Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

ΜΝΗΜΕΣ ΑΛΩΣΕΩΣ

Βρισκόμαστε στις τελευταίες στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453. Η μεγάλη και λαμπρή αυτή Αυτοκρατορία έχει συρρικνωθεί στην Κωνσταντινούπολη πόλη – κράτος και έχει περιορισθεί σε λίγες περιοχές της Θράκης γύρω από την Πόλη και σε ένα μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είναι ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο τελευταίος Αυτοκράτορας των Ελλήνων. Εδώ και δύο χρόνια αρχηγός των Τούρκων είναι ο Μωάμεθ ο Β’, ένας νέος ηλικίας 21 ετών. Όνειρο της ζωής του η κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως, η εξάπλωση και η επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή την εποχή η Κωνσταντινούπολη, η βασιλεύουσα της Ευρώπης, με δύο πανεπιστήμια το 1204, είχε καταντήσει στο μεγαλύτερο μέρος της, ένας ακατοίκητος σωρός ενδόξων ερειπίων. Αυτή την Πόλη παρά την ηρωική αντίσταση των αγωνιστών κατοίκων, με τον ένδοξο και "μονώτατο" Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, εκπόρθησε ο Μωάμεθ την Τρίτη - αποφράς ημέρα -  29 Μαΐου 1453. Οι περιγραφές των τεσσάρων βυζαντινών ιστορικών των Δούκα, Φραντζή ή (Σ)φραντζή, Κριτόβουλου & Χαλκοκονδύλη, αποτελούν ουσιαστικές πηγές για τη μελέτη της Αλώσεως, του ξεθεμελιώματος ανθρώπων και κτηρίων, του μένους και οργής των κατακτητών, αλλά και των γεγονότων πριν και μετά από αυτή.

Ξεπέρασε τους 52 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο Πακιστάν – Καύσωνας πλήττει τη χώρα

 Ξεπέρασε τους 52 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο Πακιστάν – Καύσωνας πλήττει τη χώρα 

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 52 βαθμούς Κελσίου στην επαρχία του νοτίου Πακιστάν Σιντ, στην υψηλότερη μέτρηση για την εποχή, η οποία προσεγγίζει το μεγαλύτερο ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα, εν μέσω ενός κύματος καύσωνα, έγινε σήμερα γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Στο Μοχέντζο Ντάρο, μια πόλη στην επαρχία Σιντ, γνωστή για τους αρχαιολογικούς χώρους της, ο υδράργυρος ανήλθε στους 52,2 βαθμούς Κελσίου το τελευταίο 24ωρο, όπως είπε στο Reuters ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Πακιστάν, ο Σαχίντ Αμπάς.