκαταστήσει τα τραύματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνική συνοχή.